Maminka.czChování a vztahy

Život bez přátel vás ohrožuje podobně jako alkoholismus či kouření

Libuše Procházková 23.  5.  2013
Život bez přátel vás ohrožuje podobně jako alkoholismus či kouření
Dobrá síť přátel funguje jako záchranný kruh. Ve chvílích, kdy jde skutečně o život, i v mnohem širším smyslu: přátelé rozšiřují obzory, sdílejí trápení, radují se z úspěchů. Odborné studie potvrzují, že lidé, kteří pěstují přátelské vztahy, jsou zdravější a žijí déle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se na mě vykašlal,Muž Mého Života‘, myslela jsem, že to nezvládnu,“ vypráví reklamní textařka Iva Mališová z Prahy. „Měsíc jsem jenom kňučela, nejedla jsem, nespala, nezvládala jsem se ani namalovat, když jsem šla do práce. Návštěva u terapeutky se ukázala jako ztráta času i peněz, tuhle krizi jsem přežila jenom díky kamarádce Báře. Ta mi – zatímco trpělivě poslouchala moje litanie – vařila polívku a pak se dívala, jestli jsem snědla celou porci. Nechávala mě brečet, přikrývala mě dekou, když jsem zesláblá z té tíhy usnula na sedačce. To jsou věci, které jí nikdy nezapomenu, myslím, že bez ní bych se z toho hrabala daleko déle a bolestněji,“ říká.

Odborníci by jí dali za pravdu. Význam přátelství totiž potvrzují i zdravotnické statistiky. Když výzkumníci americké Birgham Young University zkoumali vliv přátelských kontaktů na zdraví populace, zjistili, že lidé, kteří pěstují smysluplné vztahy, měli o celých padesát procent vyšší pravděpodobnost toho, že budou zdraví, než ti, kteří žijí v izolaci. Nebezpečnost osamělého života pak odborníci přirovnali k alkoholismu anebo kouření patnácti cigaret denně.

Hrát vabank

„Během jediného týdne jsem se musela vyrovnat se dvěma velkými ranami,“ říká třiatřicetiletá výtvarnice Edita Renčová. „Rozešli jsme se s přítelem a za tři dny nato mi umřel ve špitále táta. Nastalo období temna, ze kterého si skoro nic nepamatuju. Když jsem se celá vyřízená svěřovala u kafe kamarádce, navrhla mi, ať se na všechno vybodnu a odjedu s ní na týden na jachtu do Chorvatska. Že prý jede bezva parta jejích kamarádů. Hrála jsem trochu vabank: říkala jsem si, že týden na tak malém prostoru s úplně neznámými lidmi v takovém stavu asi nezvládnu. Ale jela jsem. Týden jsem koukala do vln a do modrého nebe, z těch lidí se vyklubala neuvěřitelně pohodová a vtipná parta. Smutek a stesk, který jsem si vezla z Prahy, se v té letní pohodě rozplynul. Navíc jsem se do jednoho z,námořníků‘ zamilovala, takže jsem domů jela jako vyměněná,“ vypráví Edita.

Nezištná, ale reálná pomoc, když je potřeba. Přesně to by mělo v přátelských vztazích fungovat víc než cokoli jiného. Někdy stačí být nablízku, zvednout telefon a zkontrolovat, jestli je vše, jak má. Uspěchaná doba s sebou sice nese i to, že slábne intenzita reálných setkávání, dobří přátelé o sobě ale vědí i přes ubíhající léta anebo kilometry, které je dělí.

A ještě jeden příběh, možná trochu netradiční, ale celkem dobře vykreslující, jak mohou přátelské vazby také fungovat. Novinářka Klára Bémová žije rok jako single. „Mám kamaráda Marka, zůstal mi po jednom rozpadlém vztahu – můj ex zmizel, ale s jeho nejlepším kamarádem jsme se rozloučit nechtěli, hodně jsme k sobě v průběhu toho vztahu přilnuli. Není mezi námi partnerská láska, jsme opravdoví přátelé.

Můžeme k sobě být stoprocentně upřímní, můžeme si ze sebe dělat tu nejdrsnější srandu a přitom víme, že se máme rádi. A abych to popsala konkrétně: je to takový ten vztah, kdy se nestydíte být nenamalovaná a v teplákách. No a – spíme spolu. Oba jsme nezadaní, ale protože nás sex baví, dohodli jsme se, že ho spolu budeme nezávazně provozovat. Možná je to trochu nonkonformní, ale nám to naprosto perfektně vyhovuje.“

Nástrahy single života

Podle americké publicistky Temmy Ehrenfeldové je přátelství velmi praktické právě ve chvílích, kdy člověk žije single způsobem života a také pokud nemá pravidelné zaměstnání, kam by musel docházet. S několika svými přáteli vymyslela systém, jak si o sobě dávat vědět a udržovat povědomí o tom, že je všechno v pořádku. „Mnoho obav se rodí z osamění,“ říká. „S jedním kamarádem jsme se shodli v tom, že nás náš single život poněkud znepokojuje. Co když ve svém bytě upadneme a nevstaneme? Kdo se o tom dozví – a kdo nám pomůže? Oba jsme na volné noze, pracujeme doma. Domluvili jsme se, že si každé ráno pošleme SMS anebo krátce zavoláme, abychom se vzájemně ujistili, že je všechno v pořádku. Oba se cítíme bezpečněji – a také šťastnější, je příjemné, když s vámi někdo ráno poklábosí, i když jde třeba o banality, jako co si chystáme k snídani.“

Přátelství léčí srdce

Reálné výsledky přináší výzkum přátelství i v oblasti medicíny. Kardioložka Julianne Holt-Lunstadová se ve svém výzkumu dlouhodobě zabývala vlivem přátelských kontaktů na kardiovaskulární systém. A došla k zajímavým výsledkům: lidé, kteří prožívají příjemné a intenzivní vazby se svým okolím, líp spí, mají optimální krevní tlak, což se kromě jiného pozitivně projevuje i na činnosti srdce a kardiovaskulárního systému. A naopak, u lidí, kteří žijí sami, bez přátel, vzniká stres z izolace. Tento strach z osamění může velmi nepříznivě ovlivňovat psychiku, od zmiňované nespavosti až po reálné zhoršení logického uvažování.

Psycholog John Cacioppo z University of Chicago přirovnává osamělost k procesu předčasného stárnutí. „Izolace organismus prokazatelně vyčerpává,“ říká vědec, který v roce 2008 publikoval vědeckou studii nazvanou Osamělost. V průběhu pěti let zkoumal vysokoškolské studenty, ale také seniory mezi padesáti a sedmdesáti lety. U lidí, kteří žili samotářským způsobem života, vyhodnotil mnohem vyšší hladinu stresových hormonů, a tedy i větší sklony k labilitě. A ještě jednu zajímavou věc zjistili odborníci, kteří zkoumali přátelské vazby v americké populaci. Došli k závěru, že Američané jsou k sobě v současnosti mnohem méně důvěrní, než tomu bylo v minulosti. Faktorů, které v tom hrají roli, je údajně celá řada: urbanizace, rozpad tradiční rodiny i stále větší příklon k virtuálnímu světu.

Na okraji

Americký terapeut a autor bestsellerů o životním stylu Tom Rath ve své knize Vital Friends: The People You Can’t Afford to Live Without (Životní přátelé: Lidé, bez nichž nemůžete žít) zjišťoval, jakou spojitost mají psychické problémy jako anorexie, přejídání a různé formy sebepoškozování s přátelskými vazbami. Došel k logickým závěrům: lidé, kteří jsou osamělí, propadají provinilým pocitům, cítí se vytěsnění na okraj společnosti. A mnohem snáz se u nich projeví deprese a sklony k sebepoškozování než u lidí, kteří okolo sebe mají pevnou přátelskou síť.

Tom Rath se také zaměřil na všechny benefity, které přátelství skýtá. A sestavil docela zajímavý žebříček rad a doporučení. Například tvrdí, že přátelé výrazně ovlivňují životní styl. A udává velmi konkrétní příklady: „Pokud se váš nejbližší přítel stravuje zdravě, existuje pětkrát větší pravděpodobnost, že se dáte na zdravou životosprávu, než kdyby se stravoval nezdravě.“

Dále Rath tvrdí, že přátelství v práci výrazně zvyšuje pracovní výkon – i chuť k samotné práci. Zaměřuje se také na zlozvyky a pozitivní vlastnosti. Říká, že stejně jako cokoli hodnotného má i přátelství moc rozvíjet dobré návyky a tlumit ty špatné. Pro udržení přátelství doporučuje vzájemně respektovat drobné chyby, nezávidět si a brát se s nadhledem. Hovoří také o upřímnosti, která by měla být pro přátelství nezbytná, či o tom, že mezi přáteli by mělo být samozřejmostí, že se vzájemně zajímají o své názory a postoje, že spolu probírají problémy či možnosti, jak by ve svém životě mohli některé věci změnit k lepšímu…

A dále radí: „Smějte se. Podělte se se svými přáteli o humorné situace, které vás potkaly. Poslouchejte se vzájemně. Zajímejte se o to, co se děje v životech vašich blízkých. Nesuďte. Dopřejte svým přátelům prostor pro změnu, růst, ale i pro jejich chyby. Nechte je svobodně vyjadřovat emoce. Respektujte soukromí. Zachovávejte mlčenlivost o jakýchkoli důvěrných informacích, které vám přítel svěří. Věnujte čas. Přátelství je často odsouváno až na druhé místo po práci. Uvědomte si, co je důležité, a organizujte si čas tak, abyste nepřicházeli o důležité chvíle se svými přáteli. A buďte přítomni. Jen přítel, který pomůže v nouzi, ve které jste se zrovna ocitli, je skutečný přítel.“

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, sebepoškozování, Alkohol, textařka, Chicago, Kouření, Živo, Vaš, Skutečný přítel, Logický závěr, Osamělost, Předčasné stárnutí, Logické uvažování, Nejbližší přítel, Námořník, Život, Jak, Kouř, Renč, Ztráta času, Alkoholismus