Maminka.czLáska a vztahy

Život na hromádce versus svatba: Ovlivní váš vztah nebo rodičovství?

Barbora Vajsejtlová 20.  5.  2023
Má v dnešní době ještě vůbec smysl absolvovat úřední sňatek, nebo vám úplně stačí život „na psí knížku“? A bude mít toto rozhodnutí nějaký vliv na život vašich dětí? Pátrali jsme po odpovědích na otázky, které řeší mnoho párů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vyrostla jsem na malé vsi, kde vrchol společenského života představovalo postávání v jediném místním obchůdku a sbírání drbů od ostatních nakupujících. V devatenácti jsem odešla na vysokou a domů jsem se vracela jen občas. Při jedné takové příležitosti jsem se na návsi potkala s místní důchodkyní. Začala hovor několika společensky neškodnými frázemi a pak vypálila od boku: „A kolikapak vono ti, Barunko, vlastně je?“ „Dvacet jedna,“ odpověděla jsem bezelstně. „Nojono, a pořád svobodná. To už se asi nevdáš, co?“ pokývala hlavou a měřila si mě pohledem, jakým se obvykle díváme na kazové zboží. Na zmetek, který se nám nějakým nedopatřením vetřel do života. „Tak já už budu muset jít,“ kuňkla jsem a vycouvala pozpátku.

VIDEO: Nejslavnější královské rozvody

Svobodné matky na vzestupu

Pro upřesnění bych ještě ráda dodala, že mi skutečně není sto let a nenarodila jsem se v předminulém století. Ale ještě před relativně nedávnou dobou byl sňatek pro většinu lidí středobodem, bez kterého si svůj dospělý život nedokázali představit. K sňatku směřoval každý vztah, byl jeho vyvrcholením a na děti počaté v nesezdaném soužití se dívala společnost tak trochu skrz prsty. To už je ale dávná minulost. Zatímco ještě před dvaceti lety přiváděly v Česku svobodné matky na svět každé šesté dítě, o deset let později to bylo už každé třetí dítě a v současné době už je to, podle údajů Českého statistického úřadu, každé druhé dítě. Ještě v roce 2003 si devětašedesát procent Čechů myslelo, že manželství je důležité a vůbec není zbytečné. V roce 2017 už s tímto názorem souhlasilo jen devětapadesát procent Čechů.

Nesezdaní se rozcházejí častěji

Postoj k životu na hromádce se zkrátka v poslední době razantně změnil. Češi jsou k nesezdaným soužitím tolerantní a nikoho už ani nenapadne se nad nimi pozastavovat. Logicky se tedy nabízí otázka, jestli má manželství v jednadvacátém století ještě vůbec smysl, nebo jestli už se definitivně stalo přežitkem. „Nemyslím, že by bylo možné vynést jednoznačné hodnocení. Určitě především záleží na konkrétních lidech,“ říká k tomu psycholožka Marcela Vojířová. Pro někoho má manželství obrovský symbolický význam a představuje pro něj závazek, který se nedá jen tak jednoduše zrušit. Na druhé straně člověka, který dejme tomu není příliš zodpovědný, samozřejmě žádný úředně potvrzený svazek ve vztahu neudrží. Nicméně známý argument zastánců manželství zní, že páry, které spolu žijí jen "na psí knížku", se mnohem pravděpodobněji rozejdou, protože je to pro ně zkrátka pohodlnější, než kdyby musely zařizovat regulérní rozvod. Ačkoli se vám to může jevit jako předpotopní názor, výzkumy prokázaly, že tomu tak skutečně je. V roce 2010 proběhl v Anglii velmi rozsáhlý výzkum, kterého se zúčastnilo víc než tři čtvrtě milionu párů a jehož výsledky mimo jiné citoval deník Daily Mail. Z výsledků vyplynulo, že pouhých osmnáct procent těch, kteří byli oddáni v roce 1991, žilo po deseti letech odděleně. A za stejné období spolu nežilo šestatřicet procent párů nesezdaných.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Společné bydlení jako zkouška vztahu.

Je to dětem jedno? Odpoví psycholog.

Co na to právníci?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Láska a vztahy, Rodičovství, Rodina a vztahy, Rozvody, svatba, rozvod, Anglie, Česká republika, Barunka, Výzkum, Marcela Vojířová, Závěť, Praha, Daily mail, Václav Mertin, Manželství, Český statistický úřad, Harvard, Hromádka, Manžel, Vztah, Sňatek, Přesvědčení, Knížka, OSVOJIT DÍTĚ