Maminka.czChování a vztahy

Život s „dozorcem“: 10 znaků, podle kterých ho poznáte

Martina Machová 4.  2.  2018
Zpočátku se vedle Hynka cítila jako v nebi, manželství s ním ji však zavedlo do pekla. Hynek byl „dozorce“ a perfekcionistický pedant. Než aby s ním Valérie žila dál, vzdala se všeho.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Bylo to mé nejlepší rozhodnutí v životě! Po 5 letech pekla jsem konečně našla sílu k rozvodu. Odešla jsem s roční dcerou a bez stálých příjmů, opustila jsem byt, ve kterém jsem vyrostla. To vše mi stálo za relativní klid, který nyní mám. Byla to velmi vysoká cena, ale rozvod by nikdy nebyl tak rychlý a dcerku bych pravděpodobně neměla výhradně ve své péči. Vlastně jsem do poslední chvíle ani nevěřila, že na to manžel přistoupí.

Hynek byl „dozorce“, dráb a perfekcionistický pedant. Chození s ním bylo vzrušující, plné překvapení, zvratů a vášně. Vedle něj jsem měla pocit, že jsem bohyně. Svatba však byla nástupní stanicí do pekla a každodenní manželský život peklo samo. 

Mohlo by vás zajímat: Domácí násilí, to jsou i jiné případy než bití žen

Nejprve mě okouzlil mužným chováním

Hynek mě okouzlil svou sebejistotou, nekompromisně mužným chováním, které mu však neubralo galantnosti a pozornosti, kterou mě zahrnoval. Sympatický mi byl i jeho tradiční pohled na rodinu: věrnost a partnerství na celý život.

V mých očích byl tehdy opravdovým mužem a starosvětským gentlemanem, rytířem budícím pocit síly a jistoty. Působil jako skála, o kterou se jednou opřete a ona nepovolí. Jenže záhy po svatbě jsem pochopila, že jeho mužnost je maskovaný šovinismus a galantnost jen cesta, jak ženu získat a vlastnit.

Nebyl mužem z jiného století, ale z jiné kultury! Po svatbě jsem pro něj byla jen polovičním člověkem, který neudělal nic dobře. Neustále mě kontroloval, peskoval, ponižoval – a to i před lidmi. Trestal mě mlčením a naprostou ignorací mé osoby. Když se mu něco nelíbilo, ignoroval mě klidně několik dní.

Na chodbě třeba vesele vtipkoval se sousedkou, podržel jí dveře, pomohl s těžkým nákupem, empaticky vyslechl stížnosti na zdraví, když se ale zaklaply dveře našeho bytu, byl opět němý a zlý.

Váš příběh: Dokáže být týraná žena dobrá matka?

V těhotenství to bylo peklo

Byla jsem hloupá, že jsem s ním otěhotněla, ale stalo se… a dcerka je nyní moje sluníčko! Těhotenství jsem měla rizikové a Hynek mi to měl za zlé. Nemohla jsem mu poskytovat sex, za což si mne velmi vychutnával; byla jsem pro něj dle jeho slov jen odporná březí slonice, po jejímž boku klidně komentoval přednosti jiných žen.

Prý ať se snažím aspoň v domácnosti, ať si zasloužím nakrmit a ošatit. Víc se stydím i psát. Nyní, rok po rozvodu, jsem spokojená. Žijeme s dcerou skromně, pracuji po nocích, ale neměnila bych! Vyzývám tímto všechny dámy; utíkejte od „dozorců“, dokud ještě máte svůj život, dokud máte sebe samy. (Valerie, 34 let)

Přítel Daně (44) sráží sebevědomí. Ta už neví, zda jeho urážky vydržet či se s ním rozejít

Jak poznáte „dozorce“

Dozorce je muž, který chce svou ženu vlastnit, ovládat, řídit její kroky a rozhodovat o nich – jen tak je spokojený! Dozorce nedbá na potřeby, city a přání druhých, jeho vesmír a bůh je jeho ego. Dozorce má svou ženu v hrsti, ta kolem něj balancuje po špičkách a mnohdy neví, kam šlápnout, aby neudělala chybný krok a dozorce nepopudila.

Dozorce bývá nevypočitatelný, je závislý na své moci. To ona je jeho láska a jen nerad se jí vzdává. Valerie měla štěstí v neštěstí.

Čtěte také: Zpověď  týrané ženy: Byla jsem oběť, ale už mě neuhodí

10 znaků, podle kterých poznáte dozorce, který se ještě „neodkopal“?

  • Dozorce mívá výbušnou povahu, v počátcích vztahu se výbuchy netýkají partnerky a dokonce na ni mohou působit jako spravedlivý hněv muže, který se nebojí ozvat. Později však může výbuch nebo i  fyzický výpad směrovat také na partnerku. Za první exces si však dozorce bude sypat popel na hlavu a snášet modré z nebe (dokud nemá ženu „jistou“).
  • Dozorce obvykle nemluví příliš vybíravě o ženách, se kterými má nějaký vztah (matka, bývalá manželka, kolegyně apod.). Jak o nich mluví, tak s nimi jedná.
  • Pravý dozorce se umí od plic zasmát pouze vtipům na účet druhého, zejména těm, co někoho ponižují, sráží a uráží. Udělat si legraci ze své chyby je pro něj takřka nemyslitelné.
  • Mnoho dozorců má sklony k perfekcionismu, zvláště pokud jde o druhé.
  • Pokud je to dozorci umožněno, rád převezme zodpovědnost a kontrolu za společné finance. Později se stane jejich neomezeným pánem a výhradním přerozdělovatelem i soudcem, za co je a není vhodné je utrácet.
  • Návykové látky, zejména alkohol dozorcovi negativní rysy násobí.
  • Je velmi soutěživý a rád vyhrává.
  • Dozorce málokdy uzná svou chybu, raději je „shazuje“ na ostatní a okolnosti. Zejména pokud jde o práci.
  • I v počátcích vztahu rád rozhoduje o společných aktivitách, bývá kreativní a v této fázi ještě štědrý.
  • Pokud nemá ženu jistou nebo je vztah v začátcích, budí svým chováním v ženě pocit dokonalosti; je mužem, který ji bude „nosit na rukách“, zahrnovat pozorností a nákladnými dárky – které ji zavazují a jemu dávají moc.

Skvělý psycholog Kevin Leman ve své knize „Jak se naučit říkat NE“ dozorce popisuje následovně: „Dozorce se těší z toho, že udržuje ženu mimo její rovnováhu tam, kde ji chce mít. Zná její slabá místa a Achillovu patu.

Bohužel dále dodává, že jistý typ žen, tzv. přičinlivé (snaživé) ženy s nižším a středním sebevědomím, jež se přirozeně snaží druhým pomáhat a pečovat o ně, jsou dozorci přitahovány jako můry plamenem.

Video: Ideální ženská postava napříč historií

Dojemné! Týraný pes důvěřuje jen malému chlapci. Ostatních se bojí
Kdo nežárlí, nemiluje?
Chování a vztahy

Kdo nežárlí, nemiluje?

Týrání žen - ale i mužů
Témata: Chování a vztahy, Finance, Živo, Roční dcera, Chybný krok, Pedant, Mlčení, Plné překvapení, Vesmír, Bývalá manželka, Dokonalost, Hněv, Popel, Těžký nákup, Jak se naučit říkat NE, Dráb, Celý život, Slon, Slabé místo, Domácí násilí, Společná aktivita, Dozorce, Návyková látka, Život, Cena