Maminka.czŽivoty slavných

Životy slavných: Půvabná první dáma Argentiny

Kristýna Juřicová 21.  6.  2021
Přinášíme vám premiéru pořadu o životních osudech významných žen a mužů. Na Mall.tv vzniká pod taktovkou Pavla Zuny a na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnes si připomeneme osud jedné z nejslavnějších žen Argentiny – první dámy Evy Perón.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Muzikál Evita se točí okolo děje hlavní hrdinky. Příběh je natolik silný, že skoro připomíná osud Popelky. Evita Perón, první dáma Argentiny, významně ovlivnila dějiny.

V patnácti letech se rozhodla stát se herečkou a využila svůj půvab pro několik vztahů s významnými muži. Díky této postupné slávě dostávala práci nejen jako herečka, ale také jako hlasatelka v rozhlase.

Životní zlom přišel v lednu roku 1944 na akci, kterou sama pořádala. Zde potkala Juana Dominga Peróna, který se do ní bezmezně zamiloval. Díky jeho vlivu začíná hrát ve stále významnějších filmech. I on z její popularity těží, stává se oblíbenějším mezi lidmi.

Jeho vzrůstajícího vlivu se začínají bát důležití lidé a sám prezident vydá příkaz Juana zatknout. V téhle chvíli vystoupí Evita, zmobilizuje nejen vlivné přátele, ale i Perónovy příznivce a demonstrují před sídlem argentinského prezidenta.

Perón je brzy propuštěn a Evu si bere za ženu. Později také vyhrává volby na prezidenta, a Evita se tak stává první dámou Argentiny a miláčkem všech obyčejných lidí.

Založila mimo jiné Nadaci Evy Perónové, která se snažila pomáhat těm, co to nejvíce potřebují. A to převážně tak, že zajistila zdravotnický systém a zdravotní vybavení pro celou zemi.

Zásadní vliv měla také na volební právo žen. Zpráva o jejím úmrtí ochromila miliony Argentinců.

Více o osudech a životech slavných se dozvíte zde.

Životy slavných: Známý objevitel Benjamin Franklin
Životy slavných: Jak si Miloš Forman vyjel z Kroměříže do Los Angeles převzít Oscara
Témata: Video, Životy slavných, Vzdělání, osud, pořad, Historie, Škola on line, Dějepis, muzikál, diktátoři, Evita, Živo, Sla, Dáma, Slavná dna, Franklin, Pavel Zuna, Premiéra, Argentina, První dáma, Forman, Dama, Popelka