Maminka.czŽivoty slavných

Životy slavných: S Gagarinem až do vesmíru!

Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny a na jehož tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnešní díl přibližuje osud Jurije Gagarina, muže, který se podíval do vesmíru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jurij se narodil v roce 1934 v Rusku, ve vesnici Klušino. Na základní škole patřil k nejlepším žákům, proto mu byla nabídnuta možnost studovat průmyslovou školu v Saratově. Během střední školy dost sportoval, navštěvoval místní aeroklub, kde se později zrodil jeho sen, stát se stíhacím letcem. Střední školu  dokončil s vyznamenáním a jeho studijní cesta vedla úspěšným přijímacím řízením na vojenskou leteckou školu v Orenburgu.

Po studiu se společně se svou rodinou odstěhoval za polární kruh, k městu Murmansk. Jako nadporučík ve stíhacím pluku sloužil u sovětského námořního letectva. Zde se v roce 1959 dozvěděl o výběrovém řízení do nově vznikajícího oddílu kosmonautů. Uchazeč měl být letec, mezi 25–30 lety, s výškou maximálně do 170 cm a váhou do 72 kg. Gagarin tyto podmínky splňoval, a dostal se tak mezi 6 nejlepších z 3 500 tisíc kandidátů.

12. dubna 1961 nasedá ve skafandru do autobusu, který míří k raketě Vostok. Usedá do kulaté kabiny, která má 2,5 m. V 9 hodin Vostok vylétá a v 57. minutě dosáhne maximální výšky – 327 kilometrů. Loď řídí automat, avšak bezproblémový průběh se rázem změní v drama. 

Od kabiny se neoddělil přístrojový úsek, kvůli tomu začala loď prudce rotovat a Gagarin upadá do bezvědomí. Když se kabel v atmosféře přepálil, rotace ustane a Vostok sestoupí 7 km nad povrch Země. V tu chvíli se Gagarin katapultuje a na padáku se snese k zemi. Po přistání září štěstím, vyčerpáním a úlevou. Tak se stal nejpopulárnějším člověkem na planetě.

V roce 1968 se Jurij ve skafandru ocitl podruhé, nicméně tato cvičná cesta skončila tragicky. Jurij Gagarin zemřel ve 34 letech.

Životy slavných: Jak si Miloš Forman vyjel z Kroměříže do Los Angeles převzít Oscara
Životy slavných: Bratři Mašínové – příběh živý i po sedmdesáti letech
Témata: Příběhy, Životy slavných, Zajímavosti, Střední škola, Historie, pořad, Vesmír, Slavná dna, Významná žena, Vostok, Mall TV, Sla, Země, Živo, Pavel Zuna, Kosmonaut