Maminka.czZdraví

Zkřížené alergie: Vadí mu bříza, ale i jablko a mrkev

Martina Machová 20.  4.  2015
Trápí dítě pyly břízy? Pak velmi pravděpodobně má problém i se syrovými jablky. Lechtají ho v nose pyly pelyňku? Možná jste si již všimla, že mu nedělá dobře ani celer, mrkev a petržel. Vaše dítě trpí takzvanou zkříženou alergií. Není to ojedinělý problém. Zkřížené alergie se vyskytují až u 50% všech pylových alergiků!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná vám to váš alergolog neřekl, nebo jste nedávali při vyšetření pozor, ale diagnózou „pylová alergie“ bohužel zdravotní peripetie vaše potomka (nebo vás samotných) možná ještě nekončí! Až 50 % pylových alergiků totiž trpí tzv. zkříženou alergií pyl-potravina. V praxi to znamená jediné; nejenže se příznaky alergie projeví v kontaktu s problematickým pylem, ale navíc vás budou trápit i po kontaktu se „zkříženou“ potravinou.

Kde se zkřížená alergie vzala?

Dalo by se říct, že zkřížená alergie je velmi nepříjemným omylem imunitního systému. Vzniká totiž na základě podobnosti alergenů; protilátky, které naše tělo proti určitému alergenu vytvoří, zareagují na základě podobnosti i na jiný podobný alergen. V praxi to znamená, že bouřlivěji zareagují nejen na daný pyl, ale i na zkříženou potravinu. Nejčastěji bohužel na oblíbená jablka, třešně, meruňky, nektarinky, rajčata, mrkev, oříšky atd. Zkřížené alergie se vyskytují nejen mezi inhalačními alergeny (pyl, roztoči), ale i mezi potravinami a latexem.

Pro váš lepší přehled tu máme tabulku nejčastějších problematických kombinací

Potíže ale nemusí vyvolat pouze požití dané potraviny, ale třeba i pouhá manipulace s ní!
„Mnohdy potíže vyvolá již škrabání mrkve či nových brambor, šlehání vaječných bílků, manipulace s moukou při vaření, kdy se potravinový alergen dostane do organizmu jinou cestou než přímým požitím. To vysvětluje, že téměř polovina alergiků na pyly reaguje alergickými příznaky i v zimě, mimo pylovou sezónu.“ uvedla v článku s příznačným názvem „Potravinové alergie a intolerance“ imunoložka MUDr. Daniela Planerová.

Poznejte problematické potraviny

Velmi podrobně a srozumitelně popisuje celou problematiku prestižní francouzský alergolog É. Bidat a předsedkyně Francouzské asociace pro prevenci alergií Ch. Loigerot, kteří v populárně-naučné publikaci „Alergie u dětí“(nakl. Portál) vysvětlují: „Hlavním projevem zkřížené alergie mezi pyly a potravinami je orálně alergický syndrom. Objevuje se po požití syrového ovoce nebo zeleniny. Pokud pokračujeme v podávání potraviny, objevují se i významnější příznaky: záněty spojivek, rýma, astma, otok hrtanu nebo anafylaxe. V případě zkřížených alergií pyly-potraviny často předcházejí příznakům potravinové alergie respirační příznaky (záněty spojivek, rýmy).“

Jak z toho ven?

Oba odborníci na alergie se dále shodují v tom, že neexistuje vztah mezi závažností pylové rýmy a závažností potravinové alergie. Dále uvádějí, že v některých případech nemohou alergici danou potravinu konzumovat vůbec, jindy pouze v době květu zkříženého alergenu. Tepelně upravené ovoce a zelenina pak obvykle nevyvolává žádnou reakci – stačí tedy prý na chvíli použít mikrovlnnou troubu, nebo z ovoce připravit rychlý kompot.


Užitečné odkazy:

www.pylovasluzba.cz – zde se dozvíte, co právě kvete, který pylový alergen je dominantní

www.potravinova-alergie.info – vše o potravinových alergiích

www.proalergiky.cz – vše o alergiích obecně

Témata: Zdraví, Alergie, Potravinová alergie, Pylová alergie, Intolerance, Hlavní projev, Syrové ovoce, Bída, Zkřížená alergie, Mrkev, Zdraví na Heureka.cz