Maminka.czVýživa a stravování

Zkuste chutě Latinské Ameriky

Jana Chmelíková 12.  4.  2016
Ve všech zemích Jižní Ameriky kralují v kuchyni rýže, fazole a kukuřice, v přímořských oblastech i mořské plody. Přinášíme vám recepty ze severu jihoamerického kontinentu, které jsou evropské kuchyni celkem blízké.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Černé fazole s rýží a zeleninou z Venezuely

4 porce, 2 hodiny + máčení

Potřebujeme: 250 g černých fazolí, 250 g dlouhozrnné rýže, chilli paprička, sůl a pepř, špetka šafránu, 1 cibule, 2 řapíky celeru, 2 červené papriky, olivový olej, sušené oregano, citronová šťáva na dochucení

Fazole namočte přes noc ve vodě. Druhý den je sceďte, zalijte novou vodou a vařte asi 1,5 hodiny doměkka. Rýži propláchněte vlažnou vodou. Uvařte ji v asi dvojnásobném množství osolené vody spolu s chilli papričkou doměkka, trvá to asi 20 minut. V polovině vaření vmíchejte šafrán.

Cibuli nakrájejte nadrobno, celer a papriky na kousky. Vše osmahněte na oleji. Vmíchejte rýži (ta do sebe během vaření vstřebá všechnu tekutinu) a scezené fazole. Dochuťte oreganem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Hodí se jako hlavní jídlo i jako příloha.

Náš Tip: Místo oregana můžete použít jinou oblíbenou bylinku. Máte-li rádi ještě ostřejší chuť, vmíchejte do hotového pokrmu najemno nasekanou chilli papričku.

Klepněte pro větší obrázek 

Pečená jablka s jahodovým džemem z Venezuely

4 porce, 65 minut

Potřebujeme: 4 jablka (třeba Golden Delicious), 150 g jahodového džemu, 1 lžičky mleté skořice, 40 g másla, 5 cl rumu

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka omyjte a seřízněte „pokličku“. Vydlabejte jádřinec a trochu dužniny, aby vevnitř bylo místo na náplň. Jahodovou marmeládu (ideálně s velkými kousky jahod) smíchejte se skořicí a naplňte jí jablka.

Kouskem másla potřete dno zapékací misky a jablka do ní narovnejte. Navrch položte šupinky zbylého másla. Pokapejte rumem a pečte asi 45 minut doměkka. 

Klepněte pro větší obrázek

Venezuelská kuřecí polévka s řapíkatým celerem 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 400 g kuřecího masa, 4 řapíky celeru, 500 g brambor typu A, 1 cibule, olivový olej, sůl, 1 lžíce kukuřičné mouky, 250 ml plnotučného mléka, 500 ml kuřecího vývaru, čerstvě mletý pepř

Očištěné kuřecí maso nakrájejte na kousky, případně oberte ze skeletů, ze kterých jste dělali vývar. Celer a oškrábané brambory nakrájejte na kousky, cibuli nahrubo. Syrové kuřecí maso zprudka opečte na troše oleje, v případě obraného masa tento krok vynechte. Celer a cibuli orestujte ve výpeku po masu (na oleji).

Osolte a zaprašte trochou mouky. Nechte zpěnit. Podlijte mlékem a vývarem a rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte brambory. Za občasného míchání vařte asi 15 minut doměkka.

V této fázi případně přidejte obrané maso. Podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte s chlebem.

Náš tip: Místo části mléka můžete přidat smetanu, která polévku krásně zjemní.

 Klepněte pro větší obrázek

Kolumbijská dršťková s fazolemi 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 800 g vypraných předvařených drštěk, 4 rajčata, 250 g zelených fazolek, 250 g brambor typu A, 1 vařená kukuřice, 2 cibule, rostlinný olej, 1 l zeleninového nebo masového vývaru, sůl a pepř, 1 lžíce kaparů, lístky koriandru na ozdobu 

Dršťky nejdříve pořádně propláchněte. Vložte je do osolené vody a vařte asi 20 minut doměkka. Sceďte, nechte zchladnout a nakrájejte na proužky. Rajčata rozčtvrťte a vydlabejte z nich semínka. Dužninu nakrájejte na nudličky.

Fazolkové lusky podle potřeby rozmrazte a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Kukuřičný klas nakrájejte na kolečka. Nahrubo nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, osolte a přidejte brambory. Vařte na mírném plameni 10 minut.

Přidejte dršťky, rajčata, fazolky, kukuřici a kapary a vařte ještě asi 10 minut doměkka. Dochuťte solí a pepřem, podávejte posypané čerstvým koriandrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Peruánská rýže s krevetami a paprikou 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 250 g dlouhozrnné rýže, sůl a pepř, rostlinný olej, 6 jarních cibulek, 500 ml zeleninového vývaru, 1 červená paprika, 2–3 cm čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 červená chilli paprička, 1 lžíce másla, 400 g vyloupaných krevet, 1 lžíce rajského protlaku, 1 limetka, čerstvý koriandr

Rýži orestujte na troše oleje. Cibulky nakrájejte nadrobno a přidejte k rýži. Osmahněte. Podlijte vývarem, osolte a za občasného míchání duste na mírném plameni asi 20 minut. Očistěte zeleninu.

Papriky nakrájejte na proužky, zázvor a česnek nasekejte najemno. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte. V pánvi rozehřejte kousek másla a vše na něm nechte zesklovatět. Přidejte krevety a zarestujte. Vmíchejte protlak a nakonec i rýži. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s kouskem limetky posypané koriandrem. 

Náš tip: Místo rajčatového protlaku můžete použít nakládaná loupaná rajčata.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Foto: Profimedia.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, fazolové lusky, Čerstvý koriandr, Kukuřičný klas, Občasné míchání, Limetka, Červená paprika, Jahodová marmeláda, Kuřecí vývar, Řapíkatý celer, Kukuřice, Peru, Chilli paprička, Hlavní jídlo, Oregano, Dvojnásobné množství, Protlak, Paprika, Citronová šťáva, Rostlinný olej, Kreveta, Příloha