reklama

Zkuste chutě Latinské Ameriky

Ve všech zemích Jižní Ameriky kralují v kuchyni rýže, fazole a kukuřice, v přímořských oblastech i mořské plody. Přinášíme vám recepty ze severu jihoamerického kontinentu, které jsou evropské kuchyni celkem blízké.

Černé fazole s rýží a zeleninou z Venezuely

4 porce, 2 hodiny + máčení

Potřebujeme: 250 g černých fazolí, 250 g dlouhozrnné rýže, chilli paprička, sůl a pepř, špetka šafránu, 1 cibule, 2 řapíky celeru, 2 červené papriky, olivový olej, sušené oregano, citronová šťáva na dochucení

Fazole namočte přes noc ve vodě. Druhý den je sceďte, zalijte novou vodou a vařte asi 1,5 hodiny doměkka. Rýži propláchněte vlažnou vodou. Uvařte ji v asi dvojnásobném množství osolené vody spolu s chilli papričkou doměkka, trvá to asi 20 minut. V polovině vaření vmíchejte šafrán.

Cibuli nakrájejte nadrobno, celer a papriky na kousky. Vše osmahněte na oleji. Vmíchejte rýži (ta do sebe během vaření vstřebá všechnu tekutinu) a scezené fazole. Dochuťte oreganem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Hodí se jako hlavní jídlo i jako příloha.

Náš Tip: Místo oregana můžete použít jinou oblíbenou bylinku. Máte-li rádi ještě ostřejší chuť, vmíchejte do hotového pokrmu najemno nasekanou chilli papričku.

Klepněte pro větší obrázek 

Pečená jablka s jahodovým džemem z Venezuely

4 porce, 65 minut

Potřebujeme: 4 jablka (třeba Golden Delicious), 150 g jahodového džemu, 1 lžičky mleté skořice, 40 g másla, 5 cl rumu

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka omyjte a seřízněte „pokličku“. Vydlabejte jádřinec a trochu dužniny, aby vevnitř bylo místo na náplň. Jahodovou marmeládu (ideálně s velkými kousky jahod) smíchejte se skořicí a naplňte jí jablka.

Kouskem másla potřete dno zapékací misky a jablka do ní narovnejte. Navrch položte šupinky zbylého másla. Pokapejte rumem a pečte asi 45 minut doměkka. 

Klepněte pro větší obrázek

Venezuelská kuřecí polévka s řapíkatým celerem 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 400 g kuřecího masa, 4 řapíky celeru, 500 g brambor typu A, 1 cibule, olivový olej, sůl, 1 lžíce kukuřičné mouky, 250 ml plnotučného mléka, 500 ml kuřecího vývaru, čerstvě mletý pepř

Očištěné kuřecí maso nakrájejte na kousky, případně oberte ze skeletů, ze kterých jste dělali vývar. Celer a oškrábané brambory nakrájejte na kousky, cibuli nahrubo. Syrové kuřecí maso zprudka opečte na troše oleje, v případě obraného masa tento krok vynechte. Celer a cibuli orestujte ve výpeku po masu (na oleji).

Osolte a zaprašte trochou mouky. Nechte zpěnit. Podlijte mlékem a vývarem a rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte brambory. Za občasného míchání vařte asi 15 minut doměkka.

V této fázi případně přidejte obrané maso. Podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte s chlebem.

Náš tip: Místo části mléka můžete přidat smetanu, která polévku krásně zjemní.

 Klepněte pro větší obrázek

Kolumbijská dršťková s fazolemi 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 800 g vypraných předvařených drštěk, 4 rajčata, 250 g zelených fazolek, 250 g brambor typu A, 1 vařená kukuřice, 2 cibule, rostlinný olej, 1 l zeleninového nebo masového vývaru, sůl a pepř, 1 lžíce kaparů, lístky koriandru na ozdobu 

Dršťky nejdříve pořádně propláchněte. Vložte je do osolené vody a vařte asi 20 minut doměkka. Sceďte, nechte zchladnout a nakrájejte na proužky. Rajčata rozčtvrťte a vydlabejte z nich semínka. Dužninu nakrájejte na nudličky.

Fazolkové lusky podle potřeby rozmrazte a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Kukuřičný klas nakrájejte na kolečka. Nahrubo nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, osolte a přidejte brambory. Vařte na mírném plameni 10 minut.

Přidejte dršťky, rajčata, fazolky, kukuřici a kapary a vařte ještě asi 10 minut doměkka. Dochuťte solí a pepřem, podávejte posypané čerstvým koriandrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Peruánská rýže s krevetami a paprikou 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 250 g dlouhozrnné rýže, sůl a pepř, rostlinný olej, 6 jarních cibulek, 500 ml zeleninového vývaru, 1 červená paprika, 2–3 cm čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 červená chilli paprička, 1 lžíce másla, 400 g vyloupaných krevet, 1 lžíce rajského protlaku, 1 limetka, čerstvý koriandr

Rýži orestujte na troše oleje. Cibulky nakrájejte nadrobno a přidejte k rýži. Osmahněte. Podlijte vývarem, osolte a za občasného míchání duste na mírném plameni asi 20 minut. Očistěte zeleninu.

Papriky nakrájejte na proužky, zázvor a česnek nasekejte najemno. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte. V pánvi rozehřejte kousek másla a vše na něm nechte zesklovatět. Přidejte krevety a zarestujte. Vmíchejte protlak a nakonec i rýži. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s kouskem limetky posypané koriandrem. 

Náš tip: Místo rajčatového protlaku můžete použít nakládaná loupaná rajčata.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Jako hospodyně dnes máte dobrý pocit, že se doma může podařit spousta situací dobře, a to jak v citech, tak i kuchyni. Situace také…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama