reklama

Zkuste domácí piškoty: Rychlé babiččiny, zdravé špaldové i kakaové

Čerstvé domácí piškoty jsou křehoučká lahůdka, kterou si zamilují nejen děti, ale i tátové a třeba i mlsní pejskové. Sladká „sluníčka“ rozsvítí sobotní snídani, zpříjemní výlet v přírodě nebo mohou být skvělou svačinkou po víkendové návštěvě bazénu.

Samozřejmě, že je jednodušší a časově mnohem méně náročné piškoty koupit, ale domácí jsou zkrátka domácí – podobně jako chleba, štrúdl nebo bramborové knedlíky. A když vám provoní víkendové ráno, zapomenete na luxování, mytí oken, a cídění koupelny a plní „piškotového optimismu“ začnete plánovat, kam po skvělé snídani (např. piškoty s malinovou marmeládou, piškoty ve šlehaném tvarohu nebo jen čerstvé piškoty a káva) vyrazit. Podobně jako chleba nebo štrúdl lze i piškoty připravit v mnoha variantách. Máme pro vás 3 tipy pro „piškotové“ začátečníky. Na své si přijdou jak milovníci klasiky, tak i vyznavači zdravější výživy a gurmáni.

Jednoduché babiččiny piškoty

Potřebujeme: 3 vejce (ideálně domácí), 100 g pšeničné polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, lžíce horké vody

Žloutky oddělíme od bílků, žloutky pak spolu s 50 g cukru a horkou vodou šleháme na vysoké otáčky klidně až 10 minut. Do žloutkové pěny pomalu přimícháváme po lžících mouku a nakonec tuhý sníh z bílků a zbytku cukru. Těsto pak lžící klademe na pečící papír (piškoty se trochu roztečou a nabudou) a pečeme přibližně 10 minut na 150̊C.

Cukrářskou stříkačkou nebo sáčkem s dírou lze tvořit i podlouhlé piškoty (lépe se drží). Piškotů je zhruba 200 – 220 g.

Špaldové celozrnné piškoty

Potřebujeme:5 vajec (ideálně domácích), 90 g cukru krupice (lze použít i hnědý třtinový), vanilkový cukr, 130 g mouky špaldové celozrnné mouky jemně mleté (lze použít i běžnou celozrnnou pšeničnou – jemně mletou), lžíce horké vody

Žloutky oddělíme od bílků, žloutky pak spolu s cukrem (i vanilkovým) a horkou vodou šleháme na vysoké otáčky klidně až 10 minut. Do žloutkové pěny pomalu přimícháváme po lžících mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto pak lžící klademe na pečící papír (piškoty se trochu roztečou a nabudou) a pečeme necelých 10 minut na 150̊C. Piškotů je zhruba 250 – 300 g.

Kakaové piškoty

V tomto ohledu vás potěšíme jednoduchostí přípravy, vyberte jeden z výše uvedených receptů, a až budete přimíchávat do žloutků mouku, přidejte i lžíci kvalitního kakaa a kakaové piškoty jsou za chvíli na světě!

NĚCO NAVÍC: Jablečný dezert s piškoty pro malé i velké

(pokud se stane zázrak a domácí piškoty vám zbudou)

Potřebujeme: 5 jablek, vanilkový pudink, hnědý cukr nebo jiné sladidlo (obilný sirup, glukopur, med), ½ lžičky skořice, zbylé piškoty

Jablka (klidně scvrklejší, ale nenapadená hnilobou) oloupeme, vykrájíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Podlijeme cca. 1 dcl vody, přidáme skořici a 5 minut podusíme. Mezitím smícháme pudingový prášek s 3 dcl vody a cukrem a po 5 minutách dušení vmícháme do dušených jablek. Za vydatného míchání vše vaříme do zhoustnutí. Směs postupně dávkujeme do studenou vodou vypláchnuté mísy, dno vyložíme piškoty a následně vrstvíme jablečnou směs a piškoty tolikrát, jak jen to množství ingrediencí dovolí. Jablečný desert je dobrý teplý i studený. Skvěle chutná politý javorovým sirupem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

S partnerem si dnes samy nejdříve rozhodněte, co chcete dělat o víkendu. Jestli máte touhu bavit se, vydejte se do klubu s přáteli.…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama