Zkuste domácí piškoty: Rychlé babiččiny, zdravé špaldové i kakaové

Čerstvé domácí piškoty jsou křehoučká lahůdka, kterou si zamilují nejen děti, ale i tátové a třeba i mlsní pejskové. Sladká „sluníčka“ rozsvítí sobotní snídani, zpříjemní výlet v přírodě nebo mohou být skvělou svačinkou po víkendové návštěvě bazénu.

Samozřejmě, že je jednodušší a časově mnohem méně náročné piškoty koupit, ale domácí jsou zkrátka domácí – podobně jako chleba, štrúdl nebo bramborové knedlíky. A když vám provoní víkendové ráno, zapomenete na luxování, mytí oken, a cídění koupelny a plní „piškotového optimismu“ začnete plánovat, kam po skvělé snídani (např. piškoty s malinovou marmeládou, piškoty ve šlehaném tvarohu nebo jen čerstvé piškoty a káva) vyrazit. Podobně jako chleba nebo štrúdl lze i piškoty připravit v mnoha variantách. Máme pro vás 3 tipy pro „piškotové“ začátečníky. Na své si přijdou jak milovníci klasiky, tak i vyznavači zdravější výživy a gurmáni.

Jednoduché babiččiny piškoty

Potřebujeme: 3 vejce (ideálně domácí), 100 g pšeničné polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, lžíce horké vody

Žloutky oddělíme od bílků, žloutky pak spolu s 50 g cukru a horkou vodou šleháme na vysoké otáčky klidně až 10 minut. Do žloutkové pěny pomalu přimícháváme po lžících mouku a nakonec tuhý sníh z bílků a zbytku cukru. Těsto pak lžící klademe na pečící papír (piškoty se trochu roztečou a nabudou) a pečeme přibližně 10 minut na 150̊C.

Cukrářskou stříkačkou nebo sáčkem s dírou lze tvořit i podlouhlé piškoty (lépe se drží). Piškotů je zhruba 200 – 220 g.

Špaldové celozrnné piškoty

Potřebujeme:5 vajec (ideálně domácích), 90 g cukru krupice (lze použít i hnědý třtinový), vanilkový cukr, 130 g mouky špaldové celozrnné mouky jemně mleté (lze použít i běžnou celozrnnou pšeničnou – jemně mletou), lžíce horké vody

Žloutky oddělíme od bílků, žloutky pak spolu s cukrem (i vanilkovým) a horkou vodou šleháme na vysoké otáčky klidně až 10 minut. Do žloutkové pěny pomalu přimícháváme po lžících mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto pak lžící klademe na pečící papír (piškoty se trochu roztečou a nabudou) a pečeme necelých 10 minut na 150̊C. Piškotů je zhruba 250 – 300 g.

Kakaové piškoty

V tomto ohledu vás potěšíme jednoduchostí přípravy, vyberte jeden z výše uvedených receptů, a až budete přimíchávat do žloutků mouku, přidejte i lžíci kvalitního kakaa a kakaové piškoty jsou za chvíli na světě!

NĚCO NAVÍC: Jablečný dezert s piškoty pro malé i velké

(pokud se stane zázrak a domácí piškoty vám zbudou)

Potřebujeme: 5 jablek, vanilkový pudink, hnědý cukr nebo jiné sladidlo (obilný sirup, glukopur, med), ½ lžičky skořice, zbylé piškoty

Jablka (klidně scvrklejší, ale nenapadená hnilobou) oloupeme, vykrájíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Podlijeme cca. 1 dcl vody, přidáme skořici a 5 minut podusíme. Mezitím smícháme pudingový prášek s 3 dcl vody a cukrem a po 5 minutách dušení vmícháme do dušených jablek. Za vydatného míchání vše vaříme do zhoustnutí. Směs postupně dávkujeme do studenou vodou vypláchnuté mísy, dno vyložíme piškoty a následně vrstvíme jablečnou směs a piškoty tolikrát, jak jen to množství ingrediencí dovolí. Jablečný desert je dobrý teplý i studený. Skvěle chutná politý javorovým sirupem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Už delší doby pomýšlíte na to, jaké by to asi bylo vyzkoušet si bungee jumping? Nebo byste si chtěla zkusit seskok s padákem? Budete…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci