[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Martin Polačko, který je expert na mexickou kuchyni, se nám proto zdál být ideálním adeptem, jak nabourat naše konzervativní chutě. Zeptali jsme se jej, jak si on sám vybírá suroviny na salát. „Při nakupování surovin jdu vždycky na jistotu, tedy po sezonní nabídce. Čerstvě sklizená zelenina i ovoce jsou více voňavé, šťavnaté, zralé a obsahují všechny potřebné živiny. V druhé řadě pak sleduji kvalitu. Kupuji si jen nezabalené věci, abych si je mohl pořádně prohlédnout a osahat. Suroviny hodnotím všemi smysly. Neměly by být nikde narušené a plesnivé, ale ani zvadlé a suché,“ upozorňuje Martin, zatímco plní košík čerstvou zeleninou.
V dnešní době na trhu seženete nejen domácí, ale i zahraniční produkci. Čerstvé ovoce a zelenina se k nám dováží z různých koutů světa, a to v co možná nejkratším časovém úseku. Díky tomu máte šanci kombinovat naše české suroviny s jejich exotickými kolegy. Vašemu jídlu, konkrétně salátům, to dodá zcela nové chuťové dimenze. Ty pak můžete ještě rozvinout třeba za pomoci netradičních a méně známých olejů. Dobrou chuť!
Čerstvé bylinky, různé druhy salátů, ředkvičky, pórek, chřest, okurky, mrkev karotku, čerstvý celer včetně řapíkatého, mangold i špenát, kapustu, fazolové lusky, hrášek, kedlubnu, květák, brokolici, jarní cibuli, česnek, nové brambory, rebarboru, jahody, třešně.
4–6 porcí příprava: 30 minut
1 lilek 1 cuketa 100 ml panenského olivového oleje 2–3 větvičky rozmarýnu 500 g cherry rajčátek hrst piniových oříšků 1 římský salát
dresink: štáva z 1/2 citronu 150 ml panenského olivového oleje 2–3 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
Lilek a cuketu nakrájejte na kostky a postupně opečte na rozehřátém oleji. Ke konci přidejte najemno nasekaný rozmarýn. Mezitím nasucho opečte piniové oříšky. Nechte je vystydnout. V hlubší misce tyčovým mixérem vyšlehejte z oleje, hořčice a citronové štávy hustý dresink. Ve větší míse smíchejte na kusy natrhaný římský salát s opečenou zeleninou a nakrájenými rajčaty. Promíchejte s dresinkem, dochuťte solí a pepřem. Hotový salát posypte piniovými oříšky.
4–6 porcí příprava: 45 minut
300 g červené čočky špetka římského kmínu citronová kůra, nasekaná najemno + štáva hrst hladkolisté petrželky hrst koriandrové natě 100 g salátu, míchaného 4 zralé sladké fíky 4–6 sušených datlí
dresink: 150 ml panenského olivového oleje špetka drcených chilli papriček (podle chuti) sůl na dochucení
Čočku zalijte vodou a vařte společně s kmínem. Zhruba po 15 minutách sceďte a nechte vystydnout. Ochuťte citronovou kůrou a nasekanými bylinkami. V misce vymíchejte olej, citronovou štávu, sůl a drcené chilli. Čočku smíchejte s dresinkem a velmi zlehka vmíchejte salát natrhaný na menší kusy. Dozdobte fíky a datlemi.
400 g nakládané cizrny 2 plechovky uzených mušlí (každá po 200 g) hrst sušených rajčat hrst černých oliv 1 červená čekanka svazek rukoly
dresink: 1 citron 150 ml panenského olivového oleje sůl a pepř
Cizrnu sceďte a smíchejte s mušlemi, překrojenými rajčaty a olivami. Čekanku natrhejte na menší kousky a přidejte i s rukolou k cizrně. Olej vyšlehejte s citronovou šťávou, ochuťte solí a pepřem. Zlehka promíchejte s dresinkem a ihned podávejte.
300 g bulguru 1 ledový salát 5 větších rajčat, nasekaných na kostičky hrst nasekaných pistácií 100 g měkkého kozího sýra
dresink: 150 ml panenského olivového oleje svazek hladkolisté petrželky citronová kůra, nasekaná najemno + štáva sůl a pepř na dochucení
Bulgur zalijte vodou a vařte asi 25 minut. Sceďte. Olej, petrželkovou nať, kůru a šťávu z citronu spolu rozmixujte. Ledový salát překrojte na menší kousky a smíchejte s rajčaty. Přidejte bulgur a dresink. Ochuťte solí a pepřem a posypte rozdrobeným sýrem a oříšky.
Martin Polačko doporučuje: Velkou pozornost věnujte dresinku neboli zálivce. Jeho název pochází z anglického slova dress – oblečení. Slouží tedy k tomu, aby nám salát oblékl. Ale i používání zálivky má svá vlastní a praxí ověřená pravidla. Z největší části dresink tvoří kvalitní, ideálně panenský olivový, řepkový, sezamový nebo arašídový olej. Neměla by chybět také kyselost – tu dodají citrusy či kvalitní octy. Dále pak mořská sůl, namletý pepř a čerstvé bylinky. Jedná li se o mexickou kuchyni, především koriandr, máta nebo meduňka. Zálivku promíchejte a teprve těsně před podáváním salát zlehka obalte dresinkem. Těžší suroviny, jako je olej, by lístky salátu zmuchlaly.