Maminka.czVýživa a stravování

Zkuste slané koláče. Okouzlíte s nimi rodinu i přátele

David Skokan 14.  5.  2014
Zkuste slané koláče. Okouzlíte s nimi rodinu i přátele
Koláče nemusí být jen sladké. Dobré jsou i ty na slano. Rychlou a originální večeři připravíte jen s pomocí rozpálené trouby nebo remosky a několika rafinovaných surovin. Těsto využijete listové, kynuté, křehké nebo filo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výhodou slaných koláčů je, že do nich můžete zužitkovat i zbytky z lednice. A bez námahy máte nápaditou večeři nebo pohoštění pro neočekávanou návštěvu.

Křehký koláč s ovčím sýrem, rajčátky a zelenými saláty

6–8 porcí, 50 minut

Potřebujeme:180 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek; Náplň: 4 vejce, 150 ml smetany na vaření 12%, 2 snítky tymiánu, 150 g pecorina, 50 g čerstvého ovčího sýra, asi 10 cherry rajčátek ,100 g ovčí ricotty, hrst rukoly, hrst špenátu, sůl a čerstvě mletý pepř

Mouku nasypte na vál a udělejte do ní důlek. Do něj dejte studené pokrájené máslo a žloutek a prsty zadělejte těsto. Podle potřeby přidejte 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalte do sáčku a dejte na půl hodiny do ledničky.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tenký plát. Jeden list sejměte a pomocí druhého těsto přeneste do koláčové formy a urovnejte. Dno propíchejte a dejte na 10 minut předpéct.

Metličkou rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte lístky ze snítky tymiánu, nastrouhané pecorino, rozdrobenou polovinu čerstvého sýra a dochuťte solí a pepřem. Směs nalijte do předpečeného těsta, navrch zamačkejte pokrájená rajčátka a ricottu a dejte ještě na 35 minut péct. Koláč posypte rukolou, špenátem, zbytkem tymiánu a pepřem.

Jarní koláčky s hráškem

6 koláčků, 35 minut

Potřebujeme: 1 balení listového těsta, 200 g sýra feta, 400 g barevných cherry rajčátek, 250 g mraženého hrášku, extra panenský olivový olej, 50 g výhonků řeřichy

Z listového těsta vykrojte šest stejně velkých čtverců. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

Sýr nakrájejte na plátky a poklaďte jím těsto. Rajčátka nakrájejte na kolečka. Polovinu rozdělte na čtverce se sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Povolený mražený hrášek vložte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak ho sceďte, propláchněte ledovou vodou a nechte okapat.

Upečené koláčky vyndejte z trouby. Rozdělte na ně zbylá kolečka rajčat a posypte hráškem. Povrch pokapejte olivovým olejem. Nakonec ozdobte výhonky řeřichy.

Banica s bylinkovým tvarohem

6–8 porcí, 45 minut

Potřebujeme:12 plátů těsta filo, 100 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 100 g nasekané velkolisté petržele, 50 g pažitky, sůl a pepř

Rozprostřete vedle sebe tři pláty těsta. Potřete je rozpuštěným máslem a okraje překryjte asi 1 cm přes sebe, aby vznikl jeden dlouhý plát. Na ten položte další 3 pláty těsta a opět je pomažte máslem. To opakujte, až budete mít všechny pláty naskládané na sobě.

Měkký tvaroh dejte do sítka a nechte ho chvíli vykapat. Pak ho přendejte do hlubší mísy, přidejte vejce a nasekané bylinky, osolte, opepřete a promíchejte. Směs rozetřete na připravený plát těsta.

Pak ho opatrně srolujte, aby vznikl dlouhý váleček. Kulatou zavírací formu vyložte pečicím papírem. Váleček stočte do formy do tvaru šneka. Pečte na 180 °C asi 25 minut dozlatova. Po upečení přikryjte formu vlhkou utěrkou a nechte ještě 5 minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nakrájejte na porce.

Košíčky s ricottou, žampiony a tymiánem

6 kousků, 50 minut

Potřebujeme: Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce; Náplň: 250 g ricotty, 2 vejce, sůl a pepř; Na dokončení: máslo na vymazání , 250 g žampionů, snítka tymiánu

Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte vychlazené, na kostky nakrájené máslo, jedno vejce, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto. To zabalte a dejte odpočinout na 30 minut do ledničky.

V míse smíchejte ricottu a vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Formičky vymažte máslem. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka větší než formičky. Do každé formy vložte kousek těsta a propíchejte dno. Naplňte náplní a navrch naskládejte plátky žampionů. Posypte tymiánem a pečte na 190 °C asi 20 minut.

Kynutý koláč s cuketou a kozím sýrem

6 porcí, 50 minut + odležení těsta

Potřebujeme:Těsto: 500 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 1/2 lžičky krupicového cukru, ½ lžičky soli, 1 lžíce oleje; Náplň: 1 cuketa, sůl a pepř, 250 ml smetany 30%, 2 vejce, 100 g kozího sýra, výhonky hrášku a řeřichy

Na vále smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí. Pomalu vlévejte vlažnou vodu a zapracovávejte tak, aby vzniklo hladké vláčné těsto (budete jí potřebovat celkem asi 150 ml). Nakonec přidejte olej. Těsto 5 minut propracovávejte. Pak ho zabalte do fólie a nechte v teple 30 minut.

Cuketu omyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte a dejte do cedníku vykapat. Smetanu smíchejte v míse s vejcem a pepřem.

Těsto rozválejte, vyložte jím formu a nechte 5 minut odpočinout. Na těsto nalijte malou část tekuté směsi. Pak rozprostřete nastrouhanou vymačkanou cuketu a zalijte zbytkem náplně. Z kozího sýra nakrájejte kolečka a naskládejte je doprostřed koláče. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte koláč chvilku zchladnout. Nakrájejte a ozdobte výhonky hrášku a řeřichy.

NÁŠ TIP :Žampiony můžete pro změnu nahradit kousky sušené šunky nebo plátky cherry rajčátek.

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 5/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., oko, Přátelé, Pohoštění, Sla, Palačinková, Tvarohový koláč, Nakrájené máslo, Koláč, Křehký koláč, Máslový krém, Šnek, Cedník, Pecorina, Vláčné těsto