Maminka.czVýživa a stravování

Zkuste to zasyrova! Recepty, které nadchnou i děti

Iva Endrychová 19.  6.  2015
Především v letních dnes jsme rády, když nemusíme trávit minuty vařením. Všechna jídla nemusí být jen tepelně upravená. V dnešní době je módní jíst syrovou stravu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podrobněji se raw v dětské stravě věnujeme v červencovém čísle časopisu Maminka, které bude v prodeji od příštího týdne. Následující recepty můžete směle předložit i svým malým dětem.

Raw znamená potraviny, které nebyly tepelně upraveny. Maximálně je přípustné jejich sušení nebo zahřátí při max. teplotě 42 stupňů Celsia. Děti nadchnou především nepečené dezerty a mražené pochoutky.

Hrášková polévka

Potřebujeme: 200g hrášku, 175 ml vody, 1 lžíce misa, sůl,pepř

Hrášek rozmrazíme, umixujeme a ohřejeme na 37°C (např. v Thermomixu)

Klepněte pro větší obrázek

Mámin jablečný koláč

Potřebujeme: 5 velkých jablek, trochu citrónové šťávy, 2 hrnky kešu ořechů (namočených nejlépe přes noc), 1 hrnek agáve sirupu, 1 hrnek vlašských ořechů (namočených přes noc), ½ hrnku rozinek, 1 pol. lžíci skořice, ½ hrnku phsyllia

Nejprve si připravíme korpus. Kešu ořechy s ½ vlašských ořechů rozmixujeme v mixéru s ½ hrnkem sirupu z agáve. Koláčovou formu (zoubkatou) vyložíme potravinářskou fólií a na ni rozetřeme těsto, které lžící vytlačíme i do okrajů. Připravenou krustu dáme do lednice nebo mrazáku.

Připravíme si jablečnou vrstvu z 5 jablek, nastrouhaných na hrubém struhadle, přidáme rozinky, skořici, citrónovou šťávu a zbytek agáve sirupu. Naposledy zamícháme psyllium a část ořechů (namletých nebo rozmixovaných, tak aby se zabránilo vdechnutí dětem).

Vychladlou krustu navršíme jablečnou směsí a pro starší strávníky můžeme posypat nakrájenými ořechy.

Čokoládový cheesecake

Potřebujeme: 4 lžíce mandlí, 2 lžíce kakaových bobů, 5 ks datlí, 200 g kešu, 3,5 lžíce panenského kokosového oleje, 2 lžíce, mandlové pasty, 4 lžičky kakaa, 5,5 -6,5 lžic agávového sirupu, 1 špetka soli, 1 lžíce prášku z lucumy

Mandle, 1 lžíci kakaových bobů a datle dejte do mixéru a mixujte, dokud není hmota lepivá a dostatečně tvárná jako těsto. Vezměte kulatou formu na dort ( asi 14 cm), vyložte ji pečící folií a těsto pevně vtiskněte do dna až do krajů. 

Připravte si kešu krém. Mixujte namočené kešu, 1 lžíci mandlové pasty, 2 lžičky kakaového prášku, 4-5 lžic sirupu z agáve, sůl a prášek z lucumy na jemné pyré.

Nyní vemte kokosový olej (1,5 polévkové lžíce) a nechte jej rozehřát ve vodní lázni. Přidejte k němu jemně nadrcené kakaové boby a přidejte k před chvilkou udělanému krému z kešu. Znovu vše promixujte do hladkého pyré. Rozetřete rovnoměrně na připravené těsto. Nyní vložte do mrazáku alespoň na pět hodin. 

Mezitím si připravte čokoládový krém. V teplé vodě rozehřejte kokosový olej. Smíchejte jej s jednou lžící mandlové pasty, 2 lžičkami kakaového prášku a 1,5 polévkové lžíce sirupu z agáve.

Nyní to začíná být kreativní! Rozetřete čokoládovou omáčku do libovolného vzoru a dle chuti posypte kakaovými boby. Přidat můžete též ořechy, mandlové máslo či kakaový prášek. Kreativitě se meze nekladou.

Klepněte pro větší obrázek

Banánové palačinky s čokoládou a ovocem

Potřebujeme: Na palačinky: 5 banánů (zralých), lžíce skořice nebo kakaa; Na náplň: ovoce dle chuti (maliny, borůvky, jahody, mango, banány, broskve…); raw čokoláda: ½ hrnku raw kakaa, ½ hrnku rozehřátého (do 42°C) kokosového oleje, agávový sirup dle chuti (2-3 lžíce); Oříškový krém: 1 hrnek namočených kešu oříšků, 2 lžíce sirupu z agáve

Banány rozmixujeme do hladké kaše a přidáme skořici nebo kakao. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na plech (cca 3mm), na který jsme rozložili papír na pečení. Sušíme v sušičce nebo troubě na max. 42°C cca 6-10 hodin do uschnutí.

Zatím si můžeme připravit raw čokoládu nebo oříškovou náplň. V jedné míse smícháme suroviny na raw čokoládu v druhé na kešu krém a vše postupně rozmixujeme v malém mixéru nebo v misce tyčovým mixérem.

Po usušení pláty opatrně sloupneme a rozstřihneme na menší čtverce, které plníme dle chuti ovocem nebo čokoládovou náplní.

Klepněte pro větší obrázek

Především v horkých letních dnech přijdou k chuti mražené dobroty

Jahodovo-kokosová zmrzlina

Potřebujeme: 2 lžíce dužiny z kokosu, 4 lžíce vody, 2 lžičky jahodové marmelády, 250 g jahod

Nejprve si připravíme kokosovou vrstvu. Smíchejte dužinu z kokosu, vodu a jahodovou marmeládu.

Nyní udělejte jahodovou. Ovoce rozmačkejte nebo rozmixujte. Podle chuti a potřeby doslaďte agáve sirupem  

Střídavě vyplňujte formičku a nechte zmrazit přes noc. 

Klepněte pro větší obrázek

Nejjednodušší banánová zmrzlina

Potřebujeme: banány, dle chuti javorový nebo agávový sirup

Banány oloupejte a nechte zmrazit. Druhý den vyjměte z mrazničky a rozmixujte výkonným mixérem (případně je nechte chvilku povolit a poté lze použít mixér s nástavcem na drcení ledu, avšak opatrně, ať jej zcela neutavíte). Podle chuti můžete přidat javorový nebo agávový sirup, ale není to vůbec potřeba, banány jsou sladké samy o sobě.

Rozdělte do misek a hned podávejte mlsounům.

Recepty a foto: My raw cafe, Lifefood

Témata: Děti, Výživa a stravování, Jablečný koláč, Zahřátí, Recept, Banánová zmrzlina, Agávový sirup, Jemné pyré, Kakaový bob, Řeč, Choco, Čokoládový krém