reklama

Zkuste to zasyrova! Recepty, které nadchnou i děti

Především v letních dnes jsme rády, když nemusíme trávit minuty vařením. Všechna jídla nemusí být jen tepelně upravená. V dnešní době je módní jíst syrovou stravu.

Podrobněji se raw v dětské stravě věnujeme v červencovém čísle časopisu Maminka, které bude v prodeji od příštího týdne. Následující recepty můžete směle předložit i svým malým dětem.

Raw znamená potraviny, které nebyly tepelně upraveny. Maximálně je přípustné jejich sušení nebo zahřátí při max. teplotě 42 stupňů Celsia. Děti nadchnou především nepečené dezerty a mražené pochoutky.

Hrášková polévka

Potřebujeme: 200g hrášku, 175 ml vody, 1 lžíce misa, sůl,pepř

Hrášek rozmrazíme, umixujeme a ohřejeme na 37°C (např. v Thermomixu)

Klepněte pro větší obrázek

Mámin jablečný koláč

Potřebujeme: 5 velkých jablek, trochu citrónové šťávy, 2 hrnky kešu ořechů (namočených nejlépe přes noc), 1 hrnek agáve sirupu, 1 hrnek vlašských ořechů (namočených přes noc), ½ hrnku rozinek, 1 pol. lžíci skořice, ½ hrnku phsyllia

Nejprve si připravíme korpus. Kešu ořechy s ½ vlašských ořechů rozmixujeme v mixéru s ½ hrnkem sirupu z agáve. Koláčovou formu (zoubkatou) vyložíme potravinářskou fólií a na ni rozetřeme těsto, které lžící vytlačíme i do okrajů. Připravenou krustu dáme do lednice nebo mrazáku.

Připravíme si jablečnou vrstvu z 5 jablek, nastrouhaných na hrubém struhadle, přidáme rozinky, skořici, citrónovou šťávu a zbytek agáve sirupu. Naposledy zamícháme psyllium a část ořechů (namletých nebo rozmixovaných, tak aby se zabránilo vdechnutí dětem).

Vychladlou krustu navršíme jablečnou směsí a pro starší strávníky můžeme posypat nakrájenými ořechy.

Čokoládový cheesecake

Potřebujeme: 4 lžíce mandlí, 2 lžíce kakaových bobů, 5 ks datlí, 200 g kešu, 3,5 lžíce panenského kokosového oleje, 2 lžíce, mandlové pasty, 4 lžičky kakaa, 5,5 -6,5 lžic agávového sirupu, 1 špetka soli, 1 lžíce prášku z lucumy

Mandle, 1 lžíci kakaových bobů a datle dejte do mixéru a mixujte, dokud není hmota lepivá a dostatečně tvárná jako těsto. Vezměte kulatou formu na dort ( asi 14 cm), vyložte ji pečící folií a těsto pevně vtiskněte do dna až do krajů. 

Připravte si kešu krém. Mixujte namočené kešu, 1 lžíci mandlové pasty, 2 lžičky kakaového prášku, 4-5 lžic sirupu z agáve, sůl a prášek z lucumy na jemné pyré.

Nyní vemte kokosový olej (1,5 polévkové lžíce) a nechte jej rozehřát ve vodní lázni. Přidejte k němu jemně nadrcené kakaové boby a přidejte k před chvilkou udělanému krému z kešu. Znovu vše promixujte do hladkého pyré. Rozetřete rovnoměrně na připravené těsto. Nyní vložte do mrazáku alespoň na pět hodin. 

Mezitím si připravte čokoládový krém. V teplé vodě rozehřejte kokosový olej. Smíchejte jej s jednou lžící mandlové pasty, 2 lžičkami kakaového prášku a 1,5 polévkové lžíce sirupu z agáve.

Nyní to začíná být kreativní! Rozetřete čokoládovou omáčku do libovolného vzoru a dle chuti posypte kakaovými boby. Přidat můžete též ořechy, mandlové máslo či kakaový prášek. Kreativitě se meze nekladou.

Klepněte pro větší obrázek

Banánové palačinky s čokoládou a ovocem

Potřebujeme: Na palačinky: 5 banánů (zralých), lžíce skořice nebo kakaa; Na náplň: ovoce dle chuti (maliny, borůvky, jahody, mango, banány, broskve…); raw čokoláda: ½ hrnku raw kakaa, ½ hrnku rozehřátého (do 42°C) kokosového oleje, agávový sirup dle chuti (2-3 lžíce); Oříškový krém: 1 hrnek namočených kešu oříšků, 2 lžíce sirupu z agáve

Banány rozmixujeme do hladké kaše a přidáme skořici nebo kakao. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na plech (cca 3mm), na který jsme rozložili papír na pečení. Sušíme v sušičce nebo troubě na max. 42°C cca 6-10 hodin do uschnutí.

Zatím si můžeme připravit raw čokoládu nebo oříškovou náplň. V jedné míse smícháme suroviny na raw čokoládu v druhé na kešu krém a vše postupně rozmixujeme v malém mixéru nebo v misce tyčovým mixérem.

Po usušení pláty opatrně sloupneme a rozstřihneme na menší čtverce, které plníme dle chuti ovocem nebo čokoládovou náplní.

Klepněte pro větší obrázek

Především v horkých letních dnech přijdou k chuti mražené dobroty

Jahodovo-kokosová zmrzlina

Potřebujeme: 2 lžíce dužiny z kokosu, 4 lžíce vody, 2 lžičky jahodové marmelády, 250 g jahod

Nejprve si připravíme kokosovou vrstvu. Smíchejte dužinu z kokosu, vodu a jahodovou marmeládu.

Nyní udělejte jahodovou. Ovoce rozmačkejte nebo rozmixujte. Podle chuti a potřeby doslaďte agáve sirupem  

Střídavě vyplňujte formičku a nechte zmrazit přes noc. 

Klepněte pro větší obrázek

Nejjednodušší banánová zmrzlina

Potřebujeme: banány, dle chuti javorový nebo agávový sirup

Banány oloupejte a nechte zmrazit. Druhý den vyjměte z mrazničky a rozmixujte výkonným mixérem (případně je nechte chvilku povolit a poté lze použít mixér s nástavcem na drcení ledu, avšak opatrně, ať jej zcela neutavíte). Podle chuti můžete přidat javorový nebo agávový sirup, ale není to vůbec potřeba, banány jsou sladké samy o sobě.

Rozdělte do misek a hned podávejte mlsounům.

Recepty a foto: My raw cafe, Lifefood

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Teď je důležité neupozorňovat na sebe, ale podporovat tým. Se všemi blízkými lidmi se rády pobavíte, určitě ale nepolevíte ve svém…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama