Maminka.czŠkolák

ZLÍN FILM FESTIVAL 2013 láká mimořádně atraktivním doprovodným programem pro děti

redakce 23.  5.  2013
ZLÍN FILM FESTIVAL 2013 láká mimořádně atraktivním doprovodným programem pro děti
Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ZLÍN FILM FESTIVAL, jehož 53. ročník se koná od 27. května do 1. června, je otevřený všem generacím. Pro děti je každý den připraven nejen bohatý filmový, ale také doprovodný program, při kterém se pobaví i jejich odrostlejší sourozenci, kamarádi, rodiče či prarodiče. Vybíráme alespoň několik tipů na akce, které jsou všem přístupné zcela zdarma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V úterý 28. května ve 14 hodin na prostranství před Velkým kinem začne Malování na chodníku, tradiční akce pořádaná ve spolupráci s nadačním fondem Kapka naděje, tentokrát na téma Čtyřlístek a dokonce za asistence oblíbených postaviček. Připravena je taneční produkce, balónková show, vystoupení dětí a host programu herečka, moderátorka ZFF Markéta Hrubešová. V 15 hodin budou na chodníku slávy dětských filmových hvězd před Velkým kinem odhaleny dvě nové hvězdy – Sandře Novákové a Marku Ebenovi, kteří se slavnostního okamžiku osobně zúčastní.

Cirkus LeGrando od 15.30 otevře tříhodinovou interaktivní dílnu pěti cirkusových disciplín. Kdokoliv si v šapitó může vyzkoušet chůzi po laně, balanc na kouli, fakírské umění, žonglování s talíři a balanční desku rola bola.

Den pro děti s Českou televizí zaplní zlínské náměstí Míru ve středu 29. května od 9 do 17 hodin. Soutěže, scénky, písničky z Kouzelné školky, kouzelnickou show Jiřího Hadaše a řadu dalších zajímavých hostů uvede na pódiu moderátorská dvojice Magda Reifová a Petr Vacek. Například na dopoledne je ohlášena beseda a autogramiáda s tvůrci a herci pohádky Šťastný smolař a O pokladech, odpoledne přijdou na řadu pohádky na kouzelném paloučku s hosty JŮ a HELE, povídání a autogramiáda s tvůrci pohádky Dvanáct měsíčků a pohádky Kovář z Podlesí, představit se přijdou aktéři nového dětského pořadu Mazalové. Celý den budou přístupné dětské kreativní dílny a zábavné atrakce pro děti.

Den s MF DNES, odpoledne plné her, soutěží a zábavy včetně závěrečného koncertu Davida Kollera s kapelou, vypukne ve čtvrtek 30. května od 14 do 19 hodin. Zatímco děti budou mít za úkol složit nejkrásnější čepici z papíru, dospělí podstoupí klání o největšího siláka. Hokejová soutěž předznamená jeden z vrcholů odpoledne – autogramiádu hokejových vicemistrů ČR, týmu PSG Zlín. Děti mohou kdykoliv zavítat do Alíkovy zóny, skákacího hradu a rodiče třeba do čítárny.

ENAPO Den, program pro všechny věkové kategorie s generálním partnerem 53. ZLÍN FILM FESTIVALU, se uskuteční v pátek 31. května od 9 do 19 hodin. Dopoledne se na náměstí Míru odehraje Zlínská školní filmová olympiáda pro děti ze zdejších základních škol. Dvojnásobný mistr světa v bike-trialu Pepa Dressler a jeho kolegové budou celý den návštěvníkům předvádět jezdeckou exhibici a také učit základy bike-trialu. Příležitost bude také natrénovat tenis a další hry na herních konzolích Xbox 360 Kinect nebo změřit síly v adrenalin parku u bootcampu či horolezecké stěny. Od 19 hodin zahraje a zazpívá Mňága a Žďorp.

Na sobotu 1. června od 11 do 20 hodin je připraven Den s Českým rozhlasem pro celou rodinu s koncertyLenky Dusilové, rappera VLADIMIR 518 a kapely TATA BOJS, výtvarnými dílnami, soutěžemi, hrami a dalšími zábavnými aktivitami. Děti si popovídají, zazpívají a zasoutěží se Zorou Jandovou a Petrem Ševčíkem, představí se finalisté soutěže Česko, zazpívá i zpěvák Martin France.

Součástí doprovodného programu letošního ZLÍN FILM FESTIVALU jsou pozoruhodné výstavy: Například MINISALON filmových klapek – dražba proběhne v pátek 31. května, Šťastný smolař – výstava kostýmů z pohádky České televize, Hřiště hraček – multimediální a interaktivní výstava slavných hraček z Fatry Napajedla. A také kreativní workshopy pro děti: například každý den od 10 hod. interaktivní výtvarný workshop Detektivní dílna komisaře Vrťapky, v pátek 31. května kreativní workshop Vykroj si své voňavé mýdlo nebo Tapatan – ostrov čtení a her, workshop pro děti podporující čtení, rozvíjející myšlení, duševní činnosti a psychomotorický vývoj dítěte. V sobotu 1. června se malí stavitelé mohou od 10 do 18 hodin vydat na LEGO® festival v obchodním a zábavním centru Zlaté jablko na náměstí Míru.

Po celou dobu konání ZLÍN FILM FESTIVALU, vždy od 9 do 18 hodin, bude v Univerzitním centru na náměstí TGM promítat Krtkovo kino. Kromě kolekcí filmů s legendárním Krtečkem Zdeňka Milera na návštěvníky čekají i hry s Krtečkem, omalovánky a vůbec poprvé bude představena interaktivní kniha s Krtečkem, kterou si děti budou moci prohlížet na tabletech! To vše v nádherných kulisách zvoucích do Krtečkova světa.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, film, Zlín, festival, rapper, olympiáda, Laka, Čtyřlístek, Jezdec, Tradiční akce, TGM, Kapka naděje, Duševní činnost, Program, Český rozhlas, David Koller, Tata Bojs, Koller, Výtvarný workshop, Alík, Dětský film