Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Zlobení je pro dětský vývoj důležité! O co jsou ochuzeny poslušné děti?

Martina Machová 23.  6.  2020
Proč je důležité, aby i hodná batolata občas zazlobila? K čemu jim je to prospěšné? Jaké bývají hlavní důvody, které vedou batolata ke zlobení?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco rodiče ultrazlobivých batolat by dali půl království (a možná i batole k tomu) takové osobě, která by jim poradila, jak zkrotit malého „čertíka“, rodiče neobyčejně hodných batolat by naopak možná potěšilo, kdyby jejich mrně občas vystrčilo růžky a předvedlo alespoň malou vzpouru vůči rodičovské autoritě a pravidlům. Tito rodiče totiž zpravidla intuitivně cítí, že i zlobení – tak jak ho vnímáme my dospělí – je pro normální vývoj dítěte úplně jednoduše důležité.

Nezlob, nebo přijde čert! Strašit děti není dobrý nápad. Proč?

Prosím, už zazlob!

Nejvíc v životě se naučíme na svých chybách a omylech, takto uložené informace se nám vloží do paměti velmi hluboko a takřka nesmazatelně. V batolecím věku, kdy děti objevují svět, lze navíc tvrdit, že bez občasného porušení pravidel, posouvání hranic a vzpour proti autoritám nelze objevovat nové věci. Batole je od přírody „nažhavené“ vše v jeho dosahu vytrvale zkoumat, do všeho strkat prstíky (a občas i jazyk), neustále někam skákat, vrhat se, otvírat, zavírat, vyndávat, zandávat – jednoduše je jak na pérko, učiněné perpetuum mobile! Avšak dítko tímto způsobem obvykle programově nezlobí, zkrátka se „jen“ přirozeně učí. Vyučuje se vše o světě, věcech, vtazích, pravidlech i hranicích. Batolata, která vždy na slovo poslechnou, jsou o toto přirozené poznávání částečně ochuzena.

Ignoruje vás a neposlouchá? Tato strategie by mohla zabrat!

5 nejčastějších důvodů, proč vás občas neposlechnou. Není to nic špatného

  • Také máte sklon k tomu dodržovat jen ta pravidla a možná dokonce i zákony, které vám dávají smysl a jsou dle vašeho mínění logické? Pak budete možná více rozumět i vašim batolatům! „Proč nemohu skákat na gauči? Vždyť je to tak zábavné a legrační! Gauč se nikdy nerozbil, když jsem na něm skákal, jak mi máma vždy říká! Proč mi to máma nedovolí, to mne nemá ráda, nebo co?“ může probíhat v hlavě vašeho potomka. Pravidlo mu nedává smysl a touha po slasti ze skákání bývá jednoduše silnější.
  • Malé děti neumí domýšlet důsledky svého spontánního a velmi živelného chování – prostě toho zatím nejsou schopné. Dalo by se říci, že „nevidí za roh“, tak jak to umíme my dospělí. Něco je napadne, a tak to udělají; ocumlají lízátko ze země, spolknou růžový ibalgin ležící na stole, zůstanou stát vprostřed silnice, pokreslí nudně bílé triko fixami…
Jak na vzdorovité dítě? Nebojujte s ním a buďte mu příkladem!
  • Někdy zlobí, protože po něm chceme v daném věku prostě příliš. Jen málokteré batole vydrží sedět půl hodiny v klidu a potichu v čekárně lékaře, jen „andělé“ zvládají v batolecím věku s úsměvem půjčovat oblíbené hračky. Zkrátka se nám někdy může dítko jevit jako zlobivé, protože zatím není schopné uspokojit naše vysoké nároky.
  • V některých případech se děti chovají nevhodně, neboť udělaly tu zkušenost, že se jim kupříkladu řev, kňourání či jinak pro dospělého nevhodné chování vyplatilo. Občasný jekot v supermarketu jim vždy přinesl do klína nějakou sladkost na umlčení, vytrvalé kňourání nakonec přeci jen pomohlo v tom, aby máma zůstala na hřišti déle, i když se jí to vůbec nehodí. Ano, někdy za jejich zlobení můžeme my sami!
  • Také čas od času míváte špatný den, kdy vás všechno vytočí a rozčílí? I děti mají své dny, navíc „vytočit“ batole je mnohem snazší než dopálit dospělého. Mnohdy vše urychlí také hlad, únava nebo začínající nemoc.
Proč zlobí jen se mnou? Podle psychologů je to normální
Témata: Děti, Předškolák, Rodina a vztahy, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Rodina a vy, Ibalgin, DŮL, Hračky, Kňourání, Batolecí věk, Zlo, Silnice, HODNÝ, Zlobení, Triko, Pravidlo, Gauč, Líza, Strategie, Živel, Dětský, Lékař, Máma