Maminka.czNovorozenec

Žluté bělmo u miminka. Je důvod k obavám?

Kateřina Prachařová 17.  11.  2016
Pro každou mámu je její miminko to nejkrásnější na světě, ale přesto vás možná po porodu překvapí, že na vašem uzlíčku nacházíte nějaké "vady na kráse". Jednou z těch, které čerstvou maminku mohou zaskočit, je i žluté bělmo. V naprosté většině případů se však nemáte čeho obávat

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Žluté bělmo u novorozence je totiž příznakem takzvané novorozenecké žloutenky, kterou lékaři považují za normální stav. Po narození ji totiž prodělá až polovina miminek, ač jsou naprosto zdravá. Žloutenka se projevuje obvykle druhý nebo třetí den po porodu, kolem čtvrtého dne vrcholí a do dvou týdnů po narození obvykle opět ustupuje, jen vzácně přetrvává déle.

Žluté bělmo = žloutenka?

Charakteristickou žlutou barvu očního bělma, ale také kůže (miminko vypadá jako opálené) a sliznic způsobuje zvýšená hladina bilirubinu v krvi. Toto žluté barvivo vzniká při rozpadu červených krvinek a žloutenku u miminka způsobí buď proto, že se ho tvoří nadbytek, a nebo v případě, že je z těla nedostatečně vylučován.

Kojenecká žloutenka
Laktační poradenství

Kojenecká žloutenka

Tím, že dítě začne po porodu samo dýchat, jeho krev se více okysličuje a nadbytečné červené krvinky - dítě v děloze jich má asi osm milionů v krychlovém milimetru, zatímco dospělý asi pět milionů - se začnou rozpadat. Tím se do krve uvolňuje hemoglobin a z něj se následně vytváří bilirubin.

Novorozenecká žloutenka nijak nesouvisí s "klasickou" žloutenkou typu, ať typu A, B nebo C, ty jsou totiž způsobeny virovým onemocněním jater. Ačkoli jsou vnější příznaky stejné, jedná se o zcela rozdílná onemocnění.

Jak probíhá léčba?

Miminko s novorozeneckou žloutenkou není nijak léčeno. Onemocnění se projevuje větší únavou a spavostí novorozence, který pak méně pije. Hlavní je proto co nejčastěji kojit, dostatek potravy zvýší objem stolice, s níž odchází bilirubin z těla.

Děťátko by mělo být také co nejvíce vystavováno dennímu světlu (ne přímému slunci), dopad paprsků na kůži rovněž urychluje vylučování bilirubinu z těla. Při těžších formách žloutenky pomáhají v porodnici dětem pomocí fototerapie. Na miminko se svítí ultrafialovým světlem, které bilirubin rozkládá.

Žluté bělmo, co je dobré vědět...

Žluté bělmo nemusí být způsobeno pouze žloutenkou. Hladina bilirubinu v krvi stoupá i v jiných případech. Patří mezi ně například rozsáhlé modřiny, žlutá zimnice, nádory a genetické poruchy jater, nemoci žlučových cest, může se objevit po některých operacích a samozřejmě při poškození jater vlivem alkoholu.

V některých případech může být novorozenecká žloutenka nebezpečná. Jedná se o takzvanou hemolytickou nemoc novorozenců, kdy se neshoduje krevní skupina nebo Rh-faktor matky a dítěte. Nejčastěji je to kombinace Rh-negativní u matky a Rh-pozitivní u dítěte.

Při porodu se pak mohou protilátky matky proti krvinkám plodu dostat do krve dítěte a bilirubin se uvolňuje v extrémním množství. Pokud by se dostal do mozku dítěte, může jej nevratně poškodit, dokonce ohrozit na životě. Naštěstí lékaři umějí i takové případy řešit, je-li to nutné, miminku se pomocí transfúze postupně vymění krev.

Novorozenecká žloutenka není důvod k panice
Tmavší bělmo v koutcích očí
Pediatrie (poradna)

Tmavší bělmo v koutcích očí

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Novorozenecká žloutenka, BELMA, Důvod, Krvinka, Rh pozitivní, Spavost, Obava, Zimnice, Transfúze, Normální stav, Mimi, Třetí den, Krevní skupina, Zvýšená hladina, Zdraví na Heureka.cz