Maminka.czKoronavirus

Změna! Otcové už mohou k porodu. Musí mít roušku, nesmí mít teplotu

wall 15.  4.  2020
Není na co čekat, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na požadavek, aby otcové mohli zase k porodu. Nové opatření začne platit od dnešní půlnoci. Záleží však na každé konkrétní porodnici, jak se k opatření postaví a zda na to bude mít podmínky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zákaz přítomnosti otců u porodů kvůli koronaviru momentálně trápí mnoho žen. Naštěstí už tohle opatření kvůli koronaviru končí – počínaje dnešní půlnocí už otcové k porodu zase mohou. 

Jen na sobě musí mít roušku, nesmí mít tělesnou teplotu vyšší než 37 stupňů a porod musí probíhat v samostatné místnosti.

Koronavirus: Otázky a odpovědi odborníků pro těhotné

Otec u porodu: Záleží na porodnicích

Hodně bude záležet na tom, jak se ke změně postaví konkrétní porodnice. "Bude to ve finální gesci dotyčného zdravotního zařízení s tím, že mají možnost to povolit a ministerstvo s tím souhlasí. Měla by být zachována určitá bezpečnostní kritéria, zejména by tam měl být boxový systém,” uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Otců u porodu se nedávno zastala jak například porodní asistentka Ivana Königsmarková, tak sdružení Aperio se svou právně podloženou argumentací. Podle nich mohlo dosavadní opatření vést například k tomu, že se více žen rozhodne rodit doma bez patřičné pomoci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch slíbil, že tohle opatření uvolní mezi prvními. A tak se nyní stalo. 

Otec u porodu: Doporučení WHO

Odpovídá to aktuálnímu doporučení Světové zdravotnické organizace, podle níž každá těhotná žena včetně těch, u kterých byla potvrzena nebo jsou v podezření nákazy COVID-19, má právo na vysoce kvalitní péči jak před porodem, tak v jeho průběhu i v postnatálním období. 

Bolest, slzy a pleny pro dospělé. Tohle je realita po porodu, ne jak píšou!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Porod, Otec, Otec u porodu, Otcové, Ivana Königsmarková, Adam Vojtěch, Půlnoc, Teplota, Rouška, Zdravotnictví, Ministr zdravotnictví, Pór, Aperio, Změna