Maminka.czPředškolák

Zmrzlina, tanec, světlo a další věci, které vás učiní šťastnějšími!

Zuzana Labudová 5.  11.  2011
Zmrzlina, tanec, světlo a další věci, které vás učiní šťastnějšími!
Po teplých letních dnech přišly říjnové plískanice a na vás už možná zase padají chmury. Nenechte se otrávit – i tohle roční období může být krásné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrá zpráva hned na úvod: špatná nálada, která na řadu lidí s přicházejícím podzimem padá, má fyziologický podklad. Nejde tedy o žádný výmysl znuděných paniček – s ubývajícím denním světlem a přírodním teplem se prostě lidský organismus hůře brání jak fyzické, tak psychické nepohodě. Ruku v ruce s prvními rýmami a virózami přicházejí psychické potíže. Psychologové upozorňují, že péče o vlastní duši a psychickou pohodu je důležitou součástí starosti o lidské zdraví.

A právě u psychické nepohody platí více než jindy, že svůj osud máme z velké části ve vlastních rukou. Záleží tedy na nás, jak se na podzimní a zimní měsíce připravíme a v jakém rozpoložení je strávíme. Přestože tzv. podzimní deprese (podobně jako známá jarní únava) není přímo lékařská diagnóza, její projevy byly již mnohokrát odborně zaznamenány a popsány. Jsme skleslí, unavení, nic nás nebaví, někteří z nás upadají až do letargie. Špatně spíme, bolí nás žaludek a pracovní či rodinné problémy nám přinášejí větší stres než v jiných obdobích roku. Někdo má to štěstí, že ho podobné rozpoložení „navštíví“ jen na pár hodin či třeba jeden víkend a pak samo odejde obtěžovat jinam. Jiní se však na nové přírodní podmínky aklimatizují hůře a nepříjemné pocity je trápí i několik týdnů, což je mnohdy přinutí vyhledat lékaře.

Jak se bránit

Zní to banálně, ale je to tak: prostě se špatné nálady zbavte a energii, které se vám nedostává, načerpejte z oblíbených, nebo naopak ještě nevyzkoušených činností. Velký „kus práce“ můžete udělat hned po ránu – řada z nás se totiž na podzim budí doslova s odporem. Venku je tma a zima, případně prší, a člověk by si nejraději přetáhl polštář přes hlavu a spal až do jara. V takové chvíli rozhodně v posteli nezůstávejte, ale opusťte ji co nejdříve. Ti z nás, kdo celý rok zlořečí svým potomkům za brzké vstávání, se jim nyní mohou omluvit a poděkovat jim za vytažení z postele. Jestliže patříte k osobám, které se probouzejí jen velmi neochotně a pomalu, zkuste ranní sprchu, proběhnutí se psem nebo krátké cvičení, doporučit můžeme také polštářovou bitvu. Je totiž vědecky prokázáno, že depresi nejlépe zahání fyzická aktivita.

Po takovém aktivním probouzení následovaném skvělou snídaní se vám do nového dne vykročí mnohem lépe. Nápor nepříjemných pocitů ale zdaleka nemusí přijít jen na začátku dne, klidně vás může zastihnout na poradě se šéfem nebo při návštěvě tchyně. Velkým problémem bývají také dlouhé podzimní večery.

V takových momentech je důležité chmurám nepropadnout, nepoložit se do nich a nezačít se v nich pitvat. Urychleně změňte prostředí nebo činnost, ideálně samozřejmě tím směrem, který vás baví a těší. Myslete také na své okolí, ať už to jsou kolegové v práci, kamarádky, nebo – a to především – děti. Pokud cítíte, že svoji náladu neovládáte, raději svěřte ratolesti babičce nebo kamarádce a pokuste se udělat pro sebe něco, co vás potěší.

Dopřejte si klid

Máme pro vás hned několik tipů, jak se vyhnout všem případným chmurám: vyjeďte s partnerem nebo partou kamarádek na prodloužený víkend do lázní nebo na hory, zajděte si na romantickou večeři při svíčkách nebo prostě na pokec u kafe, pusťte si oblíbený film nebo zamilovanou hudbu. Pokud nemáte stálého koníčka, zkuste třeba malovat, vyšívat nebo jinak tvořit (když nic jiného, získáte originální vánoční dárečky). Vyjděte do lesa nebo zkuste víkend plný cvičení, případně vyrazte za hranice všedních dnů třeba na třídenní výlet do některého z měst na jihu Evropy, kde ještě trochu slunečních paprsků zastihnete.

Milovníci zvířat by vám jistě doporučili také nějakého toho domácího mazlíčka, který prý dokáže nepohodu lehce zahnat. Někdo ve smutnějších chvílích sáhne po skleničce alkoholu. Pokud je to opravdu jen sklenka, třeba dobrého vína, a k ní pohled do příjemných očí, proč ne. Dávejte ale dobrý pozor, aby se z jedné nestaly tři a z nich každodenní rituál. To raději jděte do společnosti – přestože se vám v „blbé“ náladě pravděpodobně nebude chtít vůbec nikam, možná se takový neplánovaný mejdan rozjede tak, že nakonec ke skvělé zábavě nebudete potřebovat ani kapku alkoholu. Vyjít mezi lidi, ať už skutečně, či třeba alespoň virtuálně, se vyplatí také z toho důvodu, že člověk často zjistí, že na tom zdaleka není tak zle, jak si myslí.

Když pak čte nebo slyší, jak jiní v mnohem horších situacích statečně bojují se svým osudem, může takové uvědomění si fungovat jako opravdový lék. Dnes už klasická písnička z pohádky Princové jsou na draka tvrdí, že „dělání, dělání, všechny smutky zahání“, a má samozřejmě pravdu. V případě, že například delší dobu odkládáte nějaký pracovní úkol, ať už zaměstnaneckého, či domácího druhu, vrhněte se na něj – a kromě splněné povinnosti ucítíte určitě i psychickou úlevu. Možná spíš tak nějak nevíte, co se sebou, a příčina vašich pocitů netkví ani tak v podzimu jako spíš v životní situaci.

Jestliže vás trápí, že vám brzy skončí mateřská a vy nemáte vzdělání, které by bylo potřeba k uplatnění na pracovním trhu, není nic lehčího než zajít na pracovní úřad už teď a zeptat se na možnosti rekvalifikace či městem nebo obcí pořádaných kurzů počítačové gramotnosti, jazyků a podobně.

Rozsviťte si!

Odborníci také radí zajistit si dostatek světla po setmění – když přijdete do temného bytu, rozsviťte alespoň na čtvrt hodinky všechna světla, aby se váš organismus trochu nasytil. Využijte také každého slunečného dne a vyjděte do přírody plné krásných barev, podzim se vám hned nebude zdát tak nepřívětivý. Psychické potíže spojené s koncem světlých a teplých dnů znaly i naše babičky, které proti nim používaly především bylinky. Jejich favoritem byla třezalka tečkovaná, jež kromě zlepšení nálady působí také velmi dobře proti kašli. Nekonzumujte ji ale v těhotenství a pozor si dejte také při současném užívání hormonální antikoncepce, jejíž účinek by mohla ovlivnit.

Třezalkový olej si můžete připravit také sama, stačí nasekat nať z nasbírané třezalky do nádoby a zalít ji olivovým olejem. Po asi dvouměsíčním odležení, během něhož olej zčervená, je možné užívat třikrát denně jednu čajovou lžičku. Velmi vhodný, a to i pro těhotné a kojící ženy, je rovněž meduňkový čaj, který vám pomůže i proti migréně a úzkostem. Jako přírodní antidepresivum je znám brutnák lékařský, který uklidňuje, a navíc posiluje sliznice proti vlivu nežádoucích bakterií a virů. Použití brutnáku ale konzultujte se svým lékařem a bez porady s ním ho určitě nekonzumujte dlouhodobě.

Proti mírným formám deprese pomáhá rovněž jóga, zejména pozice, která snižuje vnitřní napětí a dodává energii. Postavte se do širokého stoje rozkročného, dejte ruce v bok. Nadechněte se, s výdechem se předkloňte s rovnými zády, až bude váš trup v rovnoběžně se zemí. Pak se dotkněte prsty země, jestliže to nejde, nic se neděje. V této poloze se několikrát nadechněte a vydechněte, poté znovu vydechněte a zkuste dát lokty na zem. V této pozici vydržte přibližně minutu, pak se pomalu postupně zvedejte zpátky do stoje.

ČTĚTE TAKÉ: Omlouvám se. Proč vlastně?

Zmrzlina a videohry

A nejlepší zpráva nakonec: američtí vědci nedávno po dlouhodobém výzkumu oznámili, že zmrzlina je prokazatelně lékem na špatnou náladu, jelikož bez výjimky každého svého konzumenta dokáže učinit šťastným. Vědci z Ashland University v Ohiu se tázali několika set mladých lidí na to, jak je „osloví“ určitá jídla. Hodnotilo se, jakou míru štěstí, vzrušení a potěšení konzumace jednotlivých potravin lidem přináší – a v souvislosti s pocitem štěstí na celé čáře zvítězila právě zmrzlina. Teprve za ní se umístila čokoláda, nasledována dortíky, vinnými hrozny a pizzou. Za nejméně „šťastné“ pak respondenti označili tofu sýr, sóju, avokádo a salám.

Kolegové zmíněných vědců z laboratoře psychofyziologie a biofeedbackové kliniky East Carolina University zase po ročním výzkumu zveřejnili výsledek své studie, podle níž jednoduché videohry, tzv. casual games, výrazně pomáhají v léčbě klinických depresí. Hraní her pomohlo nejen v krátkodobém, ale i v dlouhodobém horizontu a stres a úzkost pacientů se přitom snížily o víc než polovinu. Až tedy půjdete se svým splínem k lékaři, nedivte se, když vám místo pilulek předepíše zmrzlinu a počítačové hry.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, tanec, zmrzlina, Svět, Chmura, Podzimní deprese, Jih Evropy, Pracovní trh, Jarní únava, Oblíbený film, Světlo, Třezalka, Vaš, Věc, Páníček, Carolina