Maminka.czTěhotenství

Znáte prevenci karcinomu prsu a vaječníků?

Dagmar Ferahli Süsser 7.  9.  2011
Znáte prevenci karcinomu prsu a vaječníků?
Co to je karcinom a jaké jsou jeho příčiny? Tyto otázky si klade mnoho z nás, kdo s touto nepříjemnou chorobou přišel do styku nebo se vyskytuje v jeho blízkém okolí. Připravili jsme pro vás možnost prevence proti karcinomu prsu a vaječníků. Genetické testy - zjistěte o svém těle víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je karcinom prsu a vaječníků?

Zhoubný nádor (karcinom, rakovina) prsu je třetím nejčastějším typem nádoru u žen a jeho výskyt v posledních letech stále stoupá. Nádory vaječníků a vejcovodů představují asi 15 % všech zhoubných nádorů u žen. Riziko vzniku obou těchto nádorů se zvyšuje s věkem, nejčastější výskyt je mezi 50. a 60. rokem života, ale v případě dědičných dispozic mnohem dříve, již po 30. roce života. Mnoho žen přichází k lékaři pozdě, kdy pokročilost choroby snižuje šance na vyléčení.

Příčiny vzniku karcinomu prsu a vaječníků?

Nádorová přeměna buněk vzniká současným působením více nepříznivých faktorů - genetické vlohy, působení hormonů, nevhodný životní styl (kouření, alkohol…). V české populaci se celoživotní riziko rozvoje karcinomu prsu u žen s negativní rodinnou anamnézou pohybuje okolo 8%. Riziko vzniku karcinomu prsu nebo vaječníků je větší mezi ženami, jejichž pokrevní příbuzní onemocněli touto nemocí.

Jakou máte možnost prevence?

Genetickým testem, který díky DNA analýze odhalí mutaci genu BRCA1,2. Tento gen způsobuje dědičné nádorové onemocnění prsu a vaječníků v rodině. Ženy s mutací genu BRCA1 mají 60 – 85% riziko onemocnění nádorem prsu a 20 – 60% riziko onemocnění nádorem Rizikovým osobám je doporučeno zvýšené preventivní sledování, především pravidelná onkologická vyšetření, u žen gynekologická a u mužů urologická vyšetření. Cílem zavedených režimových opatření je zabránit rozvoji nádorového onemocnění nebo toto závažné onemocnění odhalit včas, kdy je větší šance na úspěšnou léčbu.

Jak takový test probíhá?

V rámci konzultace s Vámi lékař probere Vaši anamnézu a rozhodne, zda je pro Vás genetický test vhodný. Vy, jako pacient, podepíšete informovaný souhlas s vyšetřením a následuje jednoduchý stěr z dutiny ústní, případně odběr krve. Po dokončení genetické analýzy Váš lékař obdrží zprávu s výsledky, na jejich základě doporučí vhodná preventivní opatření.

Obecná doporučení pro prevenci nádorových onemocnění

• udržujte svou tělesnou hmotnost v normálu (zkuste si vypočítat svůj Body Mass Index - hmotnost v kg děleno druhá mocnina výšky v metrech – např. 65 kg / (1,75 m)2 = 21,2; normální hodnoty se pohybují mezi 19 a 24.

• nepijte nadměrné množství alkoholu; S množstvím vypitého alkoholu však roste riziko onemocnění jater a výskytu zhoubných nádorů, především rakoviny prsu.

• omezte množství tuků v potravě; Tuky, a především přepálené tuky ze smažení, působí poškození buněčných membrán a mohou tak zvyšovat riziko vzniku mnoha nádorů, především tlustého střeva a prsu.

• věnujte alespoň třikrát týdně 30 minut pohybu (běh, posilovna, jízda na kole, plavání); Pohyb pomáhá udržovat tělesnou hmotnost i kondici, zdravé tělo pak dokáže spíše zabránit vzniku nemoci.

• první těhotenství a porod plánujte před 30. rokem věku; Těhotenství a porod před 30. rokem významně sníží riziko vzniku rakoviny prsu. Prsní žlázy dozrají až s prvním kojením, kritická je doba, po kterou je nezralá žláza vystavena působení hormonů (tj. období od první menstruace do prvního porodu a kojení).

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Zdravé tělo, Genetický test, Vaječník, Karcinom, Informovaný souhlas, Karcinom prsu, BRCA