Maminka.czČasopis Moje zdraví

Znáte rozdíly mezi dětskou a dospělou kůží?

Iva Endrychová 24.  3.  2014
Znáte rozdíly mezi dětskou a dospělou kůží?
Kůže je největší orgán těla. Reguluje tělesnou teplotu, brání úniku vody, chrání před mechanickým poškozením, UV radiací, chemikáliemi, bakteriemi, infekcemi… Když se poruší, hrozí tělu zavlečení infekce. Dětská kůže se od té dospělých lidí značně liší, tady jsou ty největší rozdíly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kůže funguje jako senzor pro vnímání tepla, chladu, tlaku či bolesti. Speciálně uspořádaný systém tukových látek v pokožce působí jako tmel bránící úniku vody. Kůže zabraňuje vniknutí choroboplodných bakterií. To vše platí, jen pokud je kožní povrch celistvý a pokrytý ochranným kyselým kožním pláštěm. Asi 10–20 % veškeré vody v těle je ukryto v povrchové vrstvě kůže – epidermis.

Tato bariéra je nejdůležitější pro obranyschopnost kůže. Je-li poškozená, ať už dehydratací nebo narušením kyselého pláště, dochází k poruše systému kožní bariéry, z kůže dál uniká voda a škodliviny a mikroorganismy mají volnou cestu dovnitř.

Bez mazu a bez potu

Po narození dětem ještě zcela nefungují mazové žlázy. Kůže novorozence je proto chudší na pot a maz. Ani obranyschopnost není ještě zcela vyvinutá. I malé poškození může její funkci narušit. A u dětí se může objevit infekce nebo alergie.

Složení dětské kůže

Kůže se skládá z několika vrstev. Ta vrchní tvoří ochrannou kožní bariéru. Tvoří ji převážně lipidy. Jejím úkolem je dětskou kůži chránit před průnikem dráždivých látek, ale zabraňuje i jejímu vysychání. Pokud je tato vrstva nějak narušena (mechanicky nebo i nesprávným používáním kosmetiky) ze škáry, což je prostřední vrstva kůže, se odpařuje vlhkost a pokožka je suchá a drsná.
Spodní vrstva chrání tělo před pronikáním UV záření. U dětí se pigment melanin tvoří méně, proto jejich kůže náchylnější na UV záření.

Rozdíly mezi dětskou a „dospěláckou kůží

*Je 5x tenčí.

  • Mazové a potní žlázy ještě nejsou zcela vyvinuty.
  • Obsahuje více vody.
  • Kyselý plášť není zcela vytvořen ještě několik měsíců po narození.
  • Dojde-li k poškození pokožky, obnova trvá delší dobu.
  • Pravidelně je zatěžována pokožka v oblasti pod plenkami.
  • Není vyvinuta dokonalá termoregulace.
  • Není plně funkční ochranná bariéra.

Dětská kůže proto vyžaduje správnou péči odpovídajícími přípravky podle typu kůže.

(Při psaní článku byl využit text v časopise Moje zdraví 3/2014)

Témata: Děti, Časopis Moje zdraví, spodní vrstva, Dětská kůže, Vysychání, Ochranná bariéra, Mez