Maminka.czBatole

Znáte zásadní mezníky ve výchově dětí podle věku?

Libuše Procházková 26.  4.  2013
Je vaše, milujete ho nadevše, ale někdy mu jednoduše nerozumíte. Zajímalo nás, jestli existují pravidla, podle kterých se dá v určitém věku mluvit s dítětem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vztah rodiče a dítěte začíná vznikat ještě předtím, než je dítě počaté. Úplný začátek dítěte se odehrává v hlavách rodičů, především v hlavě maminky, která o miminku přemýšlí. V průběhu těhotenství pak velmi záleží na tom, jak ho matka prožívá. Je moc fajn, když na dítě od začátku myslí a snaží se vnímat, co se v ní všechno děje.

* Je dobré si představovat, co z dítěte jednou bude?

Je důležité, aby ty představy byly pozitivní, aby rodič mohl být laskavým průvodcem, nikoli demagogem, jenž má pro dítě dopředu připravenou škatulku, která pro něj ale nemusí být dostatečně hezká či volná… Upínat se na konkrétní představu je určitě špatně.

První týdny života

Období porodu je zásadní zážitek pro matku i pro dítě. Je velmi důležité, aby byl porod co nejpřirozenější. Čím méně cizorodých zásahů a čím víc dítě zůstává v kontaktu s mámou, tím lépe. Navzdory všemu je ale příchod na svět obrovský stres. Spousta maminek ještě nějakou dobu po porodu vnímá, že dítě si nějakou abreakcí porod ještě zpětně prožívá – pláčem, úzkostí, různými zvuky. Všechny tyto pocity v miminku doznívají a je to logické: prodrat se porodním kanálem, zažívat stahy dělohy, to dá zabrat.

Jak těsně po narození nevyřadit ze hry otce?

Pokud se otec staví ke své roli dobře už v době těhotenství a mezi rodiči existuje zdravá míra intimity, nemusí si připadat jako páté kolo u vozu ani ve chvíli, kdy už je dítě na světě. V prvních týdnech a měsících otec funguje jako jakási podpora. Ochraňuje a zabezpečuje rodinu. To je ten ideální případ, který je předpokladem, že mezi otcem a dítětem posléze vznikne pěkný vztah.

Raný předškolní věk

Během prvních tří let se utváří základ osobnosti. Je důležité, aby mezi rodiči a dítětem vznikla takzvaná bezpečná vazba. To znamená, že si dítě zvykne, že máma a táta jsou lidé, kteří ho vnímají, kteří ho milují a mají radost z toho, že je na světě. Jejich reakce jsou dostatečně přívětivé a předvídatelné, dávají mu sice nějaké hranice, ale také pocit bezpečí. Takové pouto vznikne jen tak, že rodiče s dítětem prostě jsou. Prostřednictvím blízkých lidí se dítě učí rozumět samo sobě a svým emocím.

* Kdy přichází období prvního vzdoru a co znamená?

Kolem druhého, třetího roku přichází tzv. období vzdoru. Je to doba, kdy se dítě začne vnímat jako osobnost a také se objeví první zcela jasně formulované zápory: ne, nechci… Tam se rodí jeho já. Pro rodiče a kohokoli, kdo je s dítětem v kontaktu, je to velice náročné období. Rodiče někdy mohou reakce dětí v tomhle věku vnímat jako kalkul, jako zlomyslnou provokaci, ale to je chybné.

Ve dvou letech jsou děti bezelstné, nejsou schopné takhle složitých myšlenkových konstrukcí. Že často zlobí, vyplývá z toho, že si se svými emocemi zatím nedovedou poradit. Ideální reakcí rodiče je, když zůstane klidný, pevný a dá dítěti jasné hranice k tomu, aby se své stavy naučilo ovládat.

* Tělesné tresty: Ano, či ne?

Fyzické tresty nejsou potřeba. U dítěte, které nemá nijak problematickou povahu, se dá všechno zvládat rozhovorem. K fyzickým trestům obvykle sahají rodiče, kteří sami nejsou v dobré pohodě.

Starší předškolní věk

Kolem třetího roku se děti většinou ponoří do otázek lidské tělesnosti a sexuality, fascinují je rozdíly mezi pohlavími a to, jak vlastně přicházíme na svět. Tyto otázky většinou vyplynou ze situací – někdo ze školky bude mít třeba bratříčka, kamarádka maminky je těhotná… Téma obvykle naskočí samo a je bezvadné, když ho rodiče dokážou správně uchopit. Hlavně by měli dát najevo, že mají radost, že se dítě zvídavě ptá. Měli by se zajímat, jak to samo vnímá – a jak ty si myslíš, že to je? A měli by si dát pozor na to, aby děti nezahrnuli informační lavinou.

* Kdy se s dětmi začít bavit o sexu?

Ve školkovém věku se děti vzájemně okukují na toaletách, zkoumají rozdíly mezi maminkou a tatínkem. To je první příležitost pro to, aby se rodiče těmto otázkám začali věnovat. Pokud má člověk v dospělosti žít uspokojivým sexuálním životem, je hlavně zapotřebí, aby se ztotožnil se svojí rolí, s pohlavím. Holčičky by měly najít modus, že jsou spokojené s tím, že jsou holčičky, identifikují se s maminkou.

U kluků je to stejné, jen se identifikují s otcem. Je důležité, aby fungovala otevřenost v tom, že se dítě může ptát. Ale chce to informace citlivě dávkovat, dítě má právo se leccos dozvědět, ale určitě ne lekci z biologie. Kdyby se dozvědělo holou pravdu o lidské sexualitě ve třech čtyřech letech, bude z toho mít určitě šok.

* Jak reagovat na to, když dítě „objeví“ masturbaci?

Masturbace vyplývá z přirozeného dotýkání se sama sebe. Záleží na tom, kdy dítě zjistí, že právě tenhle dotyk je tak skvělý, zajímavý a svým způsobem jiný, než když se dotýká třeba na ruce. Dotyky na intimních místech mohou někdy objevit už dvouleté děti. Rozhodně není třeba kvůli tomu panikařit. Jen se dětem musí v klidu a bez emocí vysvětlit, že dotýkání sama sebe je sice naprosto v pořádku, ale že je to aktivita, která patří výhradně do soukromí a nikdy ne na veřejnost.

Pokračování >>>

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis Moje psychologie, Tělesné tresty, Pěkný vztah, První příležitost, Věk, Reakce dětí, Úplný začátek, Školkovém věk, Mezník, Obrovský stres, Bezpečná vazba, Páté kolo, Masturbace, Mez, Zdravá míra