Maminka.czPeníze a kariéra

Zpeněžte plody vaší domácí kuchyně nebo zahrady

Zuzana Šustová 14.  5.  2013
Jste dobrá kuchařka. Pečete vynikající sušenky, koláče, buchty nebo štrůdl. Vaše zahrada plodí stovky kusů zeleniny, ovoce, květin. Zvířata z dvorku zas snášejí kopy vajec, dojí litry mléka. Pokud patříte do některé zmíněné skupiny a máte chuť podělit se o vlastní poklady s potencionálními zákazníky, ukážeme vám, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Napřed zkouška

Máte-li potřebu ukázat světu, co všechno umíte v kuchyni či hospodářství vykouzlit, otestujte si nejprve své produkty na nejbližším okolí. Narozeniny, svátky či návštěvy obdarujte balíčkem home-made sušenek nebo kyticí z vlastní mrkve a ředkviček. Když bude zpětná vazba pozitivní, tedy pochválí-li většina přátel a příbuzných vaše výpěstky a pekařské umění, jděte dál.

Kudy k odběratelům

Nabídněte se v nejbližší kavárně, cukrárně, pekárně, dětské herně, na základní škole, ve školce, na farmářském trhu atd., že jim zkusíte věnovat pár výrobků, ať je nabídnou hostům, zákazníkům, dětem… Jestli k tomu nemáte odvahu, dělat si osobně PR, vezměte to přes známé.

Přátelská pomoc

Zcela určitě se mezi kamarády a jejich kamarády najde někdo, kdo vaše plody rád nabídne ve svém podniku. Stačí i vernisáž v galerii, pro začátek a pro otestování "trhu" nebo třeba jen sraz kamarádek - matek s dětmi v parku. Prostě zkuste své laskominy nabídnout napřed co nejsnazší cestou co nejširšímu obyvatelstvu. To abyste zjistila, jak lidem chutná a mají-li vůbec zájem. Ať můžete pak případnou nabídku lépe přizpůsobit poptávce.

ČTĚTE TAKÉ: Vojta Dyk se raduje z prvního potomka. S Táňou mají chlapečka

Sociální sítě

Vyvěste na vašem facebookovém profilu nabídku s fotkami vašich delikates. Uvidíte, jaká bude odezva. Průzkum trhu skrz web je příjemně snadný. Výhoda je, že se na internetu sdružují i generace hypotetických zákazníků nad padesát let. Moji rodiče a jiní rodiče mých přátel. Takže nebudete cílit jen na znuděné puberťáky.

Vypřejte si to

Jestli opravdu toužíte obchodovat s vlastní kulinářskou a zahrádkářskou tvorbou, hodně si to přejte a dělejte pro to maximum. Nakonec se to podaří, věřte tomu. Skvělé je sehnat kontakty, tedy firmy nebo jednotlivce, kteří budou vaše zboží odebírat pravidelně. Vybudování takových "klientů" může trvat i rok, ale vytrvejte. Třeba si díky vlastní šikovnosti založíte báječnou živnost, možná časem i svůj obchod či kavárničku, která vás bude celý život dokonale naplňovat. Protože pochvala za odvedenou práci je ta největší odměna!

Témata: Peníze a kariéra, kuchyně, Průzkum trhu, vernisáž, Plod, Plod v, Zahrádka, Největší odměna, Příbuzný vaš, Domácí, Domácí kuchyně, Vaš, Zpětná vazba, Dom