Maminka.czDěti

Zpívejte dětem, i když to neumíte, je to důležité!

Martina Machová 20.  3.  2018
Proč dětem zpívat? Co jim to přinese, a to i přestože rodiče hudebním nadáním a hlasovým rozsahem příliš neoplývají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rytmické říkanky i písničky jsou součástí dědictví po našich předcích – u mnohých ani neznáme autora a u některých evergreenů, například Skákal pes či Kolo kolo mlýnský, se možná zamýšlíme nad tím, z jakého důvodu jsou vlastně stále tak populární.

Že by se v nich skrývalo cosi hlubšího než jen jednoduché rytmické rýmy? Třeba trocha nostalgie a vzpomínek na to, jak nám stejné písničky neuměle zpíval tatínek či dědeček? Nebo je z nich úplně jednoduše cítit energie a láska, kterou jejich prostřednictvím předávalo tolik rodičů a prarodičů? Ono zazpívat písničku není prostě stejné jako koupit panenku, zapnout pohádku či kolotoč nad postýlkou…

Písničky a říkanky pomocnice

Populární psycholožka a autorka několika knih pro rodiče, Anne Bacus, v jedné ze svých publikací uvádí: „Malé děti mají rády, když se jim zpívá. Milují krátké rytmické písničky, v nichž se motivy stále opakují.“

Ano, malé děti mají rády rituály a opakování – a zatímco vám se už ze stokrát zazpívané písničky kroutí pusa, dítko nadšeně víská a po čase i spokojeně přizvukuje. Písničkami i říkankami se děti skvěle učí nová slova a sousloví a melodie i rytmus jim pomáhají si slova zapamatovat. V těchto souvislostech jsou opravdu nejideálnějšími písničkami pro nejmenší děti písně s jednoduchým rytmem a opakujícím se textem.

Ukolébavky mají kouzelnou moc. Řekneme vám, proč je dobré dětem zpívat

Předejte mu radost ze života!

„Největší radost však dítěti působí těsný kontakt s vámi při zpívání písničky a její hravost. Předáváte dítěti radost ze života, která ho bude dlouho provázet. Jakmile to půjde, bude zpívat s vámi a potěšení ze zpěvu si uchová natrvalo,“ tvrdí Anne Bacus.

Psycholožka pak dále dodává, že v těchto spojitostech rozhodně nejde o to, zda zpívat umíte, nebo ne. Dáte-li se však unést svým přesvědčením o vlastní nedokonalosti a sáhnete po „cedéčku“, vězte, že to nikdy nebude ono!

Je to jako byste porovnávali zavařené jahody s čerstvými, byť třeba ne úplně dokonalými jahodami přímo ze záhonku. Čerstvé jahody jsou prostě opravdové – autentické, zavařené jahody v plechovce z obchodu jsou spíše „nouzovka“, kus kdysi „živé hmoty“ pro občasné zpestření.

Malí hudební géniové vás ohromí (videa)

4 zajímavosti o rodičovském zpěvu

  • Je prokázáno, že zpěv uklidňuje novorozence a malé kojence mnohem lépe než jakékoli vyprávění. Ostatně malým dětem zpívaly generace maminek a babiček napříč národy a rasami a věděly proč.
  • Dle vědců jsou novorozenci hudbou doslova fascinováni a jejich maminky to podvědomě cítí. Právě proto míváme tendence s kojenci mluvit poněkud specificky – mluvíme-li s maličkým miminkem, hovoříme melodicky a zpěvně, mnohdy doslova zpíváme!
  • Písničky pro děti nemusí být pouze veselé, zvláště u starších dětí. Dětem může hudba pomoci projevit se skutečně svobodně a otevřeně. Navíc napomůže zpracovat různorodé emoce, děti tak mohou chápat, že je zcela normální, že se jejich nálada proměňuje a že být stále šťastný a veselý není žádná norma.
  • Dětem se bude s dospělým zpívat mnohem lépe, bude-li dospělá osoba zpívat spíše vysoko.

VIDEO:  Otec uklidnil dítě budhistickým óm

Ukolébavky děti milují! Jaká je ta vaše?
Jsou ukolébavky přežitek, nebo skvělý způsob jak dítě uspat?
„Na lásku by se mělo myslet celý rok, nejen na Valentýna,“ říká kapela Slza
Témata: Děti, kapela, pusa, Záhon, Těsný kontakt, Anne Bacus, Jahody, Malý kojenec, Říkanka, Valentýna, Přízvuk, Maličké miminko, Kolotoč, Zpěv, Malé dítě, Tendence, Nové slovo, Nejmenší dítě, Rasa, Mlýnský, Písnička, DŮL, Dospělá osoba, Evergreen, Zpívání