[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Jablka jsou na přelomu podzimu a zimy nejšťavňatější a nejchutnější. Dají se jíst jen tak čerstvá nebo je můžete zpracovat na sladko, slano, jako koláč, i jako nápoj.
forma o Ø 22 cm, příprava: 60 minut
Potřebujeme: 1 balení křehkého těsta (asi 370 g), 1 kg jablek (nejlepší jsou Idared nebo Jonagold), 100 g másla, 120 g krupicového cukru, kůra z 1 citronu Na ozdobu: 4–5 hezky tvarovaných jablek, 2 lžíce krupicového cukru, 5–6 lžic meruňkové marmelády, plátkové mandle, 300 g creme fraîche (nebo zakysané smetany)
Jablka na náplň oškrábejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a spolu s 3 lžícemi vody a máslem nechte přibližně 20 minut dusit doměkka. Pak je propasírujte přes síto, vraťte do pánve, přidejte cukr a citronovou kůru a ještě asi 5 minut provařte. Nechte vychladnout.
Troubu zapněte na 190 °C. Křehké těsto urovnejte do formy na koláč, dno propíchejte vidličkou, překryjte opět papírem, zasypte fazolemi na pečení a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Papír sundejte a nechte ještě asi 5 minut dopéct dozlatova.
Jablka na ozdobu oškrábejte a zbavte jádřinců. Na dno předpečeného těsta rozetřete náplň, navrch vyrovnejte tenké měsíčky jablek. Posypte je trochou cukru, potřete rozehřátou marmeládou a ozdobte mandlemi. Podávejte s creme fraîche.
6–8 skleniček, příprava: 60 minut
Potřebujeme: 1,5 kg jablek, 2 cibule, 1,5 cm zázvoru, 750 g krupicového cukru, 300 g zlatých rozinek, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 badyán, 1 lžička semínek koriandru, sůl, 500 ml jablečného octa
Oloupaná jablka zbavená jádřinců a cibuli nakrájejte. Zázvor nastrouhejte. Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte asi 35 minut. Vyjměte badyán, naplňte do skleniček, uzavřete a obraťte víčkem dolů.
8 porcí příprava: 40 minut
Potřebujeme: 150 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 60 g třtinového cukru, 70 g másla, 750 g jablek, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, mletá skořice
Z mouky, mandlí, cukru a měkkého másla vypracujte drobenku. 500 g jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte.
Zbytek i se slupkou zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Oloupaná jablka poduste na másle s cukrem, dochuťte skořicí.
Naplňte jimi formičky, zasypte drobenkou a ozdobte měsíčky jablek. Pečte 25 minut na 200 °C dozlatova.
4 porce příprava: 40 minut
Potřebujeme: 2 hrnky dlouhozrnné rýže, sůl, olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g choriza, 2–3 stonky řapíkatého celeru, 1 lžičky sladké papriky, 2 jablka, polníček
Rýži smíchejte se 3,5 hrnky vody a trochou soli a pod poklicí vařte asi 15 minut skoro doměkka, dokud se všechna tekutina nevstřebá.
Na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Přidejte pokrájené chorizo a řapíkatý celer. Nakonec v tuku zpěňte i sladkou papriku. Přidejte uvařenou rýži a ještě asi 3 až 4 minuty restujte.
Podávejte ozdobené plátky jablka a polníčkem.
4 porce příprava: 55 minut
Potřebujeme: 1 dýně hokkaidó, 5 jablek, 1 cibule, olivový olej, 1 l kuřecího vývaru, bílý pepř a sůl, čerstvá šalvěj, muškátový oříšek, 1 lžíce třtinového cukru, 120 ml smetany na vaření, 2 housky, 4 plátky slaniny
Dýni oškrábejte, vyndejte vláknitý vnitřek a spolu s jablky zbavenými slupek a jádřinců i oloupanou cibulí nakrájejte na kousky. Vše orestujte na olivovém oleji, podlijte vývarem, lehce osolte a opepřete a vařte doměkka. Přidejte šalvěj, asi 2 minuty povařte a rozmixujte.
Dochuťte muškátovým oříškem, cukrem a smetanou. Housky nakrájejte na kostičky a na oleji usmažte krutony. Slaninu opečte nasucho. Polévku podávejte ozdobenou slaninou a krutony.
2–3 litry příprava: 60 minut
Potřebujeme: 6 kg jablek
Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Po částech je nechte vykapat přes jemné plátno. Zbytek pak – stále přes plátno – vyždímejte.
Mošt přelijte do čistých sklenic či láhví. Ty přendejte do hrnce, do 1 podlijte vlažnou vodou a sterilujte při teplotě 85 až 90 °C asi 15 minut.
asi 1,5 litru příprava: 20 minut
Potřebujeme: 1 l jablečného moštu, 1 kg krupicového cukru, šťáva ze 2 citronů
Mošt svařte s cukrem, citronovou šťávou a 200 až 300 ml vody. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, podle fantazie můžete přidat také koření (celou skořici, badyán, semínka kardamomu, kousek zázvoru aj.). Během vaření sbírejte z povrchu pěnu.
Hotový sirup přelijte do láhví a skladujte v chladu.
4 porce příprava: 60 minut + marinování
Potřebujeme: 2 malé cibule, 1 citron, 3–4 kuřecí prsní řízky, 350 ml cidru, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl a pepř 2 lžíce oleje, 2 velká jablka, 800 g malých brambor
Cibuli nakrájejte na čtvrtiny, citron na kolečka. Řízky naporcujte, aby nebylo maso příliš vysoké. Smíchejte s cibulí, citronem, cidrem, olejem, octem, hořčicí, solí a pepřem a nechte v chladu minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) marinovat.
Troubu zapněte na 200 °C. Maso vyjměte z marinády, osušte a na oleji z obou stran ho asi 3 minuty opečte dozlatova. Maso vložte do pekáčku, přidejte marinádu, na měsíčky nakrájená jablka a podle potřeby pokrájené brambory a pečte asi 50 minut.
FOTO: Profimedia.cz, Stockfood.cz