Maminka.czVýživa a stravování

Zpracujte jablečnou úrodu originálně

Jana Chmelíková 9.  12.  2014
Máte doma bedýnku jablek a štrůdl leze rodině už krkem? Nechcete aby se jablka zkazila? Zkuste je překvapit některou z našich dobrot. Zaručujeme, že si pochutná celá rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jablka jsou na přelomu podzimu a zimy nejšťavňatější a nejchutnější. Dají se jíst jen tak čerstvá nebo je můžete zpracovat na sladko, slano, jako koláč, i jako nápoj. 

Francouzský jablečný koláč s mandlemi 

forma o Ø 22 cm, příprava: 60 minut

Potřebujeme: 1 balení křehkého těsta (asi 370 g), 1 kg jablek (nejlepší jsou Idared nebo Jonagold), 100 g másla, 120 g krupicového cukru, kůra z 1 citronu Na ozdobu: 4–5 hezky tvarovaných jablek, 2 lžíce krupicového cukru, 5–6 lžic meruňkové marmelády, plátkové mandle, 300 g creme fraîche (nebo zakysané smetany)

Jablka na náplň oškrábejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a spolu s 3 lžícemi vody a máslem nechte přibližně 20 minut dusit doměkka. Pak je propasírujte přes síto, vraťte do pánve, přidejte cukr a citronovou kůru a ještě asi 5 minut provařte. Nechte vychladnout.

Troubu zapněte na 190 °C. Křehké těsto urovnejte do formy na koláč, dno propíchejte vidličkou, překryjte opět papírem, zasypte fazolemi na pečení a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Papír sundejte a nechte ještě asi 5 minut dopéct dozlatova.

Jablka na ozdobu oškrábejte a zbavte jádřinců. Na dno předpečeného těsta rozetřete náplň, navrch vyrovnejte tenké měsíčky jablek. Posypte je trochou cukru, potřete rozehřátou marmeládou a ozdobte mandlemi. Podávejte s creme fraîche. 

Klepněte pro větší obrázek
Francouzský jablečný koláč s mandlemi

Jablečné čatní 

6–8 skleniček, příprava: 60 minut

Potřebujeme: 1,5 kg jablek, 2 cibule, 1,5 cm zázvoru, 750 g krupicového cukru, 300 g zlatých rozinek, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 badyán, 1 lžička semínek koriandru, sůl, 500 ml jablečného octa

Oloupaná jablka zbavená jádřinců a cibuli nakrájejte. Zázvor nastrouhejte. Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte asi 35 minut. Vyjměte badyán, naplňte do skleniček, uzavřete a obraťte víčkem dolů. 

Klepněte pro větší obrázek
Jablečné čatní

Crumble s jablky 

8 porcí příprava: 40 minut

Potřebujeme: 150 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 60 g třtinového cukru, 70 g másla, 750 g jablek, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, mletá skořice

Z mouky, mandlí, cukru a měkkého másla vypracujte drobenku. 500 g jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte.

Zbytek i se slupkou zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Oloupaná jablka poduste na másle s cukrem, dochuťte skořicí.

Naplňte jimi formičky, zasypte drobenkou a ozdobte měsíčky jablek. Pečte 25 minut na 200 °C dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek
Crumble s jablky

Smažená rýže s chorizem 

4 porce příprava: 40 minut

Potřebujeme: 2 hrnky dlouhozrnné rýže, sůl, olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g choriza, 2–3 stonky řapíkatého celeru, 1 lžičky sladké papriky, 2 jablka, polníček

Rýži smíchejte se 3,5 hrnky vody a trochou soli a pod poklicí vařte asi 15 minut skoro doměkka, dokud se všechna tekutina nevstřebá.

Na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Přidejte pokrájené chorizo a řapíkatý celer. Nakonec v tuku zpěňte i sladkou papriku. Přidejte uvařenou rýži a ještě asi 3 až 4 minuty restujte.

Podávejte ozdobené plátky jablka a polníčkem. 

Klepněte pro větší obrázek
Smažená rýže s chorizem

Dýňovo-jablečná polévka 

4 porce příprava: 55 minut

Potřebujeme: 1 dýně hokkaidó, 5 jablek, 1 cibule, olivový olej, 1 l kuřecího vývaru, bílý pepř a sůl, čerstvá šalvěj, muškátový oříšek, 1 lžíce třtinového cukru, 120 ml smetany na vaření, 2 housky, 4 plátky slaniny

Dýni oškrábejte, vyndejte vláknitý vnitřek a spolu s jablky zbavenými slupek a jádřinců i oloupanou cibulí nakrájejte na kousky. Vše orestujte na olivovém oleji, podlijte vývarem, lehce osolte a opepřete a vařte doměkka. Přidejte šalvěj, asi 2 minuty povařte a rozmixujte.

Dochuťte muškátovým oříškem, cukrem a smetanou. Housky nakrájejte na kostičky a na oleji usmažte krutony. Slaninu opečte nasucho. Polévku podávejte ozdobenou slaninou a krutony. 

Klepněte pro větší obrázek
Dýňovo jablečná polévka

Jablečný mošt 

2–3 litry příprava: 60 minut

Potřebujeme: 6 kg jablek

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Po částech je nechte vykapat přes jemné plátno. Zbytek pak – stále přes plátno – vyždímejte.

Mošt přelijte do čistých sklenic či láhví. Ty přendejte do hrnce, do 1 podlijte vlažnou vodou a sterilujte při teplotě 85 až 90 °C asi 15 minut. 

Jablečný sirup 

asi 1,5 litru příprava: 20 minut

Potřebujeme: 1 l jablečného moštu, 1 kg krupicového cukru, šťáva ze 2 citronů

Mošt svařte s cukrem, citronovou šťávou a 200 až 300 ml vody. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, podle fantazie můžete přidat také koření (celou skořici, badyán, semínka kardamomu, kousek zázvoru aj.). Během vaření sbírejte z povrchu pěnu.

Hotový sirup přelijte do láhví a skladujte v chladu. 

Klepněte pro větší obrázek
Jablečný mošt a sirup

Kuřecí prsa na jablkách 

4 porce příprava: 60 minut + marinování

Potřebujeme: 2 malé cibule, 1 citron, 3–4 kuřecí prsní řízky, 350 ml cidru, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl a pepř 2 lžíce oleje, 2 velká jablka, 800 g malých brambor

Cibuli nakrájejte na čtvrtiny, citron na kolečka. Řízky naporcujte, aby nebylo maso příliš vysoké. Smíchejte s cibulí, citronem, cidrem, olejem, octem, hořčicí, solí a pepřem a nechte v chladu minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) marinovat.

Troubu zapněte na 200 °C. Maso vyjměte z marinády, osušte a na oleji z obou stran ho asi 3 minuty opečte dozlatova. Maso vložte do pekáčku, přidejte marinádu, na měsíčky nakrájená jablka a podle potřeby pokrájené brambory a pečte asi 50 minut. 

Klepněte pro větší obrázek
Kuřecí prsa na jablkách

Co jste možná o jablkách nevěděli...

  • Toto ovoce je nejen základem mnoha úžasných sladkých a slaných receptů, ale prospívá i tělu a duši.
  • Jablka například posilují imunitu, snižují cholesterol, léčí průjem nebo pomáhají organismu zbavit se toxických látek.
  • Slouží také vaší kráse: mimo jiné bělí chrup a omlazují vzhled pleti.

FOTO: Profimedia.cz, Stockfood.cz  

 

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Mletá skořice, Křehké těsto, Ori, ORIGINAL, Hokkaidó, Muškátový oříšek, Badyán, Jablečný mošt, Originál, Jablečný koláč