Maminka.czŠkolák

Zpříjemněte dětem čekání na Ježíška a zapojte je do výzdoby

Michaela Karavarakis 8.  12.  2012
Možností, jak zapojit děti do výroby vánočních ozdobiček, máte opravdu spoustu. Stačí si vybrat podle stupně náročnosti, věku vašeho dítka či dostupnosti domácích surovin. Přejeme pěkné a hlavně zábavné tvoření!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z přírodních zdrojů

Nakrájené plátky citronu či pomerančů
Pomeranče a citrony s, pokud možno, co nejtenčí slupkou nakrájejte na tenká kolečka. Sušte je v sušičce nebo klidně na ústředním topení (tam je ale musíte nechat déle, raději pár dní v kuse). Pokud nechcete, aby se vám na topení příliš zkroutily, je potřeba je ještě něčím zatížit (například struhadlem). Děti je mohou navlékat na nit a vyrobit z nich řetěz nebo je věšet na stromeček jako samostatné ozdobičky.

Ozdoby z křížal
Usušená kolečka jablíček děti ozdobí celou skořicí, badyánem a třeba i jutovou mašlí. K lepení použijte tavnou pistoli. Nakonec se nahoře protáhne nit a hotovo.

Vánoční řetězy
Navlékat se dá popkorn, ale třeba i šípky či jeřabiny. Použijte režnou nit a raději dvojitou.

Ořechy
Vlašské ořechy opatrně rozloupněte nožem, aby se neporušily skořápky, a vytáhněte jadérko. Mezi skořápky vložte mašličku na pověšení a tavnou pistolí je slepte k sobě.

Figurky z vizovického těsta
Odvažte si půl kila hladké mouky, odeberte polovinu a do zbytku nalijte 200 ml vody. Vypracujte těsto, do kterého postupně přidávejte zbylou mouku. Hněťte a hněťte, klidně půl hodinu až hodinu (nejlíp to jde večer u televize), až v těstě nebudou žádné hrudky. Nechte ho odležet přes noc v ledničce. Druhý den těsto rozválejte a nechte děti, ať vykrajují, tvarují, vystřihují nůžkami, „lepí“ k sobě… Oči můžou dělat z pepře či nového koření, k dozdobení se hodí i kávová zrna či mák. Nakonec figurky potřete rozšlehaným vajíčkem, a pokud si je budete chtít pověsit, nezapomeňte udělat nahoře dírku. Teplotu v troubě nastavte nejdřív na 50 °C a po pár hodinách ji zvyšte na 100. Až když pečivo získá zlatavou barvu, vyndejte ho z trouby a nechte na plechu vychladnout.

Z papíru

Papírové ozdobičky
Z tvrdšího papíru vystřihnete šablonu typického tvaru (hvězdička, stromeček, srdíčko, ptáček…). Dítě si ji obkreslí na barevný papír, vystřihne a pomaluje dle vlastní fantazie (tempery, fixy, třpytky…). Až všechno zaschne, slepí se vždy dva stejné tvary k sobě a mezi ně se vloží provázek nebo mašlička na pověšení. Speciálně u hvězdiček je možné neslepit je k sobě úplně přesně, ale s určitým posunem, takže vznikne dvojnásobek hrotů. Ozdobičky jsou oboustranné, což vypadá moc hezky.

Papírové ozdobičky z kartonu
Papírové kartony od vajec natrháte na menší kousky, namočíte do vody a necháte je tam nejméně 24 hodin. Když jsou pořádně rozmočené, vložíte hmotu i s trochou vody do mixéru a rozmixujete na kaši. Kaši dáte do velké mísy nebo na pekáč a přidáte barvivo (potravinářské či na textil). Pořádně promícháte (radši v rukavicích) a vymačkáte vodu přes jemný cedník nebo stisknutím v dlani. Potom přidáte lepidlo (například Herkules, na 4 kartony, 24 vajec, cca půlku balení). Vzniklou hmotou děti plní perníkové formičky, které si předtím položíte na pečící papír na rovný plech. Ozdobičky nedělejte příliš tenké, aby se vám po vyschnutí nelámaly; cca 1 cm. Formičku hmotou pěkně napěchujte, umačkejte a poté formičku opatrně sundejte. A nakonec nechte vyschnout.
Na co pozor! Volte co nejsvětlejší karton, aby výsledná barva nebyla došeda. Vyschlé ozdobičky mohou děti nabarvit ještě jednou či na ně nalepit třpytky. Sušit se dají i v sušičce.

Koule

Koule s dobrotami
Základním kamenem je koule vyrobená například ze samotvrdnoucí hmoty, vizovického těsta (viz návod dále), polystyrenu (tu vyrábět nebudete, musíte ji koupit), atd. Do koule (tu polystyrenovou nejdřív obalte alobalem) děti napíchají ze všech stran párátka či kousky špejlí a na ně napíchají rozinky, kandované ovoce, hvězdičky z pomerančové kůry… Fantazii se meze nekladou!

Koule na mnoho způsobů
Polystyrénové koule můžete ozdobit třeba ubrouskovou - decoupage - technikou nebo natřít lepidlem a obalit v krupici. Dají se také obmotat barevnou šňůrkou či provázkem.

Témata: Děti, Předškolák, Rodina, Školák, Ústřední topení, Čekání, Ptáček, Řezno, Kandované ovoce, Ježíš, Barevný papír, Herkules