Maminka.czZdraví

Zrada, bolí mě záda...

Marta Duspivová 26.  10.  2012
Zrada, bolí mě záda...
Bolest zad nemusí být nedílným průvodcem každého těhotenství. U nastávajících maminek platí totéž co u jiných lidí – správná pohybová aktivita posiluje svaly a ty pak pomohou páteři zvládnout i dobu, kdy už je miminko v děloze opravdu velké. Jak nepříjemnostem účinně předcházet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro dobré fungování páteře, ať už v těhotenství, nebo kdykoli jindy během života, je důležitá souhra takzvaného hlubokého svalového stabilizačního systému páteře. Tuto složitě pojmenovanou strukturu tvoří hluboké svaly podél páteře, hluboké svaly břišní, bránice a svaly pánevního dna. „Hluboké svaly bohužel následkem sedavého způsobu života přestávají správně fungovat. Jejich práci pak přebírají svaly povrchové, které k tomu ale nejsou určené. Přetěžují se a bolí,“ vysvětluje fyzioterapeutka a cvičitelka Mgr. Míša Polášková.

Pohyb

Odhaduje se, že bolestmi zad trpí každá druhá těhotná žena, některé od počátku, jiné až v posledním trimestru. Samozřejmě na tom má podíl zvětšující se bříško.
Jak miminko roste, zatěžuje děloha dno pánevní, také bránice nemůže při dýchání klesat, jak by měla. Váha bříška působí i na bederní páteř, kterou nutí do většího prohnutí.

Mění se těžiště těla, víc jsou namáhány vazy podél páteře, meziobratlové klouby, jiný tlak působí na meziobratlové ploténky. „Podstatné je, jak na tom žena byla před těhotenstvím. Pokud sportovala a měla kvalitně fungující hluboký svalový systém, nebude mít s velkou pravděpodobností s bolestmi zad takové problémy jako ta, která vedla pouze sedavý způsob života,“ zdůrazňuje Míša Polášková.

Každopádně pro nastávající maminky, které nemají těhotenství nijak komplikované zdravotními problémy, platí, že by měly mít pravidelný pohyb. Ten je nejlepší prevencí potíží se zády. Vhodné je pro těhotné cvičení s pomůckami, které odlehčí některé tělesné partie, dále plavání a pohyb ve vodě, existují také speciální kurzy jógy nebo pilates pro těhotné.

Co uleví?

V graviditě jsou téměř všechny léky zakázány a platí to i o drtivé většině pilulek či gelů na bolest. Výjimku tvoří léčebná mast Traumaplant, která obsahuje výtažky z natě kostivalu lékařského. Ačkoli se jedná o bylinku, bolest i otoky umí potlačit stejně dobře jako chemické léky. „Jde o přírodní přípravek, který nemá nežádoucí vedlejší účinky, proto ho nastávající maminky mohou bez obav používat,“ dodává prof. MUDr. Miroslav Kučera, DrSc., z Kliniky tělovýchovného lékařství pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Tipy pro vás

  • Základní podmínkou bezbolestných zad je správné dýchání. Takzvané horní hrudní dýchání, které ženy často používají, přetěžuje šíjové a horní mezižeberní svaly. Správné je dýchání brániční, při němž se hrudník jakoby rozšiřuje do prostoru a nezvedají se ramena.
  • V těhotenství dostává hodně „zabrat“ bederní páteř, kterou je proto třeba nejčastěji uvolňovat. Ideální je cvičení na velkém gymnastickém míči. Stačí si na něj jednoduše sednout, držet hrudník v jedné ose a kroužit pánví.
  • Zvětšující se prsa někdy způsobí bolesti hrudní páteře. Nezbytná je dobrá podprsenka se širokými ramínky, která se nezařezávají do trapézových svalů na ramenou. Opět existuje jednoduché cvičení, tentokrát s využitím malého míče (overball). Vleže na zemi si žena hlavu podloží dekou nebo ručníkem a overball si dá mezi lopatky, ruce založí v týl a soustředí se na dýchání (bedra se tlačí k zemi).
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Cvičitelka, Přírodní přípravek, Sedavý způsob, Záda, Hrudní páteř, Kučera, Mezižeberní sval, Zrada, Zdraví na Heureka.cz