Maminka.czRodina a vztahy

Zrádná i báječná síla vzorů: Kdy jim dítě nejvíce propadá?

Martina Machová 14.  3.  2020
Chcete-li, aby váš potomek zareagoval na vaše „první zavolání“, měli byste takto naprosto přirozeně činit i vy…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Dítě se rodí s neuvěřitelnou schopností napodobovat, a proto pátrá po vzorech, které by mohlo vzít za své,“ píše v jedné ze svých knih populární německá dětská psycholožka českého původu, Jiřina Prekopová. Tato „neuvěřitelná schopnost“ pak může být jak požehnáním, tak prokletím. Rodiče jsou zkrátka životem „odsouzeni“ k tomu vidět v mnohých okamžicích a situacích ve svých dětech sebe…

Dítě, které vás dokáže nejvíc vytočit, se vám prý nejvíc podobá

Vzor je víc než výchova

Řada psychologů upozorňuje, že samotný vzor rodičů je ve výchově mnohem důležitější a také mnohem účinnější než slova – příkazy, zákazy, rady, odměny i pochvaly. Vzory děti zkrátka formují nejzásadněji. „Vzor funguje mnohem více než jakákoliv výchova.“ potvrzuje Jiřina Prekopová v publikaci s příznačným názvem Jak být dobrým rodičem. Pokud tedy například chcete, aby dítě reagovalo na vaše první zavolání, měli byste takto přirozeně činit i vy. Pokud chcete, aby se mrně „nečílilo“ kvůli maličkostem, musíte jít vzorem! Má-li vaše dítě milovat zeleninu a luštěniny, měly by být přirozenou a stálou součástí vašeho rodinného jídelníčku. Těžko chtít po dětech, aby si oblíbily dušenou mrkev, když nad kastrolem s dušenou karotkou vydává jejich otec dávivé zvuky. Jak můžeme žádat od dětí soustředěnost, klidnou mysl a „tah na branku“, když my sami tyto kvality postrádáme?

Dcera přejímá mé hlášky. Občas mě děsí, že jsem pro ni vzorem

Kdy děti nejvíce napodobují?

„Pro napodobování vzoru je dítě náchylné v prvních sedmi letech života, neboť v tomto věku je jedním velkým receptorem vnímání. Chce pochopit uchopením. Chce vnímat pociťované, viditelné a slyšitelné. Vzor blízkého přejímá všemi smysly,“ vysvětluje paní Prekopová. Ne nadarmo říkávali už naši předkové, že co do dětí v tomto věku uložíme, to se nám později vrátí, a ono „později“ nebude tak vzdálené! Puberta za chvíli zaklepe na dveře a zeptá se, co jsme dělali prvních 7 let života našich potomků?

Čas strávený s dětmi? Není důležitá kvantita, ale kvalita

Puberta? Zazvonil zvonec a s rodičovskými vzory je konec!

Asi tušíte, že puberta bude obdobím, kdy rapidně ubývá výchovná síla rodičovského vzoru. Lkát není na místě, toto období je zcela přirozené! „Mladiství mají ale právo zpochybnit rodičovský vzor, vzepřít se mu a vytvořit si vlastní představu o sobě a o světě. Moudří rodiče s tím počítají a v pravý čas otevírají dveře jiným vzorům mimo rodinný kruh,“ vysvětluje i radí psycholožka. Jde kupříkladu o prověřené sportovní oddíly, zájmové kroužky, skauta a podobně. Ale pozor, to, co jste do dětí dříve vložili, čím jste je jako rodiče inspirovali, se v žádném případě neztratí (možná jen bude přechodně méně nápadné)!

Hygge rodičovství: Recept na radostný životní styl podle Dánů. Jdete do toho?
Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Puberta, prokletí, Děti, Chcete-li, Síla, Síl, Potomek, Vzor, Zavolání, Hygge, Jiřina Prekopová, Báj, Součást

Video