Zrádné mléko

Léta se mělo za to, že kravské mléko je pro náš organismus nepostradatelné. V poslední době však toto tvrzení dostává pořádně na frak.
Zrádné mléko

Některé odborné studie, které si vzaly ‚bílé zlato', jak se také mléku říká, na paškál, tvrdí, že jeho konzumace dospělou populací je dokonce proti přírodě. „Zvířata pijí mléko jen jako mláďata, v dospělosti ho k životu nepotřebují," říká například William Ellis, americký vědec věnující se právě působení mléka na lidské tělo. Podle jeho šetření enzym obsažený v kravském mléce způsobuje srdeční problémy a mléčná bílkovina může stát za bolestmi hlavy, únavou i svalovou křečí. Jiné studie však zase mléko brání. Ať je to, jak chce, jisté je, že mnoho maminek má ze slov laktózová intolerance a alergie na mléko doslova hrůzu. Tak strašné to ale zase není, a když víte, jak na to, dá se s tím docela pohodlně žít.

Intolerance

Laktózovou intolerancí trpí lidé, kterým chybí enzym trávící laktózu. Za normálních okolností je totiž mléčný cukr ve střevech rozštěpen a stráven. Když ale potřebný enzym chybí, mléčný cukr zůstává ve střevě nestrávený a začnou se jím živit střevní bakterie. Cukr začne ve střevě kvasit, vznikají kyseliny a plyny a ty pak způsobují bolesti břicha, nadýmání, plynatost nebo průjmy. Obtíže se projeví záhy po požití, u někoho dokonce téměř okamžitě. Zajímavé však je, že lidé, kteří trpí problémy po vypití mléka, mohou často bez problémů sníst například jogurt. V případě kysaných výrobků jsou totiž mléčné cukry natráveny bakteriemi, a proto jsou lépe stravitelné. Laktózová intolerance se nemusí objevit hned, může propuknout až v dospělosti. Pokud jste však právě zjistila, že jí trpí vaše dítě, nemusíte se hroutit. V poslední době se na trhu konečně objevily výrobky bez laktózy, a to jak mléka, tak jogurty i sýry. Zkusit můžete také kozí nebo sójové mléko. I v tomto případě jsou na trhu jogurty a další výrobky.

Alergie

Vyrážka, zhoršení ekzému, trávicí potíže, bolesti v břiše, opakované záněty dýchacích cest až astmatické projevy a další problémy způsobuje alergie na mléko. Objevuje se většinou hned při přechodu na umělou výživu a statistiky praví, že jí trpí až tři procenta kojenců. Obtíže se projeví za několik hodin až dnů po požití mléka. Jediná léčba je důsledné odstranění všech bílkovin ze stravy dítěte, tzn. že si bohužel nepochutná nejen na mléčných výrobcích, ale také na velkém množství sušenek a dalších výrobků, které mléko obsahují. U alergie totiž bohužel platí, že i malé množství stačí na to, aby propukla s velkou silou. A tak vám nezbývá než v obchodech studovat etikety a být neustále ve střehu. Jakmile se na obalu objeví některá z následujících položek, znamená to, že k výrobě dané potraviny byla použita některá ze složek kravského mléka: sušené mléko, mléčná složka, laktosérum, sedlé mléko, kaseinát vápníku, kasein, mléčná bílkovina, proteinový hydrolyzát mléka, mléčné tuky, sérový albumin, laktoglobulin, laktóza. Laktát neboli mléčan a kyselina mléčná však s mlékem nijak nesouvisejí. Potraviny obsahující tyto složky je možné konzumovat bez obav.

Ať už vaše dítě trpí laktózovou intolerancí, nebo alergií, připravte se na problémy při nástupu do školky. Jen v některých jsou totiž na takové komplikace při stravování zařízeni. Buď budete muset vybírat speciální školku, nebo vám nezbude nic jiného než pečlivě hlídat jídelníčk a v případě mléčného jídla přinést dítěti náhradu z domova. Každopádně s trochou cviku se alergie i intolerance dají docela dobře zvládnout.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články