Maminka.czZdraví

Zubní prohlídky v těhotenství nejsou formalita. Co byste měla vědět?

Tereza Víchová 11.  11.  2017
Těhotná žena by měla dbát zvýšené zubní hygieny, radí MUDr. et MUDr. Robert Vondruška, vedoucí odborný zubní lékař pražského Zubního centra Ořechovka. Rozhodně by návštěvu stomatologa během gravidity nepodceňoval.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na kdy naplánovat těhotenské prohlídky zubů? 

Tu první doporučuji v druhém trimestru, kdy žena obdrží od svého gynekologa těhotenský průkaz.  Zároveň již většinou těhotné ženy neobtěžují nevolnosti a celkově je druhý trimestr klidnější a méně rizikový. Druhou zubní prohlídku se doporučuje absolvovat na konci těhotenství – před porodem. 

Bolest zubů v těhotenství. Návštěvu lékaře neodkládejte


Je zanedbání zubních prohlídek v těhotenství rizikové? 

Ano. Během těhotenství se může objevit hormonálně podmíněný zánět dásní, a pokud měla žena zánět dásní už před těhotenstvím, musí počítat s tím, že se teď ještě zhorší. Toxické produkty bakterií, které způsobují zánět dásní, se krví dostávají do celého těla a je potvrzeno, že mají vliv na vývoj plodu. Výzkumy také prokázaly, že u žen se zánětem dásní jsou častější předčasné porody. 

S čím by nás měl stomatolog v těhotenství obeznámit? 

Určitě s nutností zvýšené zubní hygieny během těhotenství. Měl by připomenout nutnost používání pomůcek na čištění mezizubních prostor, doporučit dvě návštěvy dentální hygieny během těhotenství a upozornit na nevhodné stravovací návyky. Po těhotenském zvracení by si také neměla žena ihned čistit zuby, ale nejdříve vypláchnout ústa pořádně vodou a zuby si čistit až přibližně po půl hodině nebo alespoň po deseti minutách. Povrch skloviny je totiž naleptán žaludečními kyselinami a čištěním zubů bezprostředně po zvracení by se narušoval. 

Používání fluoridů a přírodních zubních kartáčků

Zubní kartáček je kamarád. Vše, co byste měli vědět o péči o zuby

Ženy, víte kdy jít na kterou preventivní prohlídku?
Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček
Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Nezapomínejte na sebe, Těhotenský kalendář, Čištění zubů, Těhotenská prohlídka, Zánět dásní, Mela, Těhotná žena, Mezizubní prostor, Formalita, Prohlídka, Vývoj plodu, Celé tělo, Dáseň, Žaludeční kyselina, Forma, Předčasný porod, Zánět, Zanedbání, Dentální hygiena, Stomatolog, NEJ, Zdraví na Heureka.cz