Maminka.czPorod

Zůstaňte v kontaktu i dlouho po porodu!

Ivana Ašenbrenerová 14.  5.  2010
Zůstaňte v kontaktu i dlouho po porodu!
Proč vozit dítě v kočárku, když ho můžete nosit v šátku? Má to spoustu výhod – miminko máte po ruce, můžete s ním snadno manipulovat a dostanete se i tam, kam s kočárkem ne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kočárek jsme sice koupili a dcerku v něm první měsíc vozili, ale pak jsem zjistila, že se s ním skoro nikam nedostanu, a tak jsem si nechala poradit a pořídila si šátek. Přihlásila jsem se do kurzu šátkování, abych věděla, jak miminko správně uvázat. Pak už jsem jen oceňovala výhody.

Mám volné ruce a dostanu se i tam, kde jsou schody. Nevýhodou je, že si nemám kam odložit věci, které s sebou musím nést. Je také poměrně nepraktický, pokud chceme zajít do restaurace, tam je lepší použít kočárek,“ říká Hanka (32) z Prahy.

Stejně jako ona i vy brzy vychytáte pozitiva a negativa, ale tzv. šátkování lze určitě pro dítě doporučit. Přestože se názory odborníků různí a dokonce médii proběhly zprávy, že šátky a jiné kojenecké vaky ničí páteř, je pravda, že tato idea není nic nového pod sluncem.

Potomky takto nosily a nosí matky v Africe a Jižní Americe a rozhodně nelze říct, že by jejich děti trpěly vadami páteře. Nošení bylo a je prastarým způsobem péče o kojence napříč všemi kulturami, teprve západní společnost „sundala“ miminka z těl maminek a „darovala“ jim supermoderní vozítka.

Děti se chtějí nosit

Pro využívání tohoto způsobu přepravy existuje mnoho dobrých důvodů. Miminka chtějí být co nejblíže u matky, cítit tlukot jejího srdce a vůni. Chtějí být prostě nošena, stejně jako jiná mláďata savců (například opice). „Podle některých zdrojů se třeba luxace kyčelních kloubů u dětí nošených v šátku téměř nevyskytovala, protože postavení kloubů je ideální pro správný vývoj kyčlí.

V minulosti nebylo zvykem, aby dítě leželo dlouhé hodiny v postýlce nebo "přikurtované‘ v lehátku. Bylo se svou maminkou v šátku téměř nepřetržitě. Dítě může po porodu pociťovat úzkost a strach z odloučení. Najednou je osamocené ve velkém světě, a to může vyvolávat nelibé pocity a neklid,“ domnívá se lékařka Mária Fedorová.

Řada ortopedů doporučuje nenosit dítě v šátku ani klokance, dokud mu není aspoň pět měsíců. Ano, protože řada nosítek je uzpůsobena tak, že dítěti je v nich těsno, nožičky mu visí dolů, celou váhou vám spočívá v rozkroku nebo je v nich prohnuté do luku. To opravdu není správné.

„Pokud je ale šátek uvázán správně a úvaz a poloha dítěte jsou vhodné pro jeho věk, považuji šátkování za velmi příjemnou a přínosnou alternativu chování, nošení a transportu dětí. Děti jsou spokojené, můžou sledovat dění kolem sebe, v útlém věku klidně spát v náručí matky. Díky okolním podnětům si rozvíjejí svoje schopnosti a postupně krásně navazují sociální kontakt,“ dodává neonatoložka Fedorová.

Jak vybrat a vázat šátek?

Praktické jsou takové, které se miminku vážou na míru – můžete vybrat nošení vleže, vsedě, na břiše, na boku nebo na zádech.

Některé děti se nosí rády čelem po směru chůze, ale tento způsob se nedoporučuje, protože nožičky dítěte jsou bez opory ve vzduchu a kyčle nejsou v tzv. abdukčně flexní poloze (tedy ve fyziologické). Ani záda nejsou správně podepřena, jsou v nepřirozené poloze. Kromě toho se k vám nemůže dítě stulit v případě přemíry podnětů. Jaká je tedy ideální poloha? Čelem k vám, nohy jsou přitažené a zároveň roztažené, záda jsou mírně prohnutá. V případě, že byla u vašeho miminka zjištěna dysplazie kyčelního kloubu, nenoste dítě v „kolébce“, ale v „kříži s kapsou“. S nošením začínejte pomalu, sledujte pocity svého drobečka.

Klidně však můžete střídat nošení v šátku s kočárkem. Záleží, co pro vás bude v ten či onen okamžik vhodnější. Vybíráte šátek? Pak myslete především na pohodlí dítěte, ne na svoje vlastní. Kupujte ověřené značky (například Didymos), jejichž součástí je i návod s fotografiemi, které vám pomohou v tom, jak správně šátek uvázat a jaké další úvazy existují. Určitě na nic nespěchejte a buďte trpělivá.

Nebojte se, brzy se šátek naučíte vázat i bez pomoci. Budete-li nosit miminko především vy, pak si pořiďte raději nějaký kratší (nebudete se muset vícekrát omotávat do každého úvazu). Nejvhodnějším tvarem je kosodélník – z něj uvážete víc než ze stejně dlouhého šátku rovného střihu.

Další důležitou vlastností je klouzavost – nekupujte příliš hladkou látku (nebude dobře držet na miminku a bude se vám špatně vázat). Pokud je zase málo hladká, bude se vám špatně dotahovat uzel. Vhodné je „něco mezi“. Myslete také na záruku a zdravotní nezávadnost použitého materiálu.

Výhody a nevýhody

O některých už mluvila paní Hanka. V každém případě je dítě v šátku spokojené, jak by ne, je blízko své maminky. Rozhodně nedejte na názory, že nošením dítě akorát rozmazlíte. Naopak – z nošeného kojence vyroste spokojené batole, které tolik nepláče a nevzdoruje. Ostatně, můžete to zkusit sama… Dalšími výhodami je vyšší mobilita maminky, bezbariérovost, minimalizace sociálních kontaktů a možnost věnovat se i svým koníčkům (procházky, chůze). Samozřejmě myslete na to, abyste své dítě neohrozila.

Ovšem jsou tu i nevýhody – neznalost správné techniky uvazování (například u kojení), nemožnost dítě odložit (někdy se těžko hledá místo na přebalení) nebo neklidné dítě, které vás může tahat za vlasy a podobně. Šátek můžete používat kdykoli, dokonce i v zimě. Samozřejmě musíte zvolit materiál s příměsí vlny, aby se dítě zahřálo. Pokud mrzne, lze použít úvaz, který umístíte pod kabát – při něm dítě „sedí“ před vaším břichem.

A dokdy můžete dítě nosit v šátku? Domorodé matky v Africe či Jižní Americe nosí své potomky běžně do čtyř let, ovšem na rozdíl od českých maminek jsou mnohem zdatnější. Každá maminka má ale jinou tělesnou konstituci a unese různou váhu. Vždy se proto řiďte svojí intuicí. Tzv. šátkovat můžete tak dlouho, dokud vás to nepřestane bavit (evropské maminky nosí děti zhruba dva a půl roku).

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Kojenec, Šátkování, Ideální poloha, ZUŠ, Pór, Mária Fedorová, Kontakt