Maminka.czRodina

Zvíře v domácnosti, to nejsou jen radosti, ale i starosti. Myslete na zdraví všech

Martina Machová 2.  5.  2014
Zvíře v domácnosti, to nejsou jen radosti, ale i starosti. Myslete na zdraví všech
Vyrůstat v domácnosti, kde je kromě dvounožců i chlupatý čtyřnožec je obohacující, veselé a někdy dokonce uklidňující. Jenže zvířata nejsou plyšáci, mají své potřeby, neduhy i nálady, které nám mohou zkomplikovat život.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

České útulky praskají ve švech (a bohužel nejen ty psí). Zatímco štěňátka a jiná mláďátka jsou roztomilá a přítulná, skladná, neperou se s druhými psi, s větším dospělým zvířetem už taková „švanda“ být nemusí.

Zvířecí puberťáci dávají zabrat jako ti lidští

Zvířecí puberta je sice krátká, ale podobně jako u lidí bývá „výživná“ a mnozí majitele čtyřnohých miláčků si v této době přiznají, že si vše měli lépe promyslet. Najednou zjišťují, že nemají čas, energii i trpělivost k výcviku a neumí být důslední. Navíc to každodenní ranní, denní i noční venčení v každém počasí! V bytě je i přes důsledný úklid spousta chlupů!

Když chcete o víkendu zamířit s dětmi do akvaparku za hranicemi, přemýšlíte, kam s ním a už dopředu máte výčitky, že mu bude smutno. A co teprve prázdniny? Děti vám tchýně pohlídá spíše výjimečně, na hlídání psa nebo jiného chlupáče se raději ani neptáte.

Ať už se jedná o zvíře náročnější, nebo nenáročné, malé a skladné, vše si realisticky promyslete a pokud s chovem daného zvířete nemáte žádné zkušenosti, raději se dobře poraďte.

10 užitečných otázek (pro rodiče) před nákupem zvířete

  • Máte v případě dovolené či prodloužených víkendů zajištěno hlídání zvířete?
  • Opravdu máte v denním režimu čas pejska pravidelně venčit, vychovávat, zkrátka se mu věnovat? (O něco menší díl péče potřebují kočky a hlodavci.)
  • Disponujete v rodinném rozpočtu finanční rezervou na veterinární péči a kvalitní krmivo? (Nekvalitní krmivo může způsobit problémy a nemoci ve stáří.)
  • Jste si jistí, že nejste alergici?
  • Skutečně máte doma klidný koutek, kde si bude moci chlupáč odpočinout od nenechavých dětských ruček a neutuchající náklonnosti?
  • Rozmysleli jste si opravdu dobře, jakou rasu psa, kočky nebo druh hlodavce koupíte? Ne každý se hodí k dětem.
  • Jste opravdu realističtí a uvědomujete si, že hlavní péče a odpovědnost bude stejně ležet na vás?
  • Je váš byt pro pobyt např. pro psa uzpůsobený? Přemíra koberců, čalounění znamená velkou práci – pro vás samozřejmě!
  • Máte v okolí svého bydliště vhodná místa k venčení?
  • Souhlasí s pořízením zvířete celá rodina? Není například manžel proti? V budoucnu by to mohlo způsobit nemalé komplikace.

Zvíře doma to jsou i radosti

Chovat zvířátko samozřejmě nejsou jen starosti! To by nebyla česká města plná pejsků. Především oni totiž dokážou dávat nám lidem úžasné lekce o bezpodmínečné a nekomplikované lásce. Vždy mají radost, že jste přišli domů, že je pohladíte, věnujete pozornost. Dokonce mívají pochopení proto, když vám nebo dětem není dobře.

Někteří se dokonce snaží mírnit rodinné roztržky, a když mají děti horečku, hlídají je jako ostříž. Zkrátka jsou zvláštními členy rodiny, součást krásných vzpomínek na dětství i kouskem kdysi divoké přírody v našich domovech.

Myslete na zdraví zvířát i svoje

V případě, že jsou vaše děti alergické nebo mají sklony k atopickému ekzému, měli byste si být opravdu jistí, že jim vybrané zvíře nebude způsobovat problémy. Zvláště agresivní jsou alergeny hlodavců a koček, kteří navíc vyměšují přímo v domácnosti (samozřejmě, že na vhodných místech).

Dalším potencionálním problémem, tentokráte u psů, jsou škrkavky (neplést s roupem dětským), jejichž vajíčka bývají přítomna ve výkalech nakažených psů. Hlavními opatřeními jsou důsledná hygiena, správné návyky zvířete a pravidelné odčervení. Pokud máte obavy, že sami nezvládnete zvířeti odčervovací tabletu podat, požádejte veterináře. V ordinaci jsou k dostání například žvýkací tablety.

Toxoplazmóza je zase strašák milovníků koček. Onemocnění je nebezpečné zvláště pro těhotné a malé děti, ale opět jde eliminovat důslednou hygienou, omývejte i zeleninu ze zahrádky. Nemoc se totiž přenáší prostřednictvím kontaminovaných výkalů.

Nicméně soužití lidí se zvířaty je staré jak lidstvo samo, a pokud důsledně zachováváte základní hygienická opatření, zvíře je pravidelně očkované, odčervované a náš imunitní systém není zásadním způsobem oslabený, je riziko nákazy spíše malé.

Témata: Rodina, Domácnost, zvíře, Star, Švec, Řád, Myš, Hlodavci, Prodloužený víkend, Dom, Mysl, Zásadní způsob, Radost, Akvapark, NEJ, Roup dětský, Krmivo, JEN, Starost