Maminka.czPředškolák

Zvládne zapnout zip a chodit pozpátku? Tohle naučte svého předškoláka!

Simona Procházková 14.  4.  2021
Jak dobře připravit potomka na školu? Každé dítě je originál a rozvíjí se jiným tempem. Co všechno je „normální“ a které aktivity a dovednosti by neměly dělat problém dětem mezi čtvrtým a šestým rokem věku? Víme, na co se zaměřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vykročilo vaše dítko do předškolního věku a stále máte pocit, že je možná mírně pozadu a oproti svým vrstevníkům stagnuje? Podle lékařů to v určitých fázích vývoje rozhodně není důvod k obavám. Je totiž velmi pravděpodobné, že ratolest nakonec všechno dohoní, a to v některých případech dokonce ve velmi krátkém čase. Každopádně, existují věci (z nichž některé možná považujete za samozřejmost nebo vás o nich naopak ani nenapadlo přemýšlet), které by měla drtivá většina dětí zvládnout dříve, než oslaví šesté narozeniny

Dovednosti hrubé motoriky:

  • chodit po schodech nahoru i dolů zcela bez pomoci
  • jezdit na tříkolce a koloběžce
  • stát na jedné noze minimálně deset vteřin
  • udělat kotrmelec
  • poskakovat snožmo i na jedné a pak druhé noze
  • chodit (i lézt po rukou neboli dělat raka) pozadu a neztrácet stabilitu
  • házet, chytat a kopat míč (mířit na cíl, branku)
  • zvládat prolézačky na hřišti
  • umět se samostatně houpat na houpačce
  • přeskakovat nízké překážky (eventuálně také skákat přes švihadlo)
Co má dítě umět, než půjde do školy? Praktický návod pro vaše dítě na míru!

Dovednosti jemné motoriky:

  • postavit věž z kostek nebo stavebnice
  • stříhat nůžkami a lepit papír
  • navlékat korálky na nit nebo provázek
  • nakreslit postavu člověka s celým tělem, nejen tzv. hlavonožce
  • držet a používat nejrůznější náčiní a nástroje pomocí prstů, nikoli sevřené v pěsti
  • obléknout se a svléknout včetně patentek a zipů na oblečení
  • zvládnout samostatně hygienu po použití toalety včetně umytí rukou
  • rozpoznat alespoň pár písmen

„Žijeme v rychlé době plné moderních technologií. Pokud rodič ztratí kontrolu a dítě je pořád na mobilu nebo na tabletu, tak aktivně nemluví. Posiluje si jen pasivní slovní zásobu. Navíc děti mají v současné době daleko nižší množství aktivního pohybu. Hrubá motorika přitom rozvíjí motoriku jemnou. Děti se prostě málo pohybují. Velmi málo chodí ven hrát si s ostatními dětmi,“ upozorňuje klinická logopedka Mgr. Jitka Kaulfuss.

Máte doma předškoláka? Těchto 6 věcí byste neměli promeškat!

Zábava a motivace

Děti v předškolním věku jsou ze své podstaty zvídavé a snaží se být stále více nezávislé na rodičích, proto si mnohé z těchto dovedností osvojují naprosto přirozeným způsobem v každodenním životě. Pořád máte ale spoustu příležitostí, jak je v jejich snažení ještě více podpořit. Například je nechte zapsat do fotbalového mužstva nebo ať zkusí jiný týmový sport. A pro domácí trénink máte možností nepřeberně. Co je ovšem nejdůležitější? Děti (i vás) to musí bavit.

Zkuste na zahradě vybudovat opičí překážkovou dráhu, jejíž zdolání se neobejde bez skákání a lezení. Vezměte je do sadu na třešně, ať si je samy natrhají přímo ze stromu, na hřišti je nechte zahrát na pavouky a vyšplhat až na vrchol provazové sestavy (uvízly a nevědí, jak dolů? Se záchrannou misí si dejte na čas, povzbuzujte je, ať samy vymyslí, jak se dostat dolů – jen je zlehka naveďte na správný a bezpečný způsob, jak zpátky na zem). Zajděte společně do lanového centra a svěřte je do rukou zkušeného instruktora, který jim ukáže, co a jak. Nepomáhejte se zapínáním zipů, obouváním bot, čištěním zubů ani rozepínáním košil a skládáním prádla. Jen zpovzdálí pozorujte a korigujte, případně upravujte. Jak malé šikuly motivovat k lepším výkonům? Chvalte, povzbuzujte, odměňujte, uklidňujte a zůstaňte pozitivní. A hlavně jděte příkladem! A jedna rada na konec – čím více zábavy a legrace, tím rychleji a snadněji si dítě rozšiřuje obzory a naučí se jakékoli nové dovednosti!

Zápisy do prvních tříd se blíží. Kdy proběhnou, co by měl předškolák umět a jak ho připravit?

Jak připravit dítě k zápisu do školy? 

Zápisy do prvních tříd právě probíhají (a budou probíhat po celý duben) a rodiče mnohdy trochu tápou, jak by měli své ratolesti na vstup do školy a usednutí do první třídy správně připravit. Jak na to? Nejlépe zábavnou a hravou formou, nesoustřeďte se jen na pilování říkanek, číslic a písmenek, trénujte s předškoláky také jiné dovednosti.

Zaměřte se na motoriku

Dítě není potřeba na zápis do první třídy nikterak intenzivně připravovat, stačí, aby zvládalo pár základních věcí. Pokud s potomkem pravidelně pracujete, učíte ho novým dovednostem, vyprávíte si a společně si hrajete a čtete, sportujete, poskytujete mu dostatek nových podnětů, není žádná speciální příprava nutná. Podle odborníků by rodiče měli s dětmi dlouhodobě procvičovat zejména jemnou a hrubou motoriku. Bez ní totiž dítě nezvládne stříhat nůžkami nebo lepit a v tu chvíli bude složité naučit se i správný úchop tužky, tedy jednu z prvních věcí, se kterou se prvňáčci ve škole setkají.

Jaké jsou nejčastější vady řeči u dětí? S těmito je na místě odklad školní docházky. Kdy a jak o něj požádat?

Nechte ho mluvit. Správně   

Bez mluvení to ve škole nepůjde, podstatné je tedy to, aby dítě poznalo první a poslední hlásku ve slově a zároveň vše správně vyslovovalo. I to je jeden z předpokladů pro budoucí psaní. Mluvení s dětmi procvičujte zejména pravidelnou komunikací, povídáním, zpíváním si nebo společným čtením knížek. Důležité je řeč rozvíjet nenásilně a zábavným způsobem. Kromě toho by měly děti umět zazpívat písničku nebo přednést krátkou říkanku. Bezva pomůckou pro předškoláky může být mimo jiné projekt Hláskování s Lipánkem, díky kterému mohou rodiče spolu s dětmi trénovat správnou artikulaci, a to podle názorných a zábavných videí (hlaskovanislipankem.cz). 

„A čí ty jsi?“ „Přeci maminky!“

Ano, právě tohle je jedna z těch vět, kterou mohou někteří předškoláčci u zápisu naprosto odzbrojit. Dítě by mělo znát základní údaje o sobě a své rodině, a to jak se jmenuje ono, rodiče, případně sourozenci, a také své místo bydliště. Kromě toho se učitelé zaměřují na tzv. sociální zralost, tedy schopnost dítěte komunikovat, a to jak s dospělými, tak i s ostatními dětmi, zda se příliš nestydí a podobně. Ratolest by měla zvládat také pozdravit, poprosit, poděkovat a rozeznávat rozdíl mezi tykáním a vykáním.

FOTO: Istock.com

VIDEO: Kdy mají rodiče řešit, že dítě drží pastelku nebo tužku úplně špatně?

Říkadla a říkanky: Proč je děti potřebují a jak jim škodí, když je neznají?
Patlavostí trpí stále více předškoláků! Co s tím a proč tuto vadu řeči neignorovat?
Vývojová dysfázie: Specifická porucha řeči, kterou je třeba řešit!
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Hry pro děti, Rodiče, První třída, Dovednost, Chod, Zip, Fyzická aktivita, ČT sport, Potomek, Třešně, Triko, Předškolní věk, Obzor, EFKO, Kvíd, Motorika, Fotbal, Patent