Poradna na téma Gynekologie a porodnictví

MUDr. Jan Smrčina

MUDr. Jan Smrčina, gynekolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Odborník: MUDr. Jan Smrčina
   

Poradna byla ukončena

V tuto chvíli nelze přidávat další dotazy. Již odeslané dotazy budou zodpovězeny.

   

Příspěvky

Zobrazit: všechny | zodpovězené | nezodpovězené
Tisknout:

Jak otěhotnět

Dobrý den, měla bych prosbu sice mám dvě děti, ale chtěla bych ještě jedno, ale to se nějak nedaří. Když jsem byla těhotná tak v 5 měsíci jsem musele na potrat že jsem něměla plodovou vodu a dítě se vyvíjelo jinak. Asi po půl roce jsem byla zase těhotná, ale musela jsem na vyčištění. Tak bych chtěla od vás poradit jak otěhotnět, protože se snažím s přítelem už rok a půl a pořád nic jinak mi na genetice řekli, že musím brát kyselinu listovou a vytamín e. Moc děkuji za odpověd Dlabačová.

MUDr. Miroslav Verner | 5.8.2009 12:15

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se snažíte otěhotnět už 1.5 roku a prozatím bez úspěchu a i s ohledem na nezdařená předchozí 2 těhotenství, myslím si, že byste měla navštívit ambulanci specializovanou na tuto problematikou (obvykle je součástí větších nemocnic a IVF center). Prozatím užívejte kys. listovou, vitamínové přípravky, vyvarujte se nadměrné fyzické a psychické zátěži, pokud jste kuřačka, tak přestaňte. Přeji hezký den a držím palce, MV

Tisknout:

Nitroděložní tělísko

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V říjnu 2008 jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko z hormonem. Bylo to 3 měsíce po porodu a v tu dobu jsem ještě kojila. Po jeho zavedení jsem ale neustále špinila a nepomohlo ani nasazení tabletek s vitamíny a hormony. Po půl roce jsem skončila s kojením, ale špinění nepřestává a trvá pořád skoro celý měsíc. Někdy je silnější někdy ne. Už nevím ani jestli jsem dostala menstruaci nebo jestli ne. V podbřišku mě nebolí a ani žádné jiné problémy nebo bolesti nemám. Bohužel ani můj gynekolog neví čím by to mohlo být. Tělísko je na správném místě. Chtěla jsem se zeptat, zda je to normální jestli se to urovná, protože když jsem brala pilulky, tak jsem nikdy takové problémy neměla. Děkuji moc za odpověď. Gábina K.

MUDr. Miroslav Verner | 5.8.2009 08:09

Dobrý den slečno/paní Gábino, nepravidelné krvácení při zavedeném v nitroděložním tělísku, např. Mirena, patří k jeho nejčastějším vedlejším účinkům. Nepravidelné špinění/krvácení obvykle netrvá déle než 6 měsíců. Pokud i poté trvá, na vině může být špatné uložení tělíska (což už váš gynekolog vyloučil, stejně jako Vám správně doporučil dočasně užívat přídatnou hormonální léčbu), zánět (obvyklým projevem jsou bolesti v podbříšku) nebo jiná onemocnění (myom, polyp, krvácivé poruchy, atd.). Pokud budou všechny tyto příčiny vyloučeny a vy budete i nadále krvácet, nebude asi jiná možnost, než tělísko pro jeho intoleranci odstranit. S pozdravem a přáním brzkého úspěšného vyřešení Vašeho problému MV

Tisknout:

bolest břicha

Dobrý den! Jsem 37 týdnu těhotenství a mám malé bolesti v podbříšku a někdy jsou i silnější nevím jestli mám jít do porodnice nebo mám ještě čekat? Děkuji za odpověď

MUDr. Miroslav Verner | 5.8.2009 08:08

Dobrý den, bolesti v podbříšku v závěru těhotenství jsou poměrně časté. Mohou být i relativně pravidelné a bolestivé, ale pokud jsou časově omezené (obvykle 2-3 hodiny) a nedocház při nich k otvírání porodních cest, označujeme je jako falešnou porodní činnost, lidově poslíčky. V takovém případě zpravidla postačí teplá sprcha nebo koupel. Pokud by bolesti trvaly déle, nabývaly na intenzitě a zkracoval se mezi nimi interval, pak určitě vyražte do porodnice, může jít již o skutečný porod. Držím palce k porodu, MV

Tisknout:

otěhotnění

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mohu otěhotnět,když mám za sebou dva císařské porody a jedno mimoděložný těhotenství.S přítelem se snažíme už rok o další miminko,ale nedaříse.moc Vás prosíme o radu,předem děkujeme.přeji krásný den.lucka O:-)

MUDr. Miroslav Verner | 4.8.2009 10:38

Dobrý den slečno Lucko, po 2 porodech císařským řezem otěhotnět určitě můžete, i když následné těhotenství bude rizikové (viz má odpověď na dotaz v diskuzi níže). Dále není prokázáno, že by porod císařským řezem negativně ovlivňoval plodnost ženy. Rovněž samotné mimoděložní těhotenství, pokud při jeho léčbě nedošlo k odstranění obou vejcovodů Vaší schopnost otěhotnět významně neovlivní. Nicméně pokud se plánovaně snažíte otěhotnět již rok, je to doba dost dlouhá na to, abyste s tímto problémem navštívila Vašeho ošetřujícího gynekologa. Také Vám přeji krásný den a brzký úspěch ve Vašem snažení, MV

Tisknout:

Nedovyvinuté stříšky v kyčlích

Dobrý den, mám vrozenou vadu kyčlí (subluxace kyčelních kloubů a nedovyvinuté stříšky). Nyní jsem v 21. týdnu těhotenství a začínám řešit "porod" :-) V dětství a pubertě jsem hodně navštěvovala různá ortopedická vyšetření a mým rodičům bylo sděleno, že je velká pravděpodobnost, že případný porod bude muset být asi řešen císařským řezem. Jak se ale nyní když jsem těhotná, zjistí je-li tomu skutečně tak? Děkuji předem za odpověď a přeji Vám krásné léto :-) Marcela V.

MUDr. Miroslav Verner | 4.8.2009 10:38

Dobrý den slečno/paní Marcelo, vrozená vada kyčelního kloubu je skutečně indikací k porodu císařským řezem všude tam, kde lze předpokládat zhoršení základního onemocnění nebo kde existuje obava z porušení pánenvího skloubení. O tom, zda je tomu tak ve Vašem případě, by měl rozhodnout ortoped (optimálně ten, který se o Vás staral v dětství a pubertě). Obvykle je k rozhodnutí potřeba zhodnocení původních rtg snímků, proto Vám doporučuji, se je pokusit zajistit k případnému ortopedickému vyšetření. Přeji Vám nerušený průběh těhotenství, nekomplikovaný porod a hezký zbytek léta, MV

Tisknout:

Špinenie

Dobrý deň, som na začiatku 12.týždnňa tehotenstva a včera som mala tmavohnedý výtok, dnes je to v poriadku, ale začalo ma pichať v podbrušku a pri vaječníkoch. Chcem sa spýtať či to može byť predzvesťou niečoho zlého a mám ísť pre istotu na pohotovosť alebo sa nemusím ničoho obávať?

MUDr. Miroslav Verner | 3.8.2009 15:39

Dobrý den, se zahnědlým výtokem ev. velmi slabým špiněním se v průběhu těhotenství setká většina žen, zvlášť pokud se objeví např. po gynekologickém vyšetření nebo pohlavním styku. Některé těhotné mají obdobné obtíže ve dnech, kdy u nich mimo těhotenství obvykle probíhá menstruace. V těchto případech se nejedná o příznak něčeho závažného. Někdy je však přetrvávající špinění, event. krvácení, obvykle doprovázené křečovitými bolestmi v podbříšku, známkou počínajícího, běžícího nebo zamlklého potratu. Rovněž bolestmi v podbříšku na začátku, ale i v pozdějším těhotenství, trpí řada žen, u většiny z nich jsou jejich podkladem přirozeného těhotenské změny. Pokud se cítíte dobře, příznaky (špinění, bolesti v podbříšku) spíše odeznívají a těhotenství dosud probíhá normálně, tak se obávat příliš nemusíte. Lékaře ale určitě navštivte, pokud by došlo ke zhoršení obtíží. Držím palce do dalších měsíců a přeji hezký den, MV

Tisknout:

Otázka

Dobrý den, do kterého měsíce těhotenství můžu chodit do práce? :-) Evulina

MUDr. Miroslav Verner | 3.8.2009 11:50

Dobrý den Evulino, o tom, jak dlouho můžete chodit do zaměstnání, rozhoduje typ práce, kterou dělate, Váš zdravotní stav a dosavadní průběh těhotenství. Nicméně nejpozději 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu byste měla nastoupit na mateřskou dovolenou. Hezký den, MV

Tisknout:

otěhotnění

dobrý den, můj "problém" se týče otěhotnění. Již od prosince 08 se snažíme s manželem o otěhotnění. Již jedno dítě máme - po vysazení antikoncepce jsem otěhotněla během 14 dní. při těhotenství jsem přibrala 34kg a menstruační cyklus mám zhruba v 1,5-2 měsíčním intervalu poraďte jak postupovat, předem děkuji za odpověď, s pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Miroslav Verner | 3.8.2009 11:49

Dobrý den, důvodů, proč se Vám nedaří otěhotnět může být celá řada. Od úplně banálních, jako je příliš krátká doba "snažení" (i když chápu, že po první zkušenosti, kdy jste otěhotněla v podstatě ihned po vysazení antikoncepce, Vám nyní 8 měsíců připadá jako věčnost) až po komplikované stavy (hormonální poruchy, endometrióza, gynekologické záněty, autoimunitní onemocnění, aj.). "Problém" může být také na straně partnera. Nicméně z Vaší otázky a toho co jste o sobě uvedla, jasně vyplývá, že Váš cyklus je delší než by měl být, tzn. více než 36 dnů (tzv. oligomenorrhea). Obvykle v průběhu takového cyklu nedochází ani k uvolnění vajíčka (k ovulaci), Jde o tzv. anovulační cyklus a otěhotnění není možné. Jeho příčinou by mohla být např. nadváha, ale i podvýživa, extrémní fyzická nebo psychická zátěž, endokrinní onemocnění (štítná žláza, hypofýza, aj.), chronické užívání některých léků, ale i věk. K plnému zhodnocení všech možných příčin budete muset navštívit svého ošetřujícího gynekologa. Sama řešení situace můžete napomoci tím, že si povedete menstruační kalendář, můžete si měřit bazální teploty, zhubněte (pokud trpíte nadváhou) a vyvarujete se stresovým situacím. Přeji Vám, abyste se brzy dočkala vytouženého těhotenství. Hezký den MV

Tisknout:

kontrakce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné a normální mít ve 23.tt kontrakce a jestli se nemám znepokojovat. Kontrakce trvají tak cca 2 minuty a jsou tak jednou za 2 dny. Děkuji za odpověď.

MUDr. Miroslav Verner | 3.8.2009 11:48

Dobrý den, kontrakce pociťovat můžete (a dokonce častěji než jednou za 2 dny). Obvykle už od 20. týdne těhotenství se objevují tzv. Braxton-Hicksovy kontrakce (nebolestivá "ztvrdnutí" dělohy několikrát během dne), které neohrožují ženu potratem nebo předčasným porodem, neboť při nich nedochází k otvírání porodních cest. A to bude pravděpodobně i Váš případ. Pokud by se stahy začaly dostavovat častěji během dne, byly by bolestivé, doprovázel by je abnormální výtok nebo krvácení, tak určitě neprodleně navštivte svého gynekologa nebo gynekologickou pohotovost ve Vaší porodnici. S pozdravem a přaním hezkého dne MV

Tisknout:

KREVNI SKUPINA - OHROZENI

DOBRY DEN, MAM DVA DOTAZY. JSEM V 11 TYDNU TEHOTENSTVI. ZJISTIMILI MI KREVNI SKUPINU 0-. MANZEL MA STEJNOU KREVNI SKUPINU. JE MOZNE, ZE BY MOHLO BYT NASE DITE TREBA GENETICKY OHROZENE?VADI STEJNE KREVNI SKUPINY? CO SE MUZE STAT KDYZ MAM JA RH-? SLYSELA JSEM NECO O PROTILATKACH. PREDEM DEKUJI ZA ODPOVED. S POZDRAVEM MICHAELA STRANSKA

MUDr. Miroslav Verner | 20.7.2009 14:28

Dobrý den, shoda krevních skupin sama o sobě nezvyšuje riziko geneticky podmíněné vady. V případě krevní skupiny matky s negativním Rh faktorem (A-, B-, AB-, 0-), existuje v průběhu těhotenství riziko tvorby protilátek proti červeným krvinkám plodu (pokud je tento Rh pozitivní). To se v průběhu aktuálně probíhajícího těhotenství neprojeví a plod není ohrožen. Riziko postižení plodu, kdy mateřské protilátky napadají krvinky plodu, ty se rozpadají a plod tak už v děloze trpí anémií - chudokrevností, vzniká až v následujících těhotenstvích. Zabránit se tomu dá podáním anti-D immunoglobulinu do 72 hodin po ukončení těhotenství (porodem, ale i potratem po 8. týdnu těhotenství) všem Rh- matkám, kde krevní skupina plodu je buď Rh+ nebo není známa. Z Vaší otázky vyplývá, že jste s manželem oba Rh negativní, a tak i Vaše děťátko v tomto případě musí mít Rh negativní krevní skupinu a tím pádem se ve Vašem těle žádné protilátky proti Rh faktoru tvořit nebudou. S pozdravem MV

REKLAMA
Další weby Mladé fronty
DIALOG
nápověda
Potvrzení
   
   
   
   
zavřít
Upozornění