[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Když se mi narodila první dcera, tak jsem záhy začala řešit, co jí budu dávat jíst. V knihách se ale objevovaly nemoderní zastaralé recepty, na internetu pak zase spousta protichůdných informací a neověřeného obsahu. Dodnes nezapomenu na recept ze stránek věnovaných dětské výživě, kde byl uveden jako vhodná večeře od 8. měsíce věku dítěte smažený chleba ve vajíčku.
Začala jsem si vařit podle svého, zkoušet různé kombinace, objevovat nové suroviny. Vyzkoušené recepty jsem si zapisovala na lístečky, které jsem ale neustále ztrácela. Vznikl tedy nápad vytvořit webové stránky, které budou “bezpečným” místem jak pro mě, tak pro ostatní maminky.
Vařit doma nebo kupovat příkrmy je kontroverzní téma, které jsem sama velmi řešila. Co to šlo, snažila jsem se dětem připravovat čerstvé jídlo. To jsem v rámci příkrmů občas doplnila o bio maso, které se dalo koupit ve skleničce. Občas jsem z praktických důvodů vzala na cestu kvalitní bio skleničku s hotovým jídlem, která po otevření příjemně voněla a dobře chutnala. Nejsem extremistka, uznávám zlatou střední cestu. Domácí jídlo z pečlivě vybraných surovin má ovšem tu výhodu, že do něj můžeme přidat i kapku lásky.
Všude možně. Z důvodu pohodlnosti a rychlosti je sice praktické chodit stále na stejné místo, kde přesně vím, co mají, z pohledu pestrosti a rozmanitosti stravy ale vždy všem doporučuji obchody střídat. Já sama takto pokaždé objevím zdravý produkt, který stojí za pozornost. Naposledy třeba jemné ovesné vločky, které jsou zbavené lepku nebo zahuštěnou jablečnou šťávu, kterou lze používat jako alternativu cukru.
Část zeleniny si v sezóně nechávám vozit domů od místních farmářů, chleba kupuji v jedné samoobsluze, kam dováží žitný kváskový chléb z rodinné pekárny. Běžné potraviny a suroviny kupuji v supermarketu, speciální výrobky jako různé vločky a sirupy zase v obchodě se zdravou výživou. Oříšky objednávám nejraději přes internet z ověřeného zdroje, bezlepkovou obilovinu quinou a oleje lisované za studena si kupuji v Německu v bio kvalitě za výhodnou cenu.
Kupodivu jsou to suroviny, které znaly už naše prababičky a my je dnes v receptech objevujeme jako novinky. Třeba pohanka a jáhly. Mohu potvrdit, že není nic jednoduššího a levnějšího, než vzít jednu z těchto 2 obilovin, doměkka je uvařit a udělat z nich dětem třeba domácí kaši s jablky. Dále bych doporučila zařadit do jídelníčku nejmenších dětí batáty, které patří mezi nejvýživnější zeleninu a obsahují hodně cenných antioxidantů.
Do jídelníčku nejmenších dětí rozhodně nepatří potraviny jako uzeniny, plísňové a tavené sýry, paštiky, kupované pomazánky, sladká pitíčka, průmyslové sladkosti, oplatky s náplní, polotovary, sojové výrobky a jakékoliv výrobky obsahující azobarviva a chemické konzervanty. Vyplatí se také nepodceňovat plísně, které jsou toxické a malému dětskému organismu velmi škodí. Největší pozor je ovšem třeba dávat na obaly výrobků. Nenechat se oklamat líbivými popisky a obrázky, ale vždy přečíst složení. A úplně nejlepší je dávat dětem jídlo, které žádný obal se složením nemá. Proto propaguji zdravé domácí pečení, které rodině ušetří i spoustu peněz.
Čas dneska nemá nikdo, ani já nemám čas, proto neustále vymýšlím, jak uvařit zdravě a hlavně rychle. Spoustu jídel mám do 20 minut na stole. Třeba špagety s domácí omáčkou z rajčat a červené čočky. Tento čas za zdravé domácí jídlo rozhodně stojí. A třeba taková krémová cuketovo-špenátová polévka se žloutkem pro nejmenší děti je otázkou 10 minut. Jsem přesvědčená, že kvůli domácímu vaření a pečení nepotřebujeme trávit mládí v kuchyni nebo být gastroumělkyněmi. V jednoduchosti je síla.
Článek pokračuje na další straně...