Maminka.czNočníky

Od jakého věku řešit „pokakávání“? Za enkoprézou může být stres

Martina Machová 5.  9.  2017
V jakých případech jde o běžnou nehodu a kdy je vhodné řešit situaci s odborníky? Jak postupovat, „když ví“, a stejně si vynucuje plenu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Učení na nočník je v naší zemi tradičně velmi oblíbené téma, a tak se mnoha maminkám, zhruba od chvíle, kdy si děťátko samo sedne, začíná v hlavě nenápadně vynořovat snad předky naprogramovaná otázka:

„Už?“ Některé maminky nad ní jen mávnou rukou a pomyslí si, že je dost času, jiné se pomalu chystají na první posazení dítka na pohodlný, barevný a občas i vesele ozvučený nočník. Pokud se vše daří, mají všichni radost, v opačném případě, a není jich málo, je nočník zdrojem nervozity a nepříjemností, zvláště jde-li o „bobek“. Jeho odstranění z plen, pokožky či dokonce oblečení totiž ve většině rodin zvládají obvykle výhradně maminky…

Od jakého věku řešit s odborníky, že batole nezvládá velkou potřebu bez plen?

Pokakávání se
Poradna pro rodiče a děti

Pokakávání se

Kdy už nehoda nebývá náhoda

Mnoho dětí zvládne velmi dobře kontrolovat vyprazdňování střeva již před třetím rokem. Aby ne, tlak společnosti je velký – dítě jde do školky, fyziologicky je na zvládnutí potřeby většinou již zralé, osvojení si čistoty tedy nestojí nic v cestě.

Odborníci tvrdí, že okolo čtvrtého roku má až 97 % dětí své vyprazdňování naprosto pod kontrolou. „Nehoda“ se pochopitelně čas od času stát může, v jakých případech je však potřeba zbystřit?

„Jestliže se čtyřleté dítě pokaká vícekrát než jednou za měsíc, mluvíme o enkopréze. Pokakávání probíhá téměř výhradně během dne, zřídkakdy v polospánku ráno, krátce po probuzení,“ tvrdí erudovaní autoři útlé publikace s příznačným názvem Nenuťte mě na nočník, lékaři Miloš Velemínský mladší a Miloš Velemínský starší.

Trpí-li čtyřleté dítě enkoprézou, udělají jeho rodiče nejlépe, budou-li jeho problémy konzultovat s odborníky – tresty ani odměny v tomto případě patrně nepomohou.

Z nočníku zpět do plenek: Aneb Terezka se znova počurává

Jak to vidí odborníci

„Pokakávání“ (enkopréza) mívá u starších dětí několik příčin, často jde o původy psychické či spíše psychologické, méně často o příčiny organické (zúžení konečníku atd.).

Enkopréza může mít několik podob; někdy ji provází zácpa, jindy ne, někdy ji předchází vzdor či vztek nebo naopak psychické vypětí a stres – a právě tyto aspekty by měly odborníka zajímat, aby mohl dítěti skutečně pomoci.

„Pokakávání je často způsobeno psychickými poruchami a špatnými zkušenostmi. Je prokázáno, že enkopréza může být projevem emocionální poruchy u dětí, které mají problémy se sociálním chováním… Dítě se pokaká v okamžiku vzteku, vzdoru, stresu – a ten může být skrytý nebo manifestní,“ vysvětlují lékaři v publikaci pro rodiče.

Video: Tohle na ně platí! Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů

Nejčastější problém: „Ano, ale jen do pleny!“

Není zas až takovou raritou, že tříletý capart, který již mnoho činností i sociálních dovedností zvládá levou zadní, odmítá vykonávat velkou potřebu jinam než do pleny. Zkrátka a dobře; z rozumného batolete se na chvíli stává opět kojenec. Co v takové chvíli dělat, jakou taktiku zvolit?

„Podle mého názoru je vhodné dítěti vyhovět. Jinak dojde k návyku, při kterém bude zadržovat stolici… Ze zkušenosti vám můžeme říct, že k obratu dojde náhle a bez rizik,“ radí rodičům oba lékaři.

Co (ne)dělat při nácviku na nočník? Buďte důslední a netrestejte
Nočník není strašák, ale kamarád. Kdy a jak začít s nácvikem?
Průzkum trhu: Dětské pleny – jsou lepší jednorázové nebo látkové?
Témata: Děti, Nočníky, Špatná zkušenost, Oblíbené téma, Mnohá maminka, Sociální chování, Byt, Miloš Velemínský, Čtyřleté dítě, Bobek, Psychická porucha, Odborník, Jak, Capart, Psychické vypětí, Třetí rok, Stres, Odstranění, Plena, První posazení, Vyprazdňování, Opačný případ, Vztek, Příznačný název, Jake, Nočníky na Heureka.cz