Maminka.czZdraví

10 důvodů proč kojit

Zuzana Labudová 2.  4.  2014
10 důvodů proč kojit
Kojení nebývá vždy snadné a jeho počátky může provázet stres či nervozita. Nenechte se tím však odradit, protože vy i miminko nakonec získáte mnohem víc, než jste myslela.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O prospěšnosti kojení nelze pochybovat. Ideální pro zdraví dítěte i matky je, pokud žena své dítě plně kojí alespoň do půl roku jeho věku. O tom, že budou kojit je rozhodnutá většina žen, ale alespoň ten půlrok jich už vydrží jen necelá čtvrtina. Přečtěte si důvody, proč to i přes nějaké nesnáze vydržet.

1. Mateřské mléko je ideální jídlo pro prcky

Na světě neexistuje lepší pokrm pro vašeho novorozence či kojence než vaše mateřské mléko. Bez debat.

2. Jídlo je stále při ruce a v nejlepší formě

Žádné vyvařování lahviček, míchání umělé mléčné výživy, převařená voda v termosce a chlazení nápoje, aby se hladem řvoucí kojenec neopařil. Mateřské mléko je vždy připraveno ke konzumaci.

3. Posílení imunity

Ideální na mateřském mléku je to, že v období chřipek reaguje svým složením na zvýšená rizika, stejně jako v období pylových alergií posiluje mateřské mléko další imunitní složky tolik potřebné pro důkladnou ochranu miminka. Dokonce je prokázáno, že pokud má třeba střevní virózu váš partner, vaše tělo si buduje protilátky, předává je do mléka a vaše dítě podobné komplikace trápit nebudou. A stejné je to i s dalšími virovými onemocněními, která vás mohou občas opravdu pěkně potrápit.

4. Usnadňuje zhubnutí

Nezanedbatelný efekt má kojení i v návratu novopečené matky k předtěhotenské postavě. Jednak vylučování hormonů souvisejících s kojením nutí dělohu k rychlejšímu zavinování, jednak podporuje metabolismus a spalování přijaté energie.
Podle výzkumů mají ženy, které zhubly právě i díky kojení, také mnohem větší šanci si udržet svou zdravou váhu.

5. Chrání před rakovinou

Dlouhodobé kojení prokazatelně chrání ženy před rakovinou prsu, vaječníků a děložního hrdla v období menopauzy. Kojení tedy teď pomáhá vašemu malému potomkovi, ale za pár let pomůže i vám.

Přečtěte si také: Spočítejte si, jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké

6. Snižuje riziko osteoporózy

Ženy, které své děti kojily, jsou vystaveny nižšímu riziku řídnutí kostí, tedy osteoporózy a s ní spojených nepříjemných zlomenin v období přechodu.

7. Chrání dítě před infekcemi

Kojené děti jsou podle mnoha rozsáhlých studií chráněny před infekčními onemocněními dýchacích a močových cest, zánětem středního ucha (podle lékařů z oddělení ORL je to především proto, že si děti během krmení vytvářejí stabilně se střídající tlak a podtlak na Eustachovu trubici) a rotavirovými infekcemi lépe než děti, které jsou živeny výhradně umělou výživou.

8. Zabraňuje rozvoji alergie

Krmení dětí mateřským mlékem rovněž zabraňuje časnému rozvoji alergie na některou ze složek kravského mléka, zejména na kravskou bílkovinu. Pozor ale, pokud budete během kojení konzumovat jídla, která jako alergeny fungují, může se potravinová alergie rozvinout i u malého dítěte v kojeneckém věku. Proto si hlídejte skladbu jídelníčku.

9. Omezuje stres

Kontakt na holou kůži během kojení přináší většině žen tak příjemné pocity, že při něm dochází k omezování stresu souvisejícího s čerstvým mateřstvím. Navíc až 70 % maminek nedávno v dotazníku uvedlo, že měly zpočátku problémy s kojením, které překonaly.

Pokud se vám ale dařit nebude, nevnímejte vzniklou situaci jako prohru. Existují objektivní důvody, kdy kojení nefunguje, a proto, že v takové situaci sáhnete po náhradní mléčné výživě, nemůžete být považována za špatnou mámu! Nikým.

10. Podporuje kontracepci

Kojení otěhotnění nezabrání – to je fakt! Přesto je pravděpodobnost gravidity při plném kojení menší. Bonusem je také to, že nemenstruujete a nepřicházíte o krev a s ní o cenné zásoby železa.

(Článek vyšel v časopise Maminka 3/2014)

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojení, Objektivní důvod, Důvod, Dlouhodobé kojení, Převařená voda, Zhubnutí, Potravinová alergie, Plné kojení, Eustach, Podtlak, Řídnutí kostí, Zdraví na Heureka.cz