Maminka.czZdraví

10 důvodů, proč manželství prodlužuje životy

Iva Endrychová 24.  7.  2014
10 důvodů, proč manželství prodlužuje životy
Život singles není nebezpečný jen pro duševní pohodu, ale i pro fyzické zdraví. Nejnovější lékařské studie dokazují, jak je manželství důležité pro delší život, a vyplývá z nich, že manželství je zdravotně výhodné především pro muže.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Život v páru je zdravější než život bez partnera. Tady je několik důvodů, proč je užitečné žít v manželství. Než tedy tento institut definitivně zavrhnete jako překonaný, zamyslete se nad nimi a zvažte, jestli na něm náhodou něco nebude. Koneckonců maminka a její péče tu přece nebudou navždycky, že?

1. Nižší riziko infarktu a kardiovaskulárních chorob

Nejnovější studie finských vědců tvrdí, že manželství snižuje riziko srdečního infarktu a kardiovaskulárních chorob. Vědci sledovali přes 15 tisíc lidí s náhlou srdeční příhodou a zjistili, že infarkt se častěji projevil mezi svobodnými muži a ženami – bez rozdílu věku. Úmrtí v prvních 28 dnech po srdečním záchvatu bylo také častěji zaznamenáno u osamělých lidí.

2. Ženatí jsou chráněni i před mrtvicí

Izraelští vědci zase zjistili, že ženatí muži tak často nedostanou záchvat mrtvice. Do studie se během několika desítek let zapojilo deset tisíc mužů v průměrném věku 49 let. V průběhu 34 let zemřelo na cévní mozkovou příhodu 8,4 procenta svobodných mužů a jen 7,1 procenta mužů ženatých. Nutno však dodat, že zvýšené riziko mrtvice ohrožuje i muže, kteří své manželství považují za víceméně neúspěšné. Proto je důležité vybrat si za manželku takovou ženu, která nebude na vaše zdraví podvratně útočit zevnitř.

3. Chrání také před duševními chorobami

Manželství totiž snižuje riziko vzniku depresí, úzkosti nebo užívání návykových látek. Prokázala to mezinárodní studie uskutečněná v 15 zemích na vzorku 35 tisíc lidí. Podle vědců existuje spojitost mezi rozpadem manželství, rozvodem nebo smrtí manžela a duševními poruchami. Ženy nejčastěji propadnou alkoholu, lékům a drogám. Muže spíše skolí deprese.

4. Méně stresu

Občas byste sice partnerku zabil, ale v konečném důsledku trpíte v manželství nižší hladinou stresu. Studie chicagské univerzity totiž prokázala, že hladina hormonu kortizolu, který se při stresu vylučuje do těla, je vyšší u svobodných mužů než u těch ženatých.

5. Nižší riziko osteoporózy

Šťastné manželství pozitivně ovlivňuje minerální hustotu kostí, takže jako ženatí/vdané se vyhnete řídnutí kostí.

6. Rychleji se dostanete ze zdravotních problémů

S podporou partnera se stůně lépe. Pokud kolem sebe máte rodinu a někoho, koho milujete, prostě máte pro koho žít, zotavíte se rychleji. Což je důkazem, že láska je zázračný lék (téměř) na vše.

7. Nedostane vás demence

Mozek je třeba trénovat a partnerský život vás neustále nutí ke komunikaci s druhým, proto váš mozek nemá tolik času na to, aby stagnoval. Takže hrajte se svým partnerem stolní hry, povídejte si a třeba si i společně čtěte. Finové totiž zjistili, že u lidí, kteří nežili sami, se snížilo riziko stařecké demence až o padesát procent. Což už stojí za zamyšlení, jestli do vztahu investovat, či nikoli. Odborníci jsou jednoznačně pro.

8. Nižší rizika infekce

Jedna americká studie tvrdí, že svobodní muži mají až pětkrát větší pravděpodobnost, že zemřou na infekční onemocnění. To už stojí za to, abyste vstoupili do chomoutu, ne?

9. Vyšší šance přežít rakovinu

Studie bostonských lékařů ukázala, že ženy a muži, kteří žijí v manželství, mají o 20 procent vyšší šanci, že od oznámení diagnózy „rakovina“ přežijí déle než tři roky. U mužů je to dokonce 23 procent, u žen jen 16 procent. S ohledem na vzrůstající výskyt rakoviny u obou pohlaví jde opět o nezanedbatelný důvod.

10. Včasná pomoc

Možná i přesto, že žijete ve spokojeném partnerském svazku, onemocníte nebo se vám něco přihodí. Nicméně všímavost vašeho partnera, který se o vás bude láskyplně starat nebo včas přivolá lékařskou pomoc, vám může dokonce zachránit život. Zapřemýšlejte tedy nad výhodami manželství a partnerského soužití a nenechte se zviklat nepříznivými rozvodovými statistikami.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, duševní porucha, demence, Duševní choroba, Mrtvice, Důvod, Život, Nejnovější studie, Partnerské soužití, Živo, Mezinárodní studie, Manželství, Boston, Všímavost, Srdeční infarkt, Partnerský život, Řídnutí kostí, Manžel, Zdraví na Heureka.cz