Maminka.czBatole

10 důvodů, proč se v noci stále budí. Není chyba na vaší straně?

Martina Machová 6.  8.  2020
Máte doma miminko či batole, které se v noci stále budí? Pokud si lámete hlavu proč, možná vám pomohou naše postřehy z praxe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé děti spí od narození pěkně, jiné se v noci několikrát vzbudí, a to klidně i v batolecím či předškolním věku. V takových případech maminky obvykle velmi dobře tuší proč – nejčastěji se mrňouskové dožadují měkké náruče a vyhřáté peřiny manželského lože nebo sladkého přídělu mléka.

Jenže jsou situace, kdy rodiče tápou a nejsou si jistí, kde je „zakopaný pes“. Dítko se například dříve nebudilo, a najednou přišly dny či týdny, kdy je vše jinak…

10 důvodů, proč se v noci stále budí:

  • Nejběžnějším důvodem je hlad; možná mrňousek jedl příliš brzy a k ránu se opakovaně budí hladem nebo prostě jedl málo. Častěji se děti budí také během tzv. růstových spurtů, kdy si jejich tělo žádá větší přísun kalorií.
  • Možná mu je pod teplou peřinkou či v teplém overalu nebo ve vyhřátém bytě jednoduše horko. (Malým dětem funguje termoregulace odlišně než nám dospělým…)
  • Především malé kojence někdy budí volný prostor, který kolem sebe po narození najednou mají – rozmáchnou ručkama, škubnou nožkama, vylekají se a jsou vzhůru. V takovém případě může pomoci volná zavinovačka.
  • Není-li doma pohoda a atmosféra rodiny je neustále napjatá, neklidná a plná negativních emocí, může to u citlivých dětí vyvolat poruchy spánku.
  • Důležitá je i atmosféra na samém sklonku dne, je-li jeho závěr hektický, klidný spánek nečekejte.
  •  Děťátko je někdy jednoduše „nevytulené“ a touží po svém přídělu něhy. Udělali jste si přes den dost času a mrňouska dostatečně pomuchlovali?
  • Možná má každodenně přespříliš aktivit a vjemů, které za bdělého stavu nedokáže zpracovat.
  • Některé děti si rády navyknou na noční „vzrůšo“, ostatně vše dospí, na rozdíl od rodičů, během dne. Nočnímu buzení se tedy nedoporučuje dodávat atraktivity hrou či jakoukoliv jinou zábavnou aktivitou.
  • Další důvody mohou být pochopitelně zdravotní; možná ho trápí bříško, reflux, prořezávají se mu zuby, má ucpaný nos apod. 
  • Nejstarší batolata, zhruba od tří let věku, mohou v noci opakovaně zužovat také růstové bolesti! Ty se objevují především ve večerních a nočních hodinách.

Video:  Podívejte se na trik, jak uspat miminko

Jak slavní rodiče uspávají děti: Komu funguje tekoucí voda a komu nošení?
Témata: Děti, Batole, Miminko, Ucpaný nos, Manželské lože, Kalorie, Hodina, Stráň, Spánek, Večerní hodina, Malé dítě, Noční buzení, Noc, Overal, Citlivé dítě, Emoce, Klidný spánek, Pohoda, Bdělý stav, Růstový spurt, Vaš, Negativní emoce, Návyk, Bolest, Sklon