Maminka.czRodina a vy

10 jednoduchých způsobů, jak být ještě lepší mámou

Simona Procházková 27.  12.  2021
Každý rodič dnes čelí náročné realitě hektického způsobu života. Také máte někdy pocit, že vás nejrůznější názorové tlaky, nepřiměřené nároky a očekávání okolí dohánějí k šílenství? Zastavte se, zpomalte a vzpomeňte si na vlastní dětství. Co potřebuje dítě ze všeho nejvíce? Cítit lásku svých rodičů! Takhle jim ji nejlépe dáte najevo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od té doby, co jste sama byla malá holka, se toho zase tolik nezměnilo. Stejně jako váš syn nebo dcera jste považovala za vrchol blaha, když maminka pochválila obří stavbu z lega nebo si s vámi táta stavěl bunkry pod kuchyňským stolem. Jistě, už teď jste skvělá a nepostradatelná maminka, pokud byste ale měla chuť na sobě a vztahu ke svým ratolestem ještě trochu zapracovat, přinášíme pár chytrých a překvapivě snadných tipů, jak na to.

VIDEO: Ach, ti tatínci: Když má maminka volno...

Zakažte si Facebook, jděte ven

Každé dítě touží trávit co nejvíce času se svými nejmilovanějšími lidmi pod sluncem – s rodiči. Ti však bývají příliš často „zaneprázdněni“ svými pracovními plány, telefony a sociálními sítěmi. Přestaňte tedy trávit zbytečně tolik času srovnáváním se s načančanými, na první pohled dokonalými maminkami a blogerkami, které vidíte na instagramových profilech. Být tou nejlepší mámou není o tom, kolik atraktivních rodinných fotografií vystavíte na internetu, ale o tom, jak hodnotně naplníte společný čas. Soustřeďte se na to, na čem opravdu záleží. Výlety, hry, společné vaření, stezky odvahy, koupaliště, víkendy na kolech… Na to budou vaši prckové s láskou vzpomínat.

Dávejte zážitky, ne věci

Co si budou vaši potomci nejvíce pamatovat, když si v dospělosti vzpomenou na své dětství? To, co prožili, nikoli to, kolik měli auťáků, panenek nebo dárků pod stromečkem. Hmotné věci, jakkoli drahé a luxusní, jim nikdy nedokážou nahradit zážitky a nové zkušenosti, jako jsou letní skautský tábor, víkend v kánoi na vodě, lyžování na horách, vysněný kurz jízdy na koni nebo rodinná dovolená u moře. Klidně pod stanem.

Odložte smartphone

Řešíte, jak zamezit tomu, že vaše dítě tráví moc času před televizní obrazovkou nebo s tabletem v ruce? Zakazujete, odebíráte, zamykáte. Zamyslela jste se ale sama nad sebou? Nevidí vás vaše ratolest až příliš často s mobilem u ucha nebo skloněnou nad notebookem? Navíc děti dokážou (a to i ty nejmenší) moc dobře vycítit, když si s nimi stavíte koleje pro mašinky nebo malujete zvířátka, ale věnujete přitom více pozornosti displeji svého telefonu, který máte stále po ruce. Když si hrajete, buďte duchem přítomna jen se svým dítětem, věnujte se mu naplno a elektronická lákadla odložte třeba v předsíni.

Tyhle vychytávky vám usnadní mateřství a ušetříte! Jak využít naplno vlhčené ubrousky i body, ze kterého miminko vyrostlo?

Zrušte pár aktivit

Ačkoli má spousta rodičů názor, že čím více zájmů, kroužků a mimoškolních aktivit, tím lépe pro dítě a jeho všestranný rozvoj, nepřehánějte to. Ano, chcete, aby mu záliby obohatily život, naučilo se nové dovednosti a trávilo svůj čas smysluplně, myslete ale na to, že všeho moc škodí. Je důležité, aby dětem zbyl volný čas i na „nudění“ a „nicnedělání“, oddech a nabrání sil. Pokud váš potomek od pondělí do pátku běhá mezi tanečním kroužkem, angličtinou a hraním na flétničku a víkendy trávíte na fotbalových či tenisových turnajích, může to být velmi stresující a vysilující.

Udělejte si čas pro sebe

Cítíte se unavená, vyčerpaná, nevyspalá? Začněte konat! Nemáte důvod cítit se provinile, když si alespoň jednou za týden vyhradíte pár hodin jen pro vlastní potěšení. Potřebujete si zkrátka odpočinout od každodenního běhání mezi školkou, školou, prací, supermarketem a kuchyní. Masáž, sauna, divadlo, manikúra, sklenka vína s kamarádkou, lekce zumby, cokoli vás napadne... Užijte si to, vždyť přece šťastná a spokojená máma rovná se spokojená rodina! Dělejte cokoli, co vás uvolní a dobije vám baterky, abyste se domů vracela s radostí.

Pokládejte správné otázky

Vyzvedáváte děti ze školky nebo školy a tak nějak automaticky jim každý den už v šatně položíte stejnou otázku: „Co bylo ve škole?“ Případně: „Jak ses dneska měl?“ Odpovědi jsou povětšinou jasné: „Nic.“ a „Dobře.“ Zkuste to jinak, rafinovaněji. Ptejte se tak, aby je smysluplná odpověď stála trochu zamyšlení a námahy. Budou zkrátka muset (a nejspíše i samy chtít, když uvidí váš zájem) reagovat a trošku se rozmluvit. Pro inspiraci – vyzkoušejte otázky typu: „S kým sis dnes nejvíc hrál?“, „Chutnal ti oběd?“, „Kdo se na tebe dneska usmál?“ nebo „Co nejzábavnějšího jsi dneska zažil?“. A co je hlavní – opravdu poslouchejte jejich odpovědi!

Jak vychovat sebevědomé dítě? 9 zaručených tipů, jak se vám to povede!

Povzbuzujte a buďte pozitivní

Říkat „ne, nechci, neumím" nebo "nemůžu" je v životě obvykle jednodušší než říkat „ano, to dokážu, je to v pořádku". Dávejte co nejčastěji svým dětem pozitivní zpětnou vazbu. Ocení to a chcete přece vychovat dospěláky, pro které budou optimismus a kladný přístup k životu a celému světu samozřejmostí, a nikoli věčně nespokojené negativisty. Povzbuzující slova mohou mít podle psychologů na děti skutečně výrazný účinek, a to i roky poté, co jste je vyslovila. Proto v komunikaci s nimi používejte pokud možno slova a věty, které jim umožní, aby se cítily dobře a spokojeně samy se sebou i vůči svému okolí mimo domov. V těžkých životních obdobích se tato schopnost více než hodí.

Nechte děti být dětmi

Dětství, ten bláznivý a hravý čas plný bezstarostnosti a zábavy, jak všichni víme, netrvá věčně a pak už nám zbydou jen vzpomínky. Dopřejte svým dětem, aby bylo šťastné, veselé a zábavné, a tvořte ho společně s nimi. Užívejte si každý den, zpomalte a vychutnávejte si kreativní hru, každou chvilku na hřišti nebo zdánlivě obyčejnou odpolední procházku. Odpovídejte trpělivě na zvědavé i neúprosné otázky, proběhněte kaluží, prolezte celý byt po čtyřech a schovejte se do skříně, nezlobte se kvůli promočeným kalhotám a zabláceným novým botám. Aspoň občas.

Sedm věcí, které se děti ve škole bohužel neučí. Rodiče, je to na vás!

Oslavujte maličkosti

I malé věci a zdánlivě všední události si zaslouží aspoň malou oslavičku. Vždyť každý den se přece najde něco, co stojí za pozornost, potěší a udělá radost. Nemusíte čekat na narozeniny, abyste mohla pro své neposedy přichystat malou párty. Oslavujte klidně každý nepatrný úspěch, malá vítězství a úspěchy. Bez ohledu na to, že pro vaše okolí třeba nejde o nic závratného. Děti budou nadšené a vděčné, ocení, že jste si udělala čas a vyzdobila byt barevnými balonky, upekla bláznivě barevné muffiny nebo je vzala do cukrárny na zmrzlinový pohár. Budou si pamatovat, že jste to všechno dělala jen a jen kvůli nim.

Zaveďte novou tradici

Může to být hodně zábavné! Každá rodina by měla mít své tradice, které všichni s radostí dodržují. Stmelují, posilují vzájemné pouto a poskytují prostor pro společné plány a aktivity. Oslavujte pravidelně den, kdy vaše zlatíčko udělalo svůj první krůček, vyrábějte společně vánoční nebo velikonoční perníčky nebo výzdobu, v den svátku každého člena rodiny se vydejte na výlet (a hlasujte, kam to bude tentokrát), každou sobotu si večer pusťte oblíbený film, jednou týdně uvařte všichni spolu večeři a slavnostně prostřete stůl, v létě se vypravte pokaždé do jiné zoologické zahrady a tak dále a tak dále.
 

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Chování a vztahy, Dětství, Rodina a vy, Rodiče, dovolená u moře, Maminka, Máma, Vina, Jednoduchý způsob, Facebook, Lego, Předsíň, Láska, Realita, Nejlepší máma, Fotbalový, Internet