Maminka.czMaminka roku 2020

10 mimořádných příběhů! Postižená trojčata, domácí násilí, zákeřný meningokok a další

wall 20.  6.  2020
Pětinásobná máma, která, ač sama přišla o práci, pomáhá matkám v nouzi. Další pětinásobná máma, která dokázala odejít z kolotoče domácího násilí a snaží se zrestaurovat starý lihovar. Máma, která kvůli meningokokovi přišla o obě nohy. Máma postižených trojčat, máma, která k péči o vlastní děti přidala pěstounství. To jsou jen některé z příběhů, které za sebou mají semifinalistky soutěže Maminka roku 2020.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Představujeme vám desítku žen, které se dostaly do semifinále soutěže Maminka roku 2020 v kategorii hrdinek. Jejich příběhy nás ze všech přihlášených zaujaly, dojaly, zasáhly nejvíce. 

Tady máte stručné představení všech deseti soutěžících v kategorii Maminek hrdinek včetně odkazu na jejich soutěžní profil, stačí kliknout na jejich jméno. 

Pavla Večeřová "V minulém roce od nás nečekaně odešel „náš táta/manžel“ a ze dne na den jsme zůstali se synem na vše sami. Bylo neskutečně těžké se s touto situací srovnat a smířit se s tím, že už nikdy nebudeme spolu a dál tvořit rodinu."

Veronika Burešová "Čekali jsme holčičku. Ale bohužel osud to chtěl jinak a my stáli před rozhodnutím ukončení těhotenství. Vývojové vady miminka nebyly slučitelné se životem. Miminko muselo být porozeno "normálně". Není to až tak velké hrdinství, ale o těchto případech se moc nemluví. A je to špatně!"

Julie Franková "V knize Zákaz lásky aneb V slzách je vepsaný celý můj život, prošla jsem si peklem i domácím násilím, uvěřila jsem na lásku a místo štěstí jsem se chytla do pasti. Posbírala jsem sílu a zvládla se osvobodit. Před 5 lety jsem koupila 200 let starý lihovar na konci světa, daleko od rodiny bývalého manžela."

Tahle máma má sedm dětí a učí je sama doma! Jaký na to má trik?

Veronika Ježková "Mám dvě holčičky, roční Elišku a jedenáctiletou Natálku, která má dětskou mozkovou obrnu a středně těžkou mentální retardaci. Natálčina maminka umřela, když jí byl rok, a její tatínek (můj muž) se o ni do doby, než jsme se potkali, staral sám. Od jejích tří let jí dělám maminku já."

Martina Kučerová "Život mi už připravil hodně špatného. Asi nejhorší bylo rozhodnout se v těhotenství, když jsem čekala dvojčata, jestli si jedno nechat vzít, nebo ne. Věděla jsem, že na děti budu sama."

Eva Baboráková "V roce 2005 jsem z důvodu meningokokové sepse přišla o obě nohy, ale svět se nezhroutil. Získala jsem partnera na celý svůj život, kterého beru jako svého anděla strážného. Díky němu jsem se chopila života a můžu říct, že funguji stejně jako jiné maminky a ženy."

Svaťka Dudešková "Jsem maminka pěti dětí, ale snažím se pomáhat i ostatním maminkám v našem okrese. Založila jsem skupinu Maminky v nouzi Znojemsko, kde se snažím pomáhat všem maminkám, které jsou v tíživé životní situaci a jinde se jim pomoci nedostalo."

Miluše Smékalová "Mít vlastní děti neznamená, že náruč nemůžete otevřít i pro jiné děti, které to štěstí mít rodinu neměly. Celkově si myslím, že lidé hrozně málo vědí o pěstounské péči či osvojení. Já sama mám syna a další miminko čekám a přitom jsem od svých 23 let pěstounkou."

Veronika Petříková "Přihlásila mě má sestra, dvojče, se kterou jsme před dvěma roky stejně otěhotněly a obě se těšily na své holčičky. Já už měla doma dva starší syny. Bohužel dcera Terezka má důvodem zpackaného porodu dětskou mozkovou obrnu. Život se nám otočil ze dne na den naruby."

Hana Hráčková "V roce 2017 se nám narodila trojčátka. Tři nádherné holčičky Viktorka, Amálka a Žofinka přišly na svět v pátém měsíci a jejich váha byla kolem 500 g. Od jejich narození začala velmi náročná cesta, mnoho operací, každá holčička v jiné nemocnici, spousta zdravotních problémů."

Vy pro ně – i pro soutěžící ve dvou dalších kategoriích – můžete on-line hlasovat až do 12. července ze svého Facebooku, přehled všech soutěžících najdete TADY

Maminka roku 2020: Podívejte se na průběžné pořadí. Které soutěžící vedou?

Semifinále soutěže Maminka roku je v plném proudu. Vybrali jsme celkem třicet semifinalistek, po deseti z každé kategorie (Maminka blogerka, Maminka hrdinka a Maminka podnikatelka). Teď už záleží jen na vás, kterých devět vyšlete svými hlasy do samotného finále.

Z každé kategorie postoupí do slavnostního finále tři soutěžící maminky, které od vás získají nejvyšší počet hlasů. Tak neváhejte a podpořte své favoritky.

O vítězkách všech tří kategorií a o absolutní vítězce rozhodne odborná porota na galavečeru v říjnu 2020.

Podcast: Jak si vybrat porodnici? Vznikl skvělý průvodce s hodnocením rodičů
Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?
Témata: Maminka roku 2020, Trojčata, posti, domácí násilí, Maminka hrdinka, Terezka, Maminka podnikatelka, Domácí, Pavla Večeřová, Julie Franková, Sepse, Dom, Lihovar, Veronika Burešová, Frank, Post, Veronika Ježková, Anděla