Maminka.czSpánek

10 nejčastějších narušitelů spánku malých dětí. Pryč s nimi!

Veronika Vlachová kog 31.  3.  2019
Naučit dítě, aby samo vlezlo do postele a samo usnulo, prý nic není. Podle odborníků se děti nerodí se spánkovými asociacemi. Usínání je naučené chování. A jak si dítě naučíme, takové to máme. Tohle jsou nejčastější zlozvyky a narušitelé spánku. Vyhněte se jim!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Nahodilý režim

My všichni jsme otroky zvyků. A studie ukazují, že pravidelné časy, kdy se chodí do postele, a stabilní usínací rytmus jsou pro dětské usínání důležité. Děti totiž mají rády, když vědí, co a jak bude probíhat: pevný průběh večeře, čištění zubů, předčítání, mazlení a pak večerní čas, který patří jen jim. Jakmile totiž začnete něco v této souvislosti dělat jinak nebo povolovat něco navíc, v dítěti to vyvolá zmatek a brání mu to v odebrání se do pelechu. 

Do postele a spát! Naučte děti usínat samotné a bez pláče. Jak na to?

2. Náročný večer

Hodinu předtím, než by se dítě mělo odporoučet do postele, by měly probíhat klidné aktivity. Obecně platí, že po 15. hodině by se už spát nemělo. Také monitory, tablety a televize jsou zabijáky spánku. A stejně tak i nové místo nebo situace spaní v předvečer může dítě rozrušit natolik, že bude mít problém s usnutím. 

Do postele a spát! Naučte děti usínat samotné a bez pláče. Jak na to?

3. Hlad

Kojenci se mohou bránit spánku kvůli mírnému hladu. Klidně ho ve dne krmte deset- až dvanáctkrát za den. A u dětí, které mají již tuhou či standardní stravu, dbejte na to, aby měly přes den dostatečný přísun správných živin. 

4. Nemoc

I lehká rýma může udělat ze spánku veliké drama. Nebo pocit „nejsem ve své kůži“ může vyžadovat jiný přístup při ukládání. 

5. Světlo a nepohoda

Jasné světlo, hlasité zvuky nebo nepohodlí jako přílišné teplo, škrábající pyžamko či vysoký polštář mohou způsobovat nekomfortní usínání. 

Strach ze tmy má většina dětí. Pomůže noční světýlko. Pozor ale na modré!

6. Je přetažené

Pokud během dne nebo těsně před spaním vaše dítě příliš dlouho sledovalo televizi nebo pohádky na tabletu, dovádělo v době před spaním anebo jedlo či pilo něco sladkého, pro jeho organismus to je signál, že ještě potřebuje čas na energetický výdej, i když mentálně je už za kapacitní hranicí. 

7. Závislost

Neusne bez maminčina objetí, pomoci při ukládání do postele nebo houpání? Jakmile je něco jinak, než jak je zvyklé, spánek prostě nepřijde. 

8. Ještě není čas

V době, kdy dětský mozek ještě potřebuje něco dokončit, zatímco vy se ho snažíte přesvědčit, že už je čas jít spát, se vám to rozhodně nepodaří. Vždy je důležité dítě ukládat do postele jen tehdy, když skutečně vykazuje známky únavy nebo jakmile na něm rozpoznáte, že už skutečně mele z posledního. 

Spánek miminek může být problematický! Tyhle tipy pomůžou

9. Málo pohybu

Veliký rozdíl v usínání bude, když dítě prožilo den aktivním pohybem, nebo naopak lelkovalo doma. Dopřejte své ratolesti dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, případně mějte v záloze aktivní program na doma, je-li venku špatné počasí. 

10. Bez lásky a pozornosti

Malé děti vyžadují pozornost, a pokud jí mají přes den málo, budou tento požadavek dohánět právě večer a začnou vymýšlet neplechy jen proto, abyste jim svou pozornost věnovali. Takže – kolik času jste se své ratolesti dnes plně věnovali? 

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku! 

Témata: Batole, Spánek, Naše tipy, Psychomotorický vývoj, Předčítání, Spaní, Objetí, NEJ, Malé dítě, Děti, Zlozvyk, Postel, SPA, Narušitel, Pohyb, Odpor, Požadavek, Usínání, Usnutí