Maminka.czMateřství

10 nejčastějších novoročních předsevzetí. Jak reálné je pro nás maminky je dodržet?

Lenka Brožová 1.  1.  2023
Do roku 2023 vstupuje s předsevzetími polovina Čechů. Jaká konkrétně to jsou? A jak velkou šanci mají maminky malých dětí je dodržet a proč? Buďme přece realistky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejnovější průzkum sociální investiční sítě eToro ukázal, že do nového roku vstoupilo s předsevzetím 52 % Čechů. Na jaké cíle se nejčastěji zaměřují?

49 % na zdraví a pohodu

41 % na finanční cíle

30 % na fitness

30 % na osobní rozvoj

23 % na sociální/rodinné cíle

20 % na vztahy

19 % na hobby/zájmové cíle

17 % na profesní cíle

Průzkum probíhal mezi 2000 Čechy. Zajímalo by mě, jak jsou ve vzorcích podobných průzkumů zastoupeny mezi respondenty maminky malých dětí. To by totiž žebříček vypadal jinak. Schválně se pojďte očima matky podívat na deset nejčastěji uváděných předsevzetí. A ne, nechci se vymlouvat nebo si stěžovat. Vím, že můj hlavní problém je silně vyvinutá slabá vůle. Jde mi jen o to, ukázat, proč je to s novoročními předsevzetími v průměrném mateřském dni (měsíci, roce...) dost složité.

VIDEO: Chcete přestat kouřit? Naše tipy vám pomůžou zatočit s otravným zlozvykem

1. Začít hubnout

Což o to, začít není problém. Začnu se klidně učit mandarínsky, když na to přijde. Ale vydržet? Obzvlášť když se většinu dne motám kolem špajzu a ledničky. Minimálně polovina mých úkonů nějak s jídlem souvisí – nakupuju, vařím, krmím, otírám dětem obě strany trávicí trubice a vztekám se u pračky nad mastnými fleky.

2. Zdravě jíst

Je snad něco nezdravého na zbytku pasírované mrkve s kuřecím, kterou se mi nepodařilo nasoukat do potomka? Když se to trochu osolí… Jsem korunovaná koza zahradníkem, protože mám za sebou náročný rekvalifikační kurz výživového poradce. Víte, jak se na takovém kurzu poznají matky navzájem? Ostatní mají k svačině úhledně nakrájenou zeleninu, celozrnný sendvič nebo krabičku s ovocným salátem. Prostě cokoli, co vyžadovalo po ránu čas na přípravu. Přítomné matky vytáhnou tutéž ovocnou kapsičku, která byla minulý týden ve slevě.

3. Méně se stresovat

Jistěže. Musím to jen oznámit manželovi a dětem. Jo a taky tchyni. Určitě mi budou všichni nápomocni a v rámci svých vlastních novoročních předsevzetí mě přestanou štvát.

4. Přestat kouřit

Kdo mě včera za tím stromem viděl? Přiznejte se! Byla jen jedna. No tak dvě, no. Tři max, přísahám!

8 rodičovských předsevzetí, která se prostě nedají dodržet

5. Více sportovat

Počítá se do toho rychlost 200 metrů v hodině, kde důležité prozkoumání zasluhuje kdejaký brouk a žížala? Nebo komplet zpocení, když se snažím narvat vzdorující mrně do autosedačky s pultíkem?

6. Více spánku

Cože to je? Jo aha, už si vzpomínám. Velmi příjemné… Zásadní prý je přijít na to, co nám ruší spánek, a odstranit to. Ale to je přece nabádání ke zločinu!

7. Vydělat víc peněz

Souhlasím. Neprodleně o tom informuji sociálku a úřad práce. Požadavek: zvednout hodinovou sazbu za 24/7 směny. Jo a příplatky za noční. Budu milionářka!

8. Lepší rovnováha mezi prací a volným časem

Teď ještě zjistit, kde ta hranice leží. A mimochodem – to není práce, to je prý „dovolená“.

9. Věnovat se víc své rodině

Tohle už ale opravdu přestává být vtipné! Vždyť den má jen 86 400 sekund, nechte mě jich pár obětovat na umytí vlasů – prosím, prosím, prosím.

10. Více odpočinku

Otec se vrací z práce. Děti sedí v pyžamech před domem a hrají si v blátě s prázdnými krabicemi od pizzy a číny. Vrátka i dveře od auta dokořán. Uvnitř leží pes čerstvě vyválený v bůhvíčem, druhý pes vzal roha. V předsíni otec zakopne o hromadu písku. Všude spoušť. Místnosti zaházené hračkami a oblečením. Kuchyňská linka pohřbená pod nádobím, jídelní stůl a přilehlé oblasti pokryty zbytky jídla. Lednice otevřená, psí žrádlo na podlaze. Tu a tam rozbitá sklenička, převrácená lampa. Zdi pomalované pastelkami, zrcadlo zubní pastou. Pod dveřmi koupelny prosakuje do hromady špinavého prádla voda plus prací gel. Mezi tím vším kilometry toaletního papíru. Televize a rádio hrají na plný pecky. Muže zachvátí strach. Přeskáče přes to minové pole do ložnice. Tam v posteli leží jeho žena a čte si. „Co se tu proboha stalo?!“ vyhrkne muž. A manželka s úsměvem: „Víš, jak se mě pokaždé ptáš: ´Co jsi prosím tě celý den dělala?´ No, tak dnes jsem to nedělala.“

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Miminko, Mateřství, Rodina a vztahy, Rodina a vy, jídlo, Matka, Nezapomínejte na sebe, Tipy redakce, Předsevzetí, Maminka, Malé dítě, Novoroční předsevzetí, Předsíň, Úřad práce, Osobní rozvoj, Fitness, Rádio, Čína, Průzkum, Zdraví na Heureka.cz