Maminka.czZdraví

10 nejčastějších příčin bolesti hlavy u dětí: Od zánětu dutin po cukrovku

Martina Machová 22.  12.  2018
Při kterých onemocněních může dítě bolet hlava? Budete se divit, ale zdaleka nejde jen o virózu či nedostatečný pitný režim!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bolesti hlavy u dětí mohou být podobně jako bolesti bříška symptomem celé řady onemocnění – od banálních po velmi závažná. Málokdy je však bolest naprosto jediným příznakem nemoci, proto je vždy užitečné soustředit se na celkový stav dítěte, a to nejen fyzický, ale i duševní. Za povšimnutí v těchto souvislostech stojí i výraznější změny denního rytmu – kupříkladu to, že „mrňous“ nebyl celý den venku, vyslechl prudkou rodičovskou hádku nebo že na celodenním výletě se školkou vypil pouze dva doušky pití, které dostal z domova s sebou.

Zapomeňte na prášky. Bolest hlavy utišíte i přírodními recepty

10 nejčastějších příčin bolesti hlavy u dětí

  • Vydýchaný vzduch v místnosti, ale třeba i hluk bývají velmi častou příčinou bolavé dětské hlavičky.
  • Dalším naprosto neinfekčním viníkem bolestí je již zmíněný nedostatečný pitný režim.
  • Bolest hlavy bývá velmi frekventovaným symptomem u mnoha virových onemocnění, zvláště pak u chřipky.
  • Bohužel i malé děti dnes trpí migrénami! Rodiče pak může vylekat nejen urputná bolest hlavy, ale i přidružené závratě, zvracení a někdy i poruchy zraku!
  • Nepříjemné a dlouhodobé bolesti hlavy zužují též pacienty s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin. Spíše tupá bolest se v tomto případě soustředí zejména do čela a spánků. Bolest sílí při předklonu.
  • Mnohdy stojí v pozadí opakující se bolesti hlavy stres a strach – dítě má jednoduše „hlavu plnou starostí“ a ta pak bolí a bolí.
  • Méně známou příčinou bolestí hlavy může být i špatné držení těla, zejména pak v oblasti krční páteře.
  • Svou malou porci bolesti si občas „ukrojí“ i oční vada, kdy je dítě nuceno více si namáhat zrak.
  • Kupodivu i diabetes (cukrovka) na sebe může upozorňovat občasnými bolesti hlavy, zvláště po probuzení nebo při dlouhých pauzách mezi jednotlivými jídly. (Cukrovku samozřejmě provází celá řada dalších symptomů, jako jsou: malátnost, nevolnost, časté zvracení i močení, poruchy zraku i rovnováhy, nadměrné pocení apod.)
  • Ve výjimečných případech může stát za dlouhodobými bolestmi hlavy mozkový nádor. V tomto případě bolesti narůstají v čase, časté jsou též nevolnost a poruchy hybnosti. Výjimkou nebývají ani poruchy zraku a sluchu, nápadné změny chování a epileptické záchvaty atd. Naštěstí se dle statistik až 80 % dětí z onkologické diagnózy již zcela uzdraví!

Jak se zbavit bolesti hlavy? Jde to i přírodní cestou

Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Naše tipy, Cukr, Bolest, Bolest hlavy, Výrazná změna, Přírodní cesta, Malé dítě, Špatné držení, Virové onemocnění, Zánět, Tupá bolest, Celkový stav, Nepříjemná bolest, Malá porce, Dutina, Zánět dutin, Vydýchaný vzduch, Nejčastější příčina, Epileptický záchvat, Oční vada, Chronický zánět, Zdraví na Heureka.cz