Maminka.czZdraví

10 Nejčastějších zdravotních problémů miminek

Iva Endrychová 28.  1.  2016
Příchodu miminka do rodiny se jistě všichni nemůžou dočkat. Pokojíček, kočárek, oblečení i plenky ‑ vše nakoupeno a připraveno. Jenže s radostmi z malého drobečka přicházejí také starosti nejčastěji vyjádřené dětským usedavým pláčem. Kéž by tak miminka uměla říci, co je trápí!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Horečka

Pokud tělesná teplota u dítěte mladšího půl roku stoupne nad 37,5° C měli bychom být v pozoru. Horečka totiž signalizuje boj těla s infekcí, které rozhodně není radno brát na lehkou váhu. Obzvláště, když se přidají bolesti, křeče, letargie, vyrážka či zvracení, rozhodně neotálejte a vyhledejte lékaře.

2. Bolavé bříško

Bolest bříška, křeče či prdíky zná téměř každá maminka. Jedná se o typický příznak dětských kolik. Na trhu je několik kapek s účinnou látkou simeticon, např. Espumisan, Incafol, Sab Simplex, které pomáhají odvádět větry z těla ven. Některé koliky jsou způsobeny intolerancí laktózy. Na tento problém jsou tu např. kapky ColiPrev, které dodají chybějící enzym a vyřeší tak samotnou příčinu vzniku koliky. Doporučováno je také užívání probiotik pro kojence, např. Bio Gaia či BioLac Baby drops.

Mimochodem pokud aktuálně problémy s kolikou řešíte doma, využijte tento týden naší online poradnu, ve které vám pediatrička Darina Čiková poradí, jak svým miminkům ulevit.

3. Kašel

U kašle je důležité sledovat celkový zdravotní stav. Štěkavý kašel může totiž znamenat zánět hrtanu, spolu s nachlazením může předznamenávat nachlazení či chřipku, v případě pocitu nedostatku vzduchu a lapání po dechu může znamenat i černý kašel. Děti do 4 let by však léky proti kašli užívat neměli. Pro zmírnění používejte zvlhčovače vzduchu a dbejte na dostatek tekutin.

4. Vyrážka

Pokud se objeví nepříjemná vyrážka, určitě stojí za zvážení začít používat nedráždivá a hypoalegenní mýdla, začít prát v citlivějším pracím prostředku a dbát na dostatečnou hydrataci pokožky miminka. Pokud vyrážka nezmizí, případně se přidají horečka a puchýře, je nejvyšší čas zajít k lékaři.

5. Bolesti zoubků

Obávané bolesti při prořezávání zoubků kolem půl roku děťátka jsou strašákem většiny rodičů. Poměrně často jsou doprovázeny i zvýšenou teplotou a průjmy. Bolesti se dají zmírnit zakoupením gumového kousacího kroužku případně jemnou masáží dásní prstem a bylinkovými čaji.

6. Zácpa

Frekvence vyprazdňování u miminek je velmi různá, proto o zácpě mluvíme v případě, že je stolice tvrdá s bolestivým průchodem. Doporučováno je přidání více tekutin a vlákniny, případně masáž bříška, která napomůže mechanickému rozpohybování střev.

7. Ucpaný nos

Ucpaný nos je častým projevem při rýmě. Jak si tedy poradit v tomto případě? Ideální je použít zvlhčovač vzduchu a odsávačku hlenů, která uleví.

8. Reflux

Jedná se o samovolný a opakovaný návrat obsahu žaludku, tzv. ublinkávání. Pokud se jedná o výjimečnou situaci a děťátko jinak prospívá, není důvod k obavám. Problém nastává v případě, když dítě zvrací proudem, je neklidné a podrážděné. To už může signalizovat nemoc, kterou není radno přehlížet.

9. Obtíže s dýcháním

Na prvním místě je nutno říci, že dítě dýchá rychleji než vy, což je zcela v pořádku. Nicméně pokud se rychlost dýchání ještě zvýší, dýchání je trhavé a dochází až k lapání po dechu, je nutné zpozornět. Může se totiž jednat o záškrt, zápal plic či bronchitidu.

10. Průjem

Průjem je jedním z nejčastějších dětských onemocnění. Většinou se jedná o následek alergie na některou z potravin, které snědla maminka před kojením. V takovém případě je nutné držet dítě v klidu a hlavně dbát na pravidelný a dostatečný přísun tekutin, aby se předešlo dehydrataci. Pokud se potíže do 24 hodin nezlepší a přidá se horečka či zvracení, zajděte ke svému pediatrovi.

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Miminko, Novorozenec, Kojenec, Koliky, Mimi, Dostatečný přísun, Zdravotní problém, ESPU, Bolavé bříško, Tělesná teplota, Hrtan, Častý projev, Problém, Darina Čiková, NEJ, Espumisan, Štěkavý kašel, Bylinkový čaj, Typický příznak, Černý kašel, Zdraví na Heureka.cz