Maminka.czVánoce

10 nejznámějších vánočních tradic. Oprašte letos zvyky našich předků

Simona Formánková 5.  12.  2021
Vánoční čas je po staletí považován za jedno z nejkrásnější období v roce. Už naši předkové dodržovali různé zvyky a tradice, které Vánocům dodávaly tu pravou atmosféru. Ačkoli se na mnoho z nich zapomnělo, převážná většina se dochovala dodnes. Máme pro vás 10 nejkrásnějších vánočních zvyků, na které byste letos rozhodně měli oprášit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zdobení jehličnatého stromečku, pečení cukroví, slavnostní večeře - jsou tradiční činnosti, na které během Štědrého dne nezapomenete, přesto jejich důvod a přesný význam nejspíš neznáte. I toto však patří k zvykům, které dodržovali naši předci. Pojďte se podívat na další, které můžete letos vyzkoušet. 

VIDEO: Barborky: co znamená tento starý lidový zvyk?

Hvězdička v jablíčku přinese zdraví

Po štědrovečerní večeři si každý může rozkrojit jablko, napříč, tedy kolmo na stopku. Kdo ve svém jablku nalezne pěticípou "hvězdičku" ze zdravých jadérek, může být spokojen. V příštím roce ho čeká zdraví a štěstí. Pokud je jádřinec červavý, lze se nadít nemoci. A když místo pěticípé hvězdičky jsou jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozí nejhorší. Osudu lze napomoci výběrem zdravého, velkého jablka. 

Jablečná jadérka prozradí počasí v příštím roce

Chcete vědět, jaké bude příští rok počasí? Do misky s vodou nasypte dvanáct jablečných jadérek. Kolik jich vyplave na hladinu, tolik vás v příštím roce čeká suchých měsíců. Tento zvyk byl dříve velmi populární u zemědělců, chatařů i chalupářů.

Klepněte pro větší obrázek

Pantofel přinese ženicha

Házení pantoflem či botou bylo osvědčeným prostředkem, jak zjistit, zda nebude nadcházející rok pro nezadanou dámu rokem, který jí přinese partnera. Žena by se v takovém případě měla postavit zády ke dveřím, do pravé ruky vzít botku a hodit ji za sebe. Pokud bota míří špičkou ke dveřím, bude svatba! V opačném případě se vdavek nedočká.

Klepněte pro větší obrázek

Černý ořech černou budoucnost značí!

Podobně jako z jablíček můžeme věštit také z vlašských ořechů. Každý člen rodiny si vezme jeden ořech a rozlouskne ho. Černý vnitřek předznamenává neštěstí a smutek, zdravý oříšek naopak štěstí a radost.

Klepněte pro větší obrázek

Lodičky z ořechů nás dovezou k rodinné pohodě

Do celých skořápek od vlašských ořechů přilepte tekutým voskem malé svíčky. Počet lodiček odpovídá počtu členů rodiny. Svíčky zapalte a lodičky dejte do umyvadla plného vody. Pokud se lodičky drží u sebe, bude rodina pohromadě. Jestliže se nějaká vzdálí, vydá se její majitel do světa.

Klepněte pro větší obrázek

S medem na tvářích na vás budou druzí „medoví“

Tento obyčej bude bavit zejména nejmenší! Na Štědrý den bychom si měli namazat tváře medem, jen tímto způsobem zaručíme to, že nás budou mít druzí rádi!

Klepněte pro větší obrázek

Roztavte olovo, popusťte fantazii

Sady k lití olova lze již běžně zakoupit, a to včetně návodu a často i nápovědy, co by který tvar měl předurčovat. Pokud nemáte „odborné instrukce“, je jen na vás a vaší fantazii, co vám ve vodě ztuhlé tvary prozradí o vaší budoucnosti. Nemáte-li olovo, lijte do vody vosk!

Klepněte pro větší obrázek

Vánočka a hrášek štěstí

Někdo peče vánočku tradičně 22. prosince, jiný výhradně na Štědrý den. Ať tak či onak, nezapomeňte do vánočky ukrýt zrnko suchého hrachu, kdo jej najde, bude mít celý rok štěstí!

Vánočka tvarem připomíná Ježíška v povijanu, byla proto symbolem nového života a plodnosti, a tak nesměla chybět v žádném štědrovečerním menu. Navíc se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. Proplétání copů vánočky má totiž symbolický význam – spodní nejsilnější prameny představují zemi, slunce, vodu a vzduch. V prostředním jsou spleteny rozum, vůle a cit. Vrchní dva zapletené prameny symbolizují vědění a lásku.

Klepněte pro větší obrázek

Šupinky z kapra se vyplatí!

V žádném případě nezapomeňte schovávat do peněženky šupinu z vánočního kapříka, ta vám zajistí dostatek financí pro příští rok! Při štědrovečerní večeři se dávají šupiny pod talíř, aby tak přinášely po celý rok dostatek peněz. Dříve to bývalo ještě spojeno s hojností úrody a sklizně.

Klepněte pro větší obrázek

Darujte jmelí, darujte štěstí

Darovali jste svým blízkým jmelí? Ne? Ještě to můžete napravit. Darované jmelí ochraňuje před nemocemi a přináší do domu spokojenost a štěstí. Rovněž se také traduje, že žena, která má u sebe kousek jmelí, snadněji otěhotní. Jmelí se v Čechách obvykle zavěšuje mezi dveře nebo nad jídelní stůl. Spolu s ním se v domě usídlí také štěstí a odvaha.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Rodina, Tradice, Odvaha, Vánoce, Váš domov, léto, zvyky, Advent, Vánoce 2021, Rodinná pohoda, Lití olova, Ženich, Čechy, Nadcházející rok, Opačný případ, Finance, Kapr, Van, DAMU, Domácí pekárna, Poslední rok, Pantofle, Tlouštík, Český, Hrášek