[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Tuhle osvědčenou variaci znáte už od prvních příkrmů, ale jakmile už dítko rozšiřuje svůj potravinový arzenál, často na kombinaci sladké kořenové zeleniny a šťavnatého jablka zapomínáme.
Nakrájejte mrkev i jablko na kousky a nabídněte jako svačinku anebo ji ozvláštněte rozinkami předem namočenými v citronové šťávě. Můžete i rozmixovat, případně osladit agávovým sirupem nebo před mixováním přidat pár sušených datlí.
Tahle směs výborně funguje i jako zálivka na rozdrcené sušenky nebo bílý jogurt. Mrkev a jablko na plátky se dají použít i jako základ pro omáčku k masu či jako podušená příloha.
Kdo už objevil kouzlo avokáda, ten ví, že tenhle sympatický zelený plod s peckou uvnitř obsahuje nejen spoustu zdravých tuků a minerálů, ale také se výborně hodí jak do sladké, tak i slané kuchyně.
Ve spojení s banánem vytváří neodolatelný pamlsek třeba v podobě smoothie nebo rozmixovaného přelivu na obilnou kaši. Svým dětem udělám pokaždé radost, když rozmixuju 2 zralá avokáda s banánem, přidám čtvrt hrnku nefalšovaného kakaa a ve stejné míře kosové nebo mandlové mléko a dochutím dvěma lžičkami medu a špetkou vanilky.
Lahodná pomazánka na chleba je na světě! Dokonce ji zbaští i zarputilí odpůrci avokáda.
Předpokládám, že vás ještě nenapadlo smíchat sladký hrášek s nějakým ovocem, že? Ale paradoxně je to jedna z nejnápaditějších a nejchutnějších kombinací, která se hodí k rýži, obilnině nebo do jogurtu.
Za nejlepší považuju přidat sladkou hrušku, která dokonale vyladí chuť. Pro ještě větší vychytávku můžete sáhnout namísto hrušky i po dýni a posypat ji skořicí. Hodí se nejen jako dětské smoothie, ale také do ovesných kaší.
Které dítko by ohrnulo nos nad těstovinami a rajčatovou omáčkou? Dokonce i takové dětské případy, které vyžadují jen suché těstoviny, skutečně podařené omáčce neodolají.
Co dělá marinara omáčku tak neobyčejnou? Dlouhé a pomalé vaření! Například Elyse Kopecky, šéfkuchařka, absolventka institutu Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts a také autorka kuchařky nejen pro běžce s názvem Běhejte rychle, jezte pomalu, doporučuje nejprve na oleji zhruba osm minut smažit dvě velké nadrobno nakrájené mrkve, nasekanou cibuli a tři prolisované česneky a k nim přidat lžíci čerstvého oregana a necelé kilo čerstvých rajčat (nebo dvě plechovky).
Nezakryté pak vařit hodinu a půl, aby omáčka měla výraznou chuť. Ke konci vaření přidejte sůl, pepř a bazalku.
Opečené kuřecí stehno nebo ogrilované prso s jablečnou omáčkou patří mezi oblíbená jídla mých dětí. A tahle kombinace dostane i vaše ratolesti. Jemné maso vyžaduje i jemnou chuť, kterou zajistí právě jablko, ať už nakrájené a podušené nebo rozmixované s opraženou cibulkou.
Vybírejte ale sladší odrůdy jablek, které dodají kuřecímu masu lahodnější tón.
Ne, teď nemám opravdu na mysli maxipsa Fíka, ale skutečně čerstvé nebo sušené exotické ovoce, které obsahuje spoustu přírodního cukru, vitaminu B2 či draslíku.
Dokážu si představit, že sušené fíky vaše dítě nepozře, ale v rozmixované podobě se už v pohodě dají přihodit do bílého jogurtu, který se rázem promění ve sladkou pochoutku s příjemným podtónem.
Obsahují v sobě nejen spoustu výživných látek, ale také výborně chutnají! Pro začátek můžete povařenou dýni rozmixovat na způsob bramborové kaše a do ní vmíchat spařený (nebo zcela doměkka uvařený) kadeřávek nakrájený na tenké proužky.
Ale sama určitě přijdete na způsob přípravy, který bude vyhovat právě vám a chuťovým preferencím vašich nejmenších.
Ostatně pokud jste se ještě se zeleným kadeřávkem nestihla seznámit, rozhodně to udělejte. Obsahuje totiž velké množství železa, vápníku a vitaminu K. Dokáže tak s přehledem konkurovat masu, mléku a ostatním listovým zeleninám. A protože některé druhy mohou chutnat mírně hořce, vyplatí se naučit se je zkombinovat se sladkou zeleninou.
Lahodná kaše plná rozpustné vlákniny, hodnotných bílkovin či vitaminu B se možná stala už teď stálicí na dětském jídelníčku.
Když ji ale povaříte i s pokrájeným banánem, získáte nejen vylepšenější chuť, ale také dostatečnou porci kvalitních živin, které nadopují vaši malou ratolest energií na všechny dopolední hrátky.
Batáty, které získaly červenou barvu díky vysokému obsahu karotenoidů, patří mezi dětské jídelní hity. Hlavně kvůli tomu, že mají příjemně nasládlou chuť. Dobrou zprávou je, že sladké brambory jsou společně třeba s ovesnými vločkami nejlepšími zdroji sacharidů.
A když je upečete nebo ugrilujete, získáte ještě sladší pochoutku, protože se v nich intenzivněji štěpí škroby na cukry. Možná to bude znít neobvykle, ale uvařená rozmačkaná dužnina společně s uvařeným jablkem se může stát výtečnou svačinkou doplněnou třeba o javorový sirup nebo jogurt.
Letní posezení u svačinky by se nemělo obejít bez nakrájené mozzarelly a čerstvých rajčat. Na první pohled to možná nebude lákat každého, ale jakmile přijdete na způsob podávání, třeba ve formě zábavných tvarů, děti si to oblíbí.
Určitě byste neřekla, že tahle kombinace obsahuje asi všechno potřebné pro vaše dítko: vitaminy, draslík i železo, antioxidanty a vápník. Nezapomeňte zakápnout olivovým olejem a přihodit pár lístků bazalky.