Maminka.czZdraví

10 příznaků nedostatku železa: Únava, bolesti hlavy i opakované infekce

Martina Machová 14.  5.  2017
Nedostatkem železa jsou potencionálně ohroženy těhotné ženy i kojící maminky. Následná anémie může vést dokonce k předčasnému porodu či poporodním depresím!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odhaduje se, že až 50 % žen nemá dostatečný přísun železa

Železo patří mezi minerální látky, bez nichž se zdravý lidský organismus neobejde. Železo umožňuje transport kyslíku z plic ke všem buňkám v těle, tvoří součást krevního barviva, bílkovin ve svalech i některých důležitých enzymů.

Nedostatkem železa trpí o něco častěji ženy než muži. Nejohroženější skupinou jsou těhotné, dále pak ženy s velmi silnou menstruací, kojící maminky, ale i veganky a vegetariánky s chybně sestaveným jídelníčkem.

Datle jsou bohaté na železo, pomáhají těhotným i dětem

„Nedostatečná saturace organizmu železem a následná anémie se může projevit zejména v těhotenství. Dle výsledků některých studií nemá více jak 50 % žen dostatečný přísun železa a anémií z nedostatku železa může trpět asi 15 % žen. U netěhotných k tomu přispívají ztráty krve při menstruaci, v těhotenství jsou potom nároky na potřebu železa zvýšeny,“ upozorňuje gynekolog Pavel Calda v odborném magazínu Gynekologie a Porodnictví.

ČTĚTE TAKÉ: Nedostatek železa: Únava, časté infekce i bolesti hlavy

Anémie (chudokrevnost), která vznikla v důsledku nedostatku železa, může dle odborníků vést dokonce až k předčasnému porodu či poporodním depresím. Problém se bohužel ve výjimečných případech týká i novorozenců anemických maminek:

„K důsledkům na straně plodu a novorozence patří nízká porodní hmotnost a horší duševní a psychomotorická výkonnost," upozorňuje gynekolog Pavel Calda. Jaké symptomy mohou na nedostatečný přísun železa upozornit?

Témata: Zdraví, Bolest, Bolest hlavy, Vysoký obsah, Nejčastější příznak, Infekční onemocnění, Lidský organismus, Anémie, Nedostatečné množství, Červená čočka, Enzym, Špatná kvalita, Ořechy, Dostatečný přísun, Opak, Porodní hmotnost, Fazole, Únava, Neustálá únava, Infekce, Časový odstup, Nadměrný příjem, Vaječný žloutek, Kakao, Vysoké množství, Zdraví na Heureka.cz