[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Železo patří mezi minerální látky, bez nichž se zdravý lidský organismus neobejde. Železo umožňuje transport kyslíku z plic ke všem buňkám v těle, tvoří součást krevního barviva, bílkovin ve svalech i některých důležitých enzymů.
Nedostatkem železa trpí o něco častěji ženy než muži. Nejohroženější skupinou jsou těhotné, dále pak ženy s velmi silnou menstruací, kojící maminky, ale i veganky a vegetariánky s chybně sestaveným jídelníčkem.
„Nedostatečná saturace organizmu železem a následná anémie se může projevit zejména v těhotenství. Dle výsledků některých studií nemá více jak 50 % žen dostatečný přísun železa a anémií z nedostatku železa může trpět asi 15 % žen. U netěhotných k tomu přispívají ztráty krve při menstruaci, v těhotenství jsou potom nároky na potřebu železa zvýšeny,“ upozorňuje gynekolog Pavel Calda v odborném magazínu Gynekologie a Porodnictví.
Anémie (chudokrevnost), která vznikla v důsledku nedostatku železa, může dle odborníků vést dokonce až k předčasnému porodu či poporodním depresím. Problém se bohužel ve výjimečných případech týká i novorozenců anemických maminek:
„K důsledkům na straně plodu a novorozence patří nízká porodní hmotnost a horší duševní a psychomotorická výkonnost," upozorňuje gynekolog Pavel Calda. Jaké symptomy mohou na nedostatečný přísun železa upozornit?
Nedostatečné množství železa ve stravě se projevuje mnoha nespecifickými symptomy, které však mohou poukazovat i na jiné zdravotní potíže. Nedostatek železa tedy spolehlivě potvrdí, či vyvrátí pouze laboratorní vyšetření krve. A jaké jsou ony zmíněné příznaky?
Avšak pozor, dlouhodobá konzumace potravinových doplňků s obsahem železa se bez předchozího vyšetření krve nedoporučuje! Vždy je v rámci prevence vhodnější vyhledávat zdravé a kvalitní potraviny bohaté na železo, než preventivně „zobat“ tabletky.
(Doporučené denní dávky železa najdete například ZDE.)
Železo se o něco lépe vstřebává z živočišných zdrojů než z rostlinných, což je pochopitelně vhodné zohlednit ve vegetariánsky či vegansky zaměřeném způsobu stravování. Mezi nejbohatší zdroje živočišného původu patří zvířecí játra, vaječný žloutek, dále pak maso, zejména hovězí a vepřové.
Nicméně játra hospodářských zvířat chovaných často v neutěšených podmínkách jsou zvláště pro těhotné vcelku diskutabilní potravinou.
Velmi bohaté i pestré jsou však i rostlinné zdroje železa čítající sójovou mouku, mořské řasy, pšeničné klíčky, sezamová a slunečnicová semínka, luštěniny (červená čočka, fazole), ořechy, pivní kvasnice, melasu, ovesné vločky a řadu dalších potravin.