Maminka.czDěti a mateřství

10 rad, jak si s dětmi bezpečně užít trampolínu na zahradě

Martina Machová 29.  4.  2014
10 rad, jak si s dětmi bezpečně užít trampolínu na zahradě
S prvními jarními paprsky se na mnoha zahradách objevily opět trampolíny. Dá se s nimi užít mnoho zábavy, ale lékaři z nich nejsou příliš nadšeni. Případy úrazů na trampolínách ošetřují jako na běžícím pásu. Jednou z hlavních příči je i to, že si je mnozí rodiče pletou s hlídacím koutkem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Trampolína je skvělé cvičební náčiní; posiluje celý pohybový aparát, lymfatický systém a dokonce i srdeční sval. Skákání na trampolíně zdokonaluje koordinaci pohybů i orientaci v prostoru, navíc je trampolining skvělá relaxace i úžasná zábava, kterou děti zbožňují. Ochota strávit na trampolíně celé hodiny, navíc v uzavřeném prostoru, odkud dítě neuteče, svádí mnohé rodiče k tomu, nechat potomka skákat bez dozoru libovolně dlouho. Jenže trampolína není hlídací koutek, což dokládají i slova mluvčí Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě: „Zvláště nebezpečné je, pokud si malé dítě hraje na trampolíně samo, bez dozoru rodičů nebo jen v doprovodu starších sourozenců. Najednou je na trampolíně více dětí, kterým nejednou chybí stabilita i při samotném chození."

Jaké úrazy jsou nejčastější?

V typech poranění vedou podvrknutí kloubů a zlomeniny, zejména zlomeniny předloktí a pažních a stehenních kostí. V těsném závěsu za zlomeninami jsou poranění hlavy (otřes mozku), tržné rány a spáleniny. Nicméně potencionálně ohrožená je i krční páteř. Zranění páteře pak patří vzhledem k hrozícímu ochrnutí (v případě přetnutí míchy) mezi ta nejzávažnější!

10 zásad bezpečného skákání

  • 1. Nikdy nenechávejte děti skákat bez dozoru.
  • 2. Respektujte pokyny výrobce ohledně počtu dětí na trampolíně. Ideální je, pokud dítě skáče samo.
  • 3. V případě skákání na větší trampolíně nedovolte, aby společně skákaly velmi odlišné váhové (i věkové) kategorie.
  • 4. Důsledně používejte sítě a podložky, které kryjí pružiny a rám. Tyto pomůcky pravidelně kontrolujte.
  • 5. Nikdy dětem nedovolte na trampolíně jíst, žvýkat žvýkačku nebo cucat bonbón, potravinu by mohly vdechnout a hrozila by zástava dechu!
  • 6. Trampolínu umístěte pouze na rovném povrchu.
  • 7. Učení složitějších a potencionálně nebezpečných prvků, například kotrmelců a salt přenechejte školeným instruktorům.
  • 8. K trampolíně neinstalujte žebřík ani schůdky, děti by to lákalo k samostatnému používání trampolíny bez vašeho dozoru.
  • 9. Zaveďte časový limit, kdy může každé dítě skákat, předejdete nejen úrazům z nepozornosti, kdy jsou děti rozdováděné, nebo přetažené, ale i potencionální dehydrataci a také přetěžování pohybového aparátu.
  • 10. Sjednejte dětem úrazové pojištění; trampolíny, bazény, kola, odrážedla a další sezónní sportovní náčiní i aktivity jsou sice skvělé, ale bohužel úrazy nechodí pouze po horách…
Témata: Děti, Hlídací koutek, Srdeční sval, Časový limit, Jak, Sportovní náčiní, Úrazové pojištění, Trám, Bezpečné skákání, Stehenní kost, Tramp, Lymfatický systém, Zástava dechu, Řád

Video