Maminka.czZdraví

10 rad, jak zvládnout ráno bez stresu

Iva Endrychová 13.  4.  2014
10 rad, jak zvládnout ráno bez stresu
Ráno bez stresu, je sen každé matky. Jenže rána ve většině domácností jsou přesně opačná. Nervózní matka, která se snaží včas vypravit sebe do práce a děti do školky. Zkuste to jinak. Dopřejte po probuzení bleskovou dávku krásy a energie. Máme pro vás návod, jak zvládnout start do nového dne v rekordním čase.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Probudit dítě, donutit ho k ranní hygieně. Připravit mu snídani. Nekonečná hádka před skříní, co si má obléci na sebe... Ze dveří vybíháte s vyplazeným jazykem, dítě na poslední chvíli odevzdáváte ve školce. Vy samy máte pocit, že jste na stole zapomněli něco životně důležitého.

Stop! Pokud se v tomto popisu ranního vstávání poznáváte vaši domácnost, zkuste to s našimi tipy. Ranní povinnosti zvládnete v kratším čase, a hlavně v klidu a v pohodě.

1. Nezanedbejte večerní přípravu

Potomka včas zažeňte do postele, ale ani vy neponocujte. Jděte na kutě včas, abyste před sebou měli nejméně sedm nebo osm hodin posilujícího spánku. Průměrný spánkový cyklus trvá 90 minut. Pokud to jde, naplánujte si svůj režim tak, abyste se probudili zhruba na konci posledního cyklu. Máte-li možnost dodržovat pravidelný rytmus, choďte spát zhruba ve stejnou dobu.

Ušetříte si: spoustu ranních nepříjemností

2. Podrobný bojový plán

Během hektického rána někdy ztratíte až desítky drahocenného času rozhodováním o tom, co udělat v příštích okamžicích. Raději vytvořte bojový plán už večer. Prostudujte si v diáři všechny akce, které vás i vašeho potomka čekají. Už večer se domluvte s dítětem, jaké věci si chce zítra vzít na sebe i vy vylovte z hlubin skříní všechny kousky oblečení a doplňky, které si hodláte vzít na sebe s ohledem na konkrétní plán dne. Vyvarujete se tak dublovaného ranního zběsilého zkoušení tří různých outfitů před zrcadlem.

Ušetříte: 7 minut

3. Sázka na budík

Máte pocit, že jediný, kdo vás probudí, je ďábelský nástroj, který vám otráví ráno skřehotavým vyzváněním? A vy dítě budíte slovy: "Vstávej, zaspali jsme?" Nedivte se, že je ráno protivné, tak jako vy.

Pro sebe si vymyslete budíček, který vás příjemně naladí. Vybírat můžete třeba mezi radiobudíky, vibrujícími polštáři i pohyblivými budíky. Kreativitě se meze nekladou! Sehnat se dá i budík, který vás probudí dokonalou simulací postupně sílícího světla. Pokud touto technickou lahůdkou nedisponujete, hned po probuzení roztáhněte závěsy či žaluzie nebo rozsviťte světlo. Váš biorytmus je totiž přirozeně propojen s denním světlem.

Dítě zkuste budit pěkným pohlazením a pěknými slovy, o tom, jaký bude nastávající den.

Ušetříte: rozmrzelé probouzení

4. Vstávací rituál

Když si dáte budík hned vedle postele, riskujete, že ho ráno zamáčknete a lenost zvítězí nad vaší vůlí a vy společně s dítětem zaspíte. Umístěte ho proto na druhou stranu ložnice a vedle něj postavte sklenici. Ráno vás to donutí přejít přes celý pokoj a definitivně se probudit.

Sklenice vám navíc připomene, že musíte brzy po probuzení zahájit svůj pitný režim, protože vaše tělo je po nočním spánku notně dehydratované. Vypijte proto sklenici čisté vody (případně ochucené kapkou citronové či limetkové šťávy) a rozpumpujte tak svůj metabolismus!

Ušetříte: 1 až 10 minut

5. Krátká rozcvička

Dostat sebe i dítě ven z vyhřáté postele je někdy vskutku heroický výkon. Existuje ale něco, co vstávání ulehčí celé rodině. Po probuzení, ještě než otevřete oči, protáhněte všechny své končetiny zhruba po dobu 10 sekund. Začněte s jednotlivými prsty přes paže až po spodní končetiny. Okysličené tělo se nebude tolik vzpírat skočit do každodenního kolotoče. A navíc budete rychlejší a svižnější. Podobně můžete vyzvat k protažení i svojeho potomka. Zkuste si k tomu vymyslet nějakou pěknou pohádku.

Ušetříte: 5 minut

6. Mozek potřebuje cukr

Nedávná americká studie zkoumala ranní návyky skupinky dobrovolníků. Ukázalo se, že ti, kteří se ráno nadopovali malou dávkou cukru (o velikosti necelé čajové lžičky), měli pak menší problémy s pamětí.

Dopřejte si proto s dítětem ráno cíleně deci ovocného džusu a váš mozek bude pracovat o něco výkonněji. Dítě bude ve školce bystřejší a vy si třeba nezapomenete ten mobil.

Ušetříte: 3 minuty

7. Vlasový rychlík

Pokud máte ve zvyku mýt si ráno vlasy, udělejte to co nejdříve po probuzení. Mokrou hřívu pak zaviňte do turbanu z extra savého ručníku. Ke konci ranní procedury vlasy vymaňte z ručníkového zábalu a už je jen dosušte fénem. Rychle, a hlavně téměř bez námahy tak docílíte vzdušného účesu. Dcerce vykartáčujte dlouhé vlasy pořádně večer a spleťte jí je do copů. Ráno pak nebudou plné cucků a vy je snadno upravíte do požadovaného účesu.

Ušetříte: 4 minuty

8. Multifunkční líčidla

I líčení v koupelně se dá zkrátit na minimum. Vyzbrojte se chytře multifunkčními líčidly, která zvládnou hned několik zkrášlovacích metod najednou. Klasickým příkladem je make-up a pudr dva v jednom. Dobrou službu vám prokáže i krémová růž na rty a na tváře, která bleskově rozzáří váš po ránu unavený obličej.

Ušetříte: 2 minuty

9. Snídaně v krabičce

Snídaně patří mezi momenty, které můžete mít částečně připravené už z předchozího večera. Večer si do ledničky dejte plastovou krabičku plnou snídaňových laskomin. Neměly by v ní chybět sacharidy v podobě ovesných vloček či celozrnného pečiva, ovoce a zelenina a mléčný výrobek – pokud možno neslazený bílý jogurt. Ráno to už jen stačí vyndat a naservírovat.

Ušetříte:10 minut

Přečtěte si také: Snídejte s dětmi! Všichni budete mít zdravé srdce

10. Motivace na míru

Každé ráno si s dítětem povídejte, na co se můžete dneska každý těšit. Vždycky něco najdete. Kino se školkou, odpolední narozeninová párty kamaráda. Oběd se sympatickým kolegou, dámská jízda, když bude tatínek hlídat. Nic z toho však nepomůže ve chvíli, kdy se vám nic nedaří.

Proto si předem pro sebe připravte pomocníka právě na situace, kdy přijdou stresem nabité dny. Třeba si jednou za měsíc sepište na papírky pozitivní citáty slavných filozofů či umělců, které vás nabíjejí pozitivní energií. Až budete vyrážet z domova, jeden z nich si vyberte a vezměte si ho s sebou jako svůj optimismem posilující amulet. Dítkům školou povinným můžete do svačinového boxu vložit papírek s nějakou milou větou.

Ušetříte: špatné vykročení do nového dne *

(Inspirováno článkem v časopise Dieta 2/2014)

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Citáty, Každodenní kolotoč, Dámská jízda, Mléčný výrobek, Řád, Ráno, Sazka, Spánkový cyklus, Probouzení, Celý pokoj, Jak, Ranní vstávání, Stres, Zdraví na Heureka.cz