Maminka.czNovorozenec

10 situací, které vás už (ne)zaskočí

Markéta Kotlánová 17.  4.  2011
Je to tady, máte sbaleno a nevíte, co vás v porodnici čeká. Zjistili jsme přímo u sestřiček na oddělení šestinedělí, jak bude váš několikadenní pobyt probíhat, na co se připravit… Čemu se bránit a proč děkovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Proč mi teploměr dávají už v šest ráno? Neměla bych se po porodu spíš vyspat?

Teplota musí být změřena všem maminkám každý den ráno a odpoledne. Před sedmou hodinou dochází k výměně služeb. Poté už začíná vizita, příjmy, plánované císařské řezy a podobně. Žádná ze sester nemá čas projít celé oddělení a měřit teploty (u nás je jeden digitální teploměr a jedna z nás oběhne každý pokoj a maminky změří).

V šest hodin ráno je nejzazší doba, aby sestra stihla provést měření teploty, natočit monitory budoucím maminkám, odebrat krev a podobně, než ji přijdou vystřídat sestry na denní službu.

2. Nedaří se mi kojit. Na koho se mohu obrátit?

Na dětské sestřičky, které mamince vždy pomůžou. Ale klidně můžete požádat i sestru z oddělení šestinedělí, která zavolá dětským sestřičkám, že jsou někde potřeba. V podstatě se tedy můžete obrátit na kohokoli, protože vždycky nám někdo dá vědět, že nás potřebujete.

Čtěte také: Rodinné či výchovné problémy? Ptejte se v nové poradně!

3. Dala jsem malou na noc na sesternu, a když jsem se v noci vzbudila, slyšela jsem ji plakat. Šla jsem za ní, ale sestřička mě tam nepustila. Z jakého důvodu se tak stalo?

Na tohle nemám odpověď… Normální sestra by to neudělala… Není to moc logické, protože každá rozumně uvažující sestřička je ráda, když může dát miminko mamince, má tak „o starost méně“. Myslím, že tohle se stává už jen ojediněle (nebo v to alespoň doufám). Jediný případ, kdy by dítě nemohlo být u maminky, by nastal, pokud by ho bylo nutné nepřetržitě sledovat (okysličení krve a podobně), anebo když by bylo třeba zahřát ho na dětském výhřevném lůžku. Ale jinak ne… prostě jen nedovolí-li to zdravotní stav dítěte.

4. Nechci koupat miminko každý den, ale sestřička mě k tomu nutí. Proč?

Děťátko by se mělo koupat jednou za dva až tři dny. Ale každý den je dítko potřeba otřít třeba žínkou namočenou v čisté vodě a omýt všechny záhyby a genitál, aby nedošlo k opruzení. V porodnici koupete miminko denně, abyste se to naučila a doma vás nic nezaskočilo. Při ruce máte asistentky z oddělení šestinedělí, které vám při jakékoli nejistotě rády pomohou.

5. Proč nesmí květiny do pokojů rodiček?

U nás v porodnici můžou, tak nevím, proč jinde ne… Jediné květiny, které nenecháváme na pokoji, jsou myslím lilie, protože jsou hodně voňavé a v zavřené místnosti začne maminky během několika málo minut bolet hlava. Ale předpokládám, že tam, kde je to zakázané, je to z hygienických důvodů. Zkuste se zeptat sestřičky ve vaší porodnici, myslím, že vám květiny od manžela na pokoj dovolí.

6. Proč dávají sestřičky dětem na sesterně čaj?

Dnes už se miminkám čaj prakticky nedává. Obecně se ale podává dokrm -buď pasterizované cizí mateřské mléko, nebo umělá strava a obojí pouze tehdy, pokud je to naordinováno od lékaře, anebo si to maminka výslovně žádá. Vždy ale musí předem podepsat informovaný souhlas s podáním dokrmu na dobu nezbytně nutnou. Jestliže přijdete na to, že sestřičky vašemu novorozenci dávají něco, s čím nesouhlasíte, a ani jste o tom nebyla informovaná, můžete si stěžovat.

7. Na co je odběr z patičky a bolí to malé děti?

Toto vyšetření slouží k vyhledání jedinců, kteří mají zvýšené riziko určitých vzácných onemocnění. Díky němu se nemoci potvrdí nebo vyvrátí ještě dříve, než stihnou miminku nezvratně ublížit. Zjišťují se dědičné poruchy metabolismu, hormonální vady a z dalších onemocnění je to cystická fibróza. Samotný vpich děťátko určitě cítí, ale více mu vadí, že mu sestřičky drží nožku a ono tak nemůže mít úplně volný pohyb. Samotný odběr trvá jen chvilku a za pár minut už miminko o ničem neví…

8. Proč mi v porodnici den po porodu naservírovali k obědu maso se zelím? To přece není strava vhodná pro kojící matku… V nemocnici se vaří pouze jídla podle jednotlivých diet. Ale obecně lze říct, že maso se zelím kojící matce ani dítěti neublíží, pokud si dá běžnou porci.
Samozřejmě že každá žena jí něco jiného a každému miminku „nedělá dobře“ něco jiného. Takže některá budou po zelí bolet bříška, ale plno z nich nic trápit nebude. A takhle je to s každým jídlem. Maminka musí vyzkoušet potraviny, které jí i dítěti vadí, a těm se pak vyhýbat.

9. Procházejí sestřičky speciálním výcvikem na to, aby byly milé? Jsou totiž velmi hodné…

Někdo hodně chytrý jednou řekl, že být zdravotní sestra není povolání, ale poslání, a od této věty se to celé asi odvíjí. Obzvláště dětské sestry či porodní asistentky mají velmi specifickou emotivní práci. Když vidíme zrození miminka, první kontakt dítěte s matkou a jejich následné zvykání si na sebe na oddělení šestinedělí, tak snad ani nejde nebýt hodná. I když se určitě každé z nás někdy stalo, že nám pod tíhou osobních problémů „ujely nervy“. Jsme také jenom lidé se svými problémy…

10. Co sestry na budoucích maminkách „štve“?

Když se nedrží našich rad a zbytečně si pak přidělávají problémy, bolest a podobně. Dále když nedodržují daná pravidla na oddělení. A nejhorší, z čeho se konkrétně novorozeneckým sestřičkám zvedá tlak, je to, když se něco mamince třikrát ukáže nebo vysvětlí a ona za půl hodiny řekne, že jí k této dané věci nikdo nic neřekl, neukázal a nikdo si jí nevšímá…

Taky sestřičky hodně mrzí, když jim za jejich práci nikdo nepoděkuje, když se s nimi maminky nedomlouvají, ale nařizují, jako by ty osoby v bílém byly služebné a ony královny. Snažíme se to přecházet, protože chápeme, jak se maminka pár hodin po porodu cítí, ale někdy by stačila jen obyčejná lidská slušnost přibalená do porodního zavazadla.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Praktické rady, Lilie, Cystická fibróza, Vizita, Informovaný souhlas, Vaš, Celé oddělení, Síť