Maminka.czZdraví

10 tipů jak se dostat do formy

Reklama 11.  6.  2020
Patříte také k zaneprázdněným rodičům, kteří v každodenním shonu těžko hledají čas na sebe? Ztrácíte kondici, nebo jste dokonce nabrali nějaké to kilo navíc? Tyhle rady vám pomohou získat formu zpět. A nebojte se, jsou šité na míru vytíženým mámám, ale i tátům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1.Zapomeňte na zažitá pravidla

Nedostatek času díky rodinným povinnostem vyžaduje inovativní přístup. Může vám hodně pomoci, když zahodíte utkvělé představy o tom, jak se má cvičit, nebo jaké recepty a suroviny používáte v kuchyni. Nebojte se dělat změny a zkuste se odpoutat od toho, co si myslí ostatní.

2.Je to všechno o hlavě

Ano, zní to jako ohrané klišé. Ale nic naplat, ve vaší hlavě se rodí vize lepší postavy, nebo lepšího pocitu z vašeho života. A především – vaše hlava bude stále hlídat co děláte a jak se držíte svého rozhodnutí. Když se zrovna vašemu tělu nebude chtít hýbat, nebo si odepřít sladkosti, hlava musí zasáhnout.

Klepněte pro větší obrázek

3.Buďte kreativní a cvičte kdekoliv

Chodíte s dětmi na hřiště? Zkuste cvičit třeba tam, tak jak to dělá jedna americká maminka, která se tím proslavila na YouTube. Nemusíte přece na hřišti jen klábosit s ostatními rodiči o každodenních starostech. Vezměte s sebou gumu na cvičení, nebo TRX a k tomu trochu odvahy. Ostatní se možná brzy přidají, nebo si rovnou domluvte parťačky.

4.Pozor na stravovací návyky

Známe to – v koloběhu rodinných radostí a starostí nezbývá moc času na řešení zdravého jídelníčku. Nevíte, co dřív a jídlo často jen tak „uzobáváte“ s dětmi. Ztrácíte pak přehled o kaloriích a stejně nemáte pocit sytosti. Jídelníček na hubnutí zkrátka vypadá jinak! Dopřejte si aspoň 3 plnohodnotná jídla denně a k tomu nějaké lehké svačinky. Jako záložní řešení skvěle poslouží kvalitní proteinový koktejl, který si připravíte kdekoliv.

Klepněte pro větší obrázek

5.Zapracujte na vašem jídelníčku

O správném jídelníčku bychom mohli napsat celou knihu, ale zkusíme vyjmenovat aspoň to nejdůležitější. Ověřené pravidlo tvrdí, že 80 % vaší postavy tvoří jídelníček a jen 20 % dělá cvičení a sport. Nemusí jít přitom nutně o hubnutí, tyto rady platí pro všechny, kdo se chtějí udržet fit:

  • vyhýbejte se cukrům (pozor, skrývají se všude – studujte složení potravin)
  • omezte sacharidy na minimum (pečivo, těstoviny, rýže, sladké nápoje, brambory)
  • zaměřte se na potraviny s vysokým obsahem proteinů
  • vybírejte si zdravé tuky (panenské oleje, avokáda, olivy, ryby, semínka)
  • dopřávejte si plno čerstvé (skvělá je listová zelenina – obsahuje hodně vlákniny, která dodá pocity sytosti, ale nepřidá kalorie)

6.Dejte šanci ketodietě

Je-li řeč o štíhlé a fit postavě, nemůžeme vynechat ketodietu. Posledních pár let je Ketonová dieta asi nejoblíbenější cestou ke spolehlivému hubnutí a rýsování svalů. Pro to, kdo neví –ketodieta je založená na přísném omezení sacharidů a využívá tzv. ketózy. To je stav metabolismu, kdy vaše tělo díky absenci sacharidů začne aktivně spalovat tuky jako zdroj energie. Obrovská výhoda hubnutí s ketodietou je, že se nemusíte trápit hlady, ani intenzivním cvičením. Navíc si tuto dietu můžete zjednodušit díky speciálním surovinám a polotovarům pro rychlou přípravu keto jídel.

7.Zkuste cvičení s dětmi

Udělejte z dětí vaše spojence na cestě za lepší postavou! Při uspávání kojenců zkuste místo houpání dělat dřepy. Funguje to stejně dobře! Nebo zkuste společnou jógu – na YouTube najdete spoustu tipů, jak si zacvičit s dětmi všech věkových kategorií. Nejvíc ale vaše ratolesti ocení, když je vezmete v nosítu na výlet, nebo s nimi vyrazíte na kole. Všechno bude lepší, než sedět u televize.

Klepněte pro větší obrázek

8.Používejte nosítko místo kočárku

Nosítka a šátky jsou skvělý pomocník pro aktivní rodiče. Můžete je používat už po šestinedělí a užívat si dlouhé procházky. Když počasí dovolí, není problém vyrazit i na několik hodin, přebalování i kojení zvládnete v přírodě. Na rozdíl od kočárku s nosítkem nejste omezeni na chodníky a můžete vyrazit na zajímavá místa, jít rychleji a urazit delší trasu. Hurá na výlet!

9.Nečekejte, až budete mít čas

S dětmi nemáte nikdy čas nazbyt, a proto jej využívejte co nejlépe. Nečekejte, až si uděláte půl hodiny čas pro sebe, to se nemusí vždy podařit. Využijte každou minutu – cvičit můžete i v krátkých intervalech, které se ve výsledku nasčítají. I tady vám pomůže YouTube, kde najdete stovky videí s krátkými sestavami cviků různé intenzity.

10.   Objevte suroviny a sladkosti bez sacharidů

Naučte se používat chytré suroviny pro ketodietu a zabijete dvě mouchy jednou ranou. Kromě úspory času získáte dietní proteinové jídlo, které stačí doplnit čerstvou zeleninou. Zkuste třeba proteinové omelety, nebo těstoviny. Do terénu se vám budou hodit proteinové tyčinky, které jsou mimochodem skvělé i pro zdravé mlsání. Oproti klasickým dia sladkostem obsahují kvalitní bílkoviny, což se výborně hodí ke sportu a cvičení. Sortiment pro ketodietu nabízí i další sladké lahůdky bez cukru – panna cottu, nebo palačinky.

Jak vidíte, udržovat se fit při péči o rodinu může být zábava – vše je ve vašich rukou. Přejeme vám mnoho vytrvalosti, trpělivosti a radosti z vaší lepší formy.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz