Maminka.czKojenec

10 tipů, jak zatočit s kojeneckou škytavkou

Martina Machová 14.  6.  2016
Je sice nepříjemná, ale naštěstí není nebezpečná – jak s ní zatočit? Jak škytajícímu miminku pomoci? Nemáte také nějaké tipy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Miminko, se kterým si zuřivě pohazuje škytavka, může na první pohled vypadat poněkud komicky; malinký človíček se natřásá a mohutná škytavka k němu tak nějak vůbec nepasuje. Jenže už po druhém či třetím škytnutí nás obvykle úsměv přejde a začneme malého „škytálka“ litovat – škytavka pochopitelně není nic příjemného, zvlášť když trvá dlouho.

Kapitolou sama pro sebe je škytající těhotenské bříško, které nastávající mamince rytmicky poskakuje pokaždé, když si jeho obyvatel škytne. Dá se s kojeneckou škytavkou vůbec něco dělat? Lze maličkému „škytálkovi“ nějak pomoci?

Škytavka z blízka

Velký lékařský slovník škytavku definuje jako: „Náhlé, prudké a mimovolní stahy bránice vyvolané drážděním bráničního nervu nebo podrážděním mozkových center. Stahy bránice, která je hlavním dýchacím svalem, vedou k prudkému nasátí vzduchu do plic a ten při průchodu hrtanem působí prudké uzavření hrtanové záklopky, čímž vniká typický zvuk.“

I kojenec potřebuje svůj klid. Nepřehánějte to s kroužky

U dospělých dochází k tomuto podráždění nejčastěji po konzumaci studených jídel a nápojů, obzvláště pak šumivých, nebo po pozření horkých a studených jídel či nápojů bezprostředně po sobě.

U dětí i dospělých hraje škytavce do karet i rychlé stravovací tempo (hezky česky hltání), vliv mohou mít i zažívací potíže (tzv. reflux) – miminka s gastroezofageálním refluxem jsou tedy ke škytání mnohem náchylnější! Spouštěčem škytání může být dokonce i leknutí! Miminka se též mohou rozškrtat při náhlém poklesu teploty a při velkém nervovém napětí.

 10 tipů, jak zmírnit kojeneckou škytavku

  • Dejte děťátku napít. Jeli kojené, stačí cucnout mateřského mléka. Případný nápoj by neměl být studený ani teplý!

  • Foukněte miminku do obličeje. Kojenci reagují na fouknutí do tváře zadržením dechu, což může změnit rytmus dýchání a škytavku zastavit.

  • Podobně jako fouknutí může „zafungovat“ i studená ruka v zátylku (asi víte, jak na vás zapůsobí ledová ruka pod trikem).

  • Zkuste děťátko chvíli chovat ve vzpřímené poloze.

  • Vyjděte s miminkem do chladného vzduchu (na procházku, na balkón, v létě do sklepa či chladné garáže apod.).

  • Pokud miminko začne škytat během kojení, paradoxně se doporučuje nepřestat kojit. Pravidelné dýchání v součinnosti s polykáním mléka škytavku často naprosto přirozeně přeruší. Nikdy nezapomeňte nechat děťátko odříhnout!

  • Většímu kojenci můžete dát při úporné škytavce lžičku vody s kapičkou citronové šťávy. (Někdo nechává jednoduše olíznout citron.)

  • Známá aromaterapeutka Ann Worwoood  doporučuje inhalaci levandulové nebo citronové silice. Stačí kápnout 1 – 2 kapky na kapesníček a nechat miminko vdechovat vůni.

  • S dětmi, které mají ke škytání sklony, nemanipulujte (zvláště po kojení) prudce.

  • Je-li škytavka spojena s psychickou nepohodou (začne během pláče, rozrušení, úleku), může pomoci navození co nejpříjemnější atmosféry. Někdy pomůže pomazlení, oblíbená písnička, bílý šum, babymasáž apod.

Témata: Zdraví, Děti, Kojenec, Pravidelné dýchání, Bílý šum, Kápnout, Škytavka, Gastroezofageální reflux, Oblíbená písnička, Bránice, Dýchací sval, Garáž, Sky, Kapesníček, Jak, Hrtan, Studená ruka, Těhotenské bříško, Zažívací potíž, Tip, Zdraví na Heureka.cz